TEST:
VINCENT SV-238


  tekst: Marko Pecotić, rujan 2006
  proizvod: Vincent SV-238 integrirano stereo pojačalo
  proizvođač: Vincent, Njamačka [www.vincent-tac.de]
  zastupnik za HR: DACCO D.O.O. [www.dacco.hr]
  cijena: 17.500 KN

Nakon što smo prije mjesec dana testirali Vincent SP-996 mono blokove koji po cijeni spadaju među najjeftinije uređaje u Vincent katalogu, zanimalo nas je kako zvuče uređaji koji pripadaju samom vrhu njihove ponude. Odabir je pao na integrirano stereo pojačalo oznake SV-238 koje ima maloprodajnu cijenu od 17.500 kn (PDV uključen).

Kao i ostali uređaji iz Vincent kataloga i ovo je pojačalo nastalo kao rezultat njemačkog inženjeringa i kineske proizvodnje. Obzirom da je press materijal koji dolazi uz ovo pojačalo izrazito štur, podaci o unutrašnjosti tj. o konstrukciji i upotrebljenim dijelovima ostaju nepoznati. Na prednjoj ploči središnje mjesto zauzima veliki display, a oko njega su smješteni power on/off gumb, gumb za podešavanje balansa, line selector i volum kontrola. Na stražnjoj strani se nalaze strujni IEC utikač, ground switch, 4 para velikih i robusnih zvučničkih terminala, 5 RCA ulaza, 1 XLR ulaz, te po jedan RCA i XLR pre out izlaz. Svi stražnji konektori imaju na sebi plastične kapice koje ih štite od oksidacije i prašine. Pojačalo je dostupno u crnom i srebrnom finišu.

Pojačalo ima snagu 2x60 Watta na 8 Ohma u A klasi, iznad 60 Watta se automatski prebacuje u AB klasu u kojoj ima 2x200 Watta na 8 Ohma, 2x400 Watta na 4 Ohma, odnosno 2x700 Watta na 2 Ohma. Pojačalo se voli grijati u radu, stoga mu je potrebno ostaviti prostora u racku.

Šasija pojačala je vrlo kvalitetna i robusna. Pojačalo po svojim dimenzijama (43x18x53 cm – ŠVD) spada u skupinu high end teškaša. Neto težina iznosi 32 kg. Daljinski upravljač je jednostavan i funkcionalan. Netko će možda prigovoriti da je plastični daljinski upravljač po kvaliteti neprimjeren pojačalu ove cijene, no takav bi prigovor bio sasvim neutemeljen jer daljinski je upravljač u potpunosti funkcionalan i jednostavan za rukovanje, a to što je izrađen od najobičnije plastike nema veze – bolje da je sav fokus konstruktora bio usmjeren na unutrašnjost pojačala nego na ušminkavanje daljinskog upravljača.

Pojačalo je na test ustupila firma Dacco (tel. 01/618-5511) koja je ekskluzivni zastupnik Vincenta za Hrvatsku. Uređaj je na test stigao usviran.

  Slušni test
Pojačalo ima čist i neutralan karakter zvuka. Tonski vrlo korektan. Mnoštvo nenametljivih detalja po čitavom frekvencijskom spektru. Detaljan, a nenametljiv zvuk. Brz i uzbudljiv zvuk. Koherentan zvuk.

Visokotonsko područje je detaljno, otvoreno, fino zaobljeno i definirano, tonski korektno. Odličan bas jedna je od temeljnih karakteristika – bas je dubok, brz, voluminozan i eksplozivan.

Odličan smisao za precizno smještanje instrumenata na stageu. Puni tonovi. Vokal je odličan, grlo ima odlične dinamičke odnose. Velika makrodinamička odlučnost. Velika količina zraka u srednjetonskom području. Jako dobro prikazuje tri prostorne dimenzije. Odlični tranzijenti.

Ovo je u punom smislu riječi HIGH FIDELITY pojačalo - u potpunosti reproducira snimku kakva ona jest, ništa snimci ne daje niti uzima. Pojačalo jako voli vrhunsku snimku, iz nje će izvući maksimum - prema lošijoj snimci nije pretjerano diskriminirajuće, iako će slušatelju jasno ukazati na mane te snimke. Stage koji pojačalo stvara nije ni uvučen ni forward – pojačalo prati snimku, reproducira je na način na koji je ona snimljena. Pojačalo je sposobno bend unijeti u sobu i s lakoćom ispuniti čitavu sobu glazbom. Vrlo stabilan, postojan i bogat stage. Kontroliran zvuk. Odličan attack, kontrola i timing. Odličan sustain – pritom mislim i na trajanje pojedinog tona kao i na međusobnu povezanost tonova.

Bez koloracija. Neutralan, ne i hladan zvuk. Obratiti pažnju na ostatak sistema, bilo bi poželjno da on naginje na topliju stranu zvuka.

Bez obzira da li se radi o nabrijanoj elektronskoj muzici, distorziranom rocku ili nježnim klavirskim notama, pojačalo svira jednako dobro.

Prethodno testirani Vincent SP-996 mono blokovi su se pokazali ekstremno osjetljivi na popratno ožičenje – Vincent SV-238 u tom smislu nije pokazivalo tako velike razlike u zvuku pri promjeni ožičenja, no one su i dalje bile vrlo lako i jasno uočljive. Poigrao sam se sa zamjenom različitih interkonekata, zvučničkih i strujnih kabela. Kao primjer mogu navest interkonekte – poigrao sam se s tri interkonekta: LAT International IC-100mk2, JPS Labs Superconductor FX i LAT International IC-300 Signature (test dva zadnje navedena kabela uskoro slijedi na Audio pulsu). Od tri navedena interkonekta, uz SV-238 je najbolje legao LAT 300 Signature – usput s velikom ozbiljnošću i sigurnošću napominjem da je LAT 300 Signature jedan od najboljih interkonekcijskih kabela s kojima sam se ikada sreo neovisno o cijeni.

  Zaključak
Ni ovaj put, Vincent nije razočarao; dapače, kao i u slučaju prethodno testiranih mono blokova, i s ovim je integrircem Vincent ugodno iznenadio. Omjer cijena/kvaliteta je odličan. Svakako poslušati!