TEST:
VINCENT SP-996


  tekst: Marko Pecotić, srpanj 2006
  proizvod: Vincent SP-996 mono blokovi
  proizvođač: Vincent, Njemačka [www.vincent-tac.de]
  zastupnik za HR: DACCO D.O.O. [www.dacco.hr]
  cijena: 1.800 KN/komad

Mono blok koji košta 1.800 kuna?? (ova cijena je bila aktualna u doba kada je ova recenzija objavljena, danas ona iznosi 2.600 kn - opa.ur., veljača 2010) Osmjeh na licu i blaga nevjerica, to je bila moja prva reakcija nakon što sam čuo što nam dolazi na test. Radi se o njemačkoj firmi Vincent koja je uglavnom dobro poznata među hrvatskim audiofilima, dok je na razini svijeta Vincent i dalje relativno nepoznat brand. U njihovom se katalogu nalazi široka paleta proizvoda - od pojačala i CD playera, pa sve do zvučnika, kabela ili rackova. Mono blokovi pod oznakom SP-996 po svojoj cijeni pripadaju donjem segmentu njihove ponude. Ovi su mono blokovi nastali kao rezultat njemačkog inženjeringa i kineske proizvodnje. Većinu će audiofila svojom pojavom automatski asocirati na Mark Levinsona; u skladu s tim, ovi mono blokovi svojim izgledom odaju dojam da koštaju 18.000 kn svaki, a ne 1.800 kn. Uređaj je vrlo kvalitetno finiširan, a za ovu razinu cijene je vrlo robustan i kompaktan. Radi u AB klasi i ima deklariranih 1x125 W na 8 Ohma, odnosno 1x170 W na 4 Ohma. Na prednjoj se strani nalaze tek POWER ON/OFF gumb i plava LED dioda koja signalizira da je uređaj upaljen. Naime, pojačalo se nakon 30 minuta automatski gasi ako nema signala iz CD playera (ili nekog drugog izvora zvuka); stand by opcije nema. Na stražnjoj se strani nalazi jedan par zvučničkih terminala koji primaju sve vrste konekcija, jedan linijski RCA ulaz i ulaz za strujni kabel. Masa je svakog mono bloka 5 kg, dok su dimenzije 23x8x22 cm (VŠD). Ovi su mono blokovi dostupni u crnom i srebrnom finišu. Ukupno gledano, uređaj odaje dojam vrlo dopadljivog minimalizma. Mono blokove je na test ustupila firma Dacco (tel. 01/618-5511) koja je ekskluzivni zastupnik Vincenta za Hrvatsku. Pojačala se u radu solidno zagrijavaju, stoga ih nipošto nije preporučljivo stavljati u zatvorene rackove u kojima ne bi imala osiguran protok zraka.

Kako su nam iz Vincenta napomenuli, ovi su mono blokovi namijenjeni kako stereo sistemima, tako i sistemima kućnog kina. U potonjem je slučaju potrebno pre-out izlaze iz AV receivera ili procesora spojiti na pet (ili više) monoblokova koji se dalje spajaju na zvučnike. Mi smo za potrebe ovog testa isprobali jedan par, dakle kao dio stereo sistema. Uređaji su na test stigli usvirani.

  Slušni test
S ovim se pojačalima može za nevelike novce složiti vrlo kvalitetan i muzikalan audio sistem, posebno ako vlasnik posjeduje CD player s varijabilnim izlazom čime se automatski eliminira potreba za pretpojačalom, a novci koji bi se potrošili na pretpojačalo mogu se komotno uložiti u kvalitetnije kabele. Kao što je to već više puta navedeno na ovoj web stranici, kabeli koji dolaze u tvorničkom paketu s nekim audio uređajem su VRLO loše kvalitete i gotovo da im je jedino prikladno mjesto za čuvanje - kanta za smeće. Tako je i u slučaju ovih mono blokova - strujne kabele koje ćete naći u ovom pakovanju nemojte niti pokušati spojiti na ove mono blokove koji su se pokazali izuzetno osjetljivi na ožičenje. Obzirom da se radi o uređaju entry level cijenovnog ranga, bio sam iznenađen visokim stupnjem osjetljivosti ovih mono blokova na ožičenje, jer su uglavnom skuplji uređaji vrlo osjetljivi na ožičenje. No tijekom slušnog testa se pokazalo da se ovdje radi o uređaju koji po svojoj cijeni pripada entry level cijenovnom razredu, a da svojim zvukom ide znatno iznad entry levela.

Prikaz zvuka ovih mono blokova ću započeti s opisom visokotonskog područja koje je vrlo detaljno, a opet mekano i toplo. Srednjetonsko područje je fluidno, detaljno i tečno, no kod nekih je snimki moguće da se vokali pokažu mršavijima. Kvalitetno bas područje spada u jednu od temeljnih karakteristika ovih mono blokova - duboko, voluminozno, toplo, ali i nešto lošije kontrole usljed koje je bas na momente i pretjerano mastan. Timing je nešto sporiji. Puni tonovi. Nenametljiv i ugodan zvuk. Makrodinamika vrlo dobra, mikrodinamika vrlo dobra. Kod dinamičkih uzleta velikih orkestara, ovi mono blokovi isporučuju vrlo dobru količinu puncha i energije. Prostor je za ovaj cijenovni razred odličan - u širinu ide van zvučnika; kod nekih se snimki pokazalo i da je širina ipak mrvicu preširoka, čime se postiže blaga atraktivnost zvuka. Dubina i visina nisu do kraja dorečene, ali za ovaj cijenovni razred daju više od očekivanog... Nakon što sam u proteklim redovima naveo ono što smatram da su neke od temeljnih zvučnih karakteristika ovih mono blokova, zaboravio sam navesti njihovu NAJVAŽNIJU zvučnu karakteristiku. A to je - muzika. Muzika! Ovo pojačalo posjeduje vrlo izražen smisao za muzikalnost. Uz njega će se slušatelj vrlo brzo prepustiti čistom i nepatvorenom slušnom užitku, zaboravljajući na hifi. Ovi su mono blokovi sposobni s izrazitom lakoćom pobuditi feedback kod slušatelja, a koji se očituje u lupkanju nogama, pucketanju prstima i slično. Niti nakon višesatnog kontinuiranog slušanja, ovi mono blokovi nisu kod mene uspjeli stvoriti zamor (engl. listening fatigue). No da bi konzument i potencijalni vlasnik ovog pojačala došao do tog rezultata, mora obratiti veliku pažnju na ključnu riječ u hifiju - a to je sinergija. Pritom ne mislim samo na adekvatan izvor zvuka i na adekvatne zvučnike, nego i na kvalitetno i adekvatno ožičenje.

Tijekom prvog dijela slušnog testa, mono blokovi su s CD playerom bili spojeni Synergistic research Alpha interkonektom. To je kabel koji je na našem nedavnom grupnom testu interkonekcijskih kabela pobrao same hvalospjeve. Spojeni na Alphu, ovi su mono blokovi dali vrlo dobre rezultate, no kopkao me osjećaj da je bas ipak pretjerano nefokusiran i mastan, kao i da u srednjima nedostaje više zraka. Potom mijenjam Alphu s LAT 100mk2 uslijed čega stvari sjedaju na svoje - bas zadržava sve prijašnje pozitivne karakteristike, k tome postaje kontroliran, srednji dobivaju zraka, a visoki novu dozu detaljnosti i otvorenosti. LAT je u odnosu na Alphu popravio timing mono blokova, iako taj problem nije u potpunosti izlječio, stoga je ove mono blokove obavezno potrebno spojiti na ostatak sistema koji će po karakteru biti brz i poletan kako bi svi eventualni problemi s timingom bili potpuno eliminirani.

Čitava priča o osjetljivosti ovih mono blokove na zamjenu i igranje s interkonektima se ponovila i u slučaju sa zvučničkim i strujnim kabelima.

Nakon što sam mono blokove testirao na čitavom nizu glazbenih žanrova (od klasike do jazza, od bluesa do countrya), za kraj sam poslušao dva studijska albuma Franz Ferdinanda koji su par dana prije objave ovog te(k)sta svirali na zagrebačkoj Šalati. Vrijeme provedeno uz preslušavanje ova dva albuma je proteklo vrlo brzo, te su mono blokovi ponovili sve već ranije navedene pozitivne karakteristike. U konačnici, SP-996 su se pokazali kao all-round mono blokovi koji nisu izbirljivi glede glazbenog žanra koji im se servira. Inače, sam koncert na Šalati je bio odličan, uz upućivanje tek vrlo blagog prigovora na nešto lošiji sound; no s druge strane, light je bio odličan, a sam bend je vrlo zaraznom svirkom koja je trajala 90 minuta natjerao više od 5000 posjetitelja na ples.

  Zaključak
Ukupan dojam je ODLIČAN. Ako ovako dobro svira Vincentovo pojačalo koje pripada donjem segmentu njihova kataloga, kako li tek sviraju njihova pojačala koja koštaju 15 ili 20.000 kn?? Jedva čekamo dobiti na test neki skuplji model.

Ima li zvuk koji ovi mono blokovi isporučuju mana? Naravno da ima. Ali mane imaju i pojačala koja koštaju deset puta skuplje od ovih mono blokova. Uprkos svim eventualnim manama (primjerice pokojoj koloraciji), ovi mono blokovi za svoju cijenu (a koja je vrlo skromna) sviraju s tako visokim stupnjem muzikalnosti koji ih svrstava u sam vrh ponude pojačala u ovom cijenovnom razredu. Pa i iznad njega. Zapravo, najveća je mana ovih mono blokova njihova cijena... cijena koja će se svakom audiofilu učiniti preniskom, čime će automatski eliminirati ovog Vincenta s popisa svojih želja - i time će učiniti veliku pogrešku.