TEST:
USHER X-719


  tekst: Dean Baričić, veljača 2007
  mjerenje: ALB

Iako je na ovim prostorima malo poznata, firma Usher je osnovana još daleke 1972. godine na Tajvanu. Većini audiofila je Usher poznat po činjenici da u toj firmi danas radi čuveni Joseph D'Appolito koji dizajnira skretnice i kabinete, nadgleda proizvodnju vlastitih zvučničkih jedinica, te radi na testiranju i završnim ugadanjima gotovih zvučnika. Unutar Usher kataloga razlikujemo 7 seriji zvučnika, testirani model pripada seriji X.

X-719 je 2-sistemska bookshelf kutija, bas refleks ustroja (port se nalazi na stražnjoj strani). Bas/mid je papirnata jedinica promjera 17 cm, dok je tweeter tekstilna kalota promjera 2.5 cm. Deklarirana je osjetljivost od 86 dB/1W/1m, dok deklarirana impedanca iznosi 8 Ohma. Frekvencijski raspon iznosi 38 Hz-28 kHz +/- 3dB, a rez skretnice je na 2 kHz. Na poleđini kutije se nalaze kvalitetni zvučnički terminali koji omogućuju bi-amping ili bi-wiring. S dimenzijama 39x27x41 cm (VxŠxD) X-719 spada u rang velikih bookshelf zvučnika. Kutija je dostupna u 5 različitih finiša.

Kutije je na test ustupila firma AUDIO SAN (tel: 01/2981-126) koja je ekskluzivni zastupnik Ushera za Hrvatsku. Cijena za par ovih kutija iznosi 12.000 kn.

  Set up
Ovi poprilično teški zvučnici postavljeni su na stalke visine 60 cm, međusobno udaljeni 235 cm, a isto toliko udaljeni od uha slušatelja, k tome dosta udaljeni od stražnjeg i bočnih zidova. Moram priznati da sam se pomalo iznenadio čuvši iz netom spojenog zvučnika relaksirajući karakter zvuka Ushera. S tim u svezi moram priznati da se tijekom slušanja nisam previše trudio tražiti bolji položaj zvučnika u sobi. Soba za slušanje je gotovo kvadratnog oblika dimenzija 500 x 530 x 370 cm, a koja zbog velike visine i dovoljnog volumena nije kritična za slušanje ove veličine kutije. Izvor zvuka je bio Kuzma Stabi 2 gramofon, Stogi Ref, Van den Hul Frog - Gold zvučnica, pretpojačalo Audible Illusions M 3A, Pass Aleph 5 izlaz, interkonekt Audioquest Sky, zvučnički kabel Audience Au24 i napajanje Hydra. Povremeno je kao izvor zvuka korišten i Meridian tuner FM 104. Zvučnik je na test došao s nepunih 100 sati usviravanja, stoga je moguće očekivati određenu dozu dodatnog poboljšanja kvalitete zvuka.

  Slušni test
Uvodno bih napomenuo da ne bih volio da se ovaj tekst tretira kao 'test', obzirom da takva riječ daje naslutiti u određenoj mjeri poluznanstveni karakter onoga što slijedi u napisanom tekstu. Slušani zvučnik sam prvotno čuo u okruženju slušaonice distributera ovog proizvoda i upravo me je kvaliteta slušnog iskustva u njihovoj slušaonici navela na pomisao da bi interesantno bilo čuti isti zvučnik i u vlastitoj sobi, te napisati koju riječ o tome.

Za početak sam za usviravanje pustio tuner Meridian. Glas spikera HRT 3 je odmah dao naslutiti da se radi o kvalitetnom zvučniku, a obzirom na čujni prirodni i ugodan karakter baritona spikera. Nadalje bih rekao da sam davnih dana često rabio recimo referentne snimke, a koje nisu morale biti referentne po samoj kvaliteti zvuka već su više služili kao reperi u odnosu na naučeno gradivo koje treba obnoviti. S tim u svezi moj današnji pristup davanju ocjene kvalitete komponente nije više toliko ograničen na "referentne snimke", već se više zasniva na općem karakteru i općem dojmu koji stiječem prilikom slušanja, a pri tome koristeći i glazbene materijale koji ne slušam prečesto. Mogu samo napomenuti da su tijekom testa korišteni razni materijali glazbe i to pretežno ozbiljne i jazz vrste glazbe.

U pogledu transparencije bih rekao da je zvuk Ushera x 719 prozračan, a moj dojam o području mid-basa daje naslutiti ponešto izražajniji karaker ovog dijela spektra, a što ne iznenađuje obzirom na veći volumen kutije, te veću membranu bas-srednjotonske jedinice. U tom smislu Usher pruža potpuno uvjerljiv zvuk obzirom na svoju veličinu. Glede rekreacije prostora, rekao bih da Usher X-719 potpuno dočarava i ocrtava gotovo sve ono što je zapisano u brazdi ploče. Napominjem na kraju da bi vjerovatno korištenjem bi-wire terminala, a što nisam imao prilike isprobati, kvalitete Ushera još više došle do izražaja.

  Zaključak
Da li je Usher X-719 savršen zvučnik? Naravno da nije. No njegovih će mana slušatelj postati svjestan tek onda kada u sistem spoji dvostruko ili trostruko skuplje bookshelf zvučničke kutije. Tada će uočiti da visokotonsko područje može biti još bolje definicije i rafiniranosti, dok će Usherovo bas područje teško dostići i neki znatno skuplji bookshelf zvučnik. No ako promatramo X-719 isključivo unutar klase do 1.500 €, tada mogu sa sigurnošću zaključiti da se radi o kvalitetnom zvučniku velikog potencijala, a koji potpuno opravdava svoju cijenu. Dakako, samu odluku o eventualnoj kupnji ovih zvučnika mora svaki audiofil donijeti na temelju vlastitog slušnog iskustva. Svakako poslušati!

  Mjerenje
Mjerenja su pokazala vrlo dobre rezultate. Izmjerena osjetljivost iznosi u prosjeku zdravih 86-87 db/1W/1m. Izmjereni frequency response kaže da postoji peak od 2 dB na 800 Hz i rupa od 2 dB na 1300 Hz. Visokotonsko područje je vrlo linearno i korektno, nešto tiše u rasponu od 4-10 kHz. Ukupno gledano, frequncy response je vrlo solidan, dobro izbalansiran.
Step response je vrlo dobar, bas područje je malo sporije. Fazno je vrlo korektan zvučnik.
Izmjerena impedancija kaže da postoji najniži peak na 170 Hz od 7 Ohma, a na 2600 Hz je 5.6 Ohma, kao i peak od 30 Ohma na 1 kHz. Prosječna je impedancija 8 Ohma.
Sve ovdje navedene primjedbe su minorne, jer je kutija vrlo dobro projektirana. Ipak je autor ove kutije dr. D'Appolito koji nije bilo tko u audio svijetu.