TEST RCA KONEKTORA


  tekst i foto: Marko Pecotić, rujan 2006
  slušni test: Branko Baričić i Marko Pecotić

RCA konektori i njihov (eventualni) utjecaj na zvuk sistema spadaju u jednu od najčešće raspravljanih tema među audiofilima. Dapače, ista se priča odnosi i na strujne konektore, kao i na konektore za zvučničke kabele (banane i vilice). Na tržištu se mogu naći RCA konektori koji koštaju 1 kn/komad, pa sve do onih koji koštaju i preko 100 kn/komad. U slučaju strujnih konektora stvari su još gore, jer se na tržištu može naći strujnih konektora koji koštaju 1 kn/komad, pa sve do onih koji koštaju i do 1.000 kn/komad. Da li je tako širok cijenovni raspon doista opravdan? Ovim člankom ćemo nastojati demistificirati ovu tematiku i utvrditi da li konektori doista utječu na zvuk audio sistema, tj. kabela ili se tu radi o marketingu ili ipak možda o običnom placebo efektu kod pojednih audiofila.

Kao testni interkonekt nam je poslužio kabel Synergistic Research Alpha koji je bio spojen na različite RCA konektore. Pazili smo da oba testirana kabela budu jednake dužine, da budu terminirani istim lemom i da budu terminirani na potpuno identičan način (oba kao usmjereni kabeli). Drugim riječima, oba testirana kabela su po svemu POTPUNO IDENTIČNA, jedino ih razlikuju RCA konektori. Proveden je tzv. "slijepi" slušni test, što znači da prilikom testiranja slušači nisu znali koji kabel svira. U prvom slučaju, kabel je bio terminiran s Tasker konektorima koji koštaju 10 kn/komad, a u drugom slučaju kabel je bio terminiran s Furutech konektorima koji koštaju 55 kn/komad. U ovom trenutku nećemo ulaziti u tehnički opis svakog konektora, ono što je u ovom trenutku bitnije jest činjenica da se radi o dva različita konektora koji pripadaju različitim cijenovnim razredima. Oba su kabela na test stigla usvirana, što znači da je svaki prije testa odradio barem 300 radnih sati.

Koliko nam je poznato, ovo je prvi test ovakve vrste koji je ikada objavljen na ovim prostorima.

  Slušni test
Razlika je bila lako uočljiva. Furutech ima kraći bas, ali veći volumen istog. Tasker je dublji u basu, ali manjeg volumena. Furutech ima topliji, zatvoreniji zvuk, uskraćuje slušatelju informacije. Tasker je po zvuku svježiji, otvoreniji, čišći i brži. Iako je Tasker mrvicu prezentan u visokima, ukupan je dojam da je Tasker dao bolji zvuk.

  Zaključak
Iz navedenog zaključujemo da zvučne razlike doista postoje. Iz navedenog ne treba zaključiti da je Tasker apsolutno bolji konektor, jer spojeni na neki drugi interkonekcijski kabel rezultati bi možda bili drugačiji. No u ovom slučaju, zaključujemo da je Tasker dao bolje rezultate.