Test interkonekcijskih kabela


  tekst i foto: Marko Pecotić, listopad 2006
  slušni test: Branko Baričić, Marko Pecotić

Nakon što smo u lipnju ove godine objavili grupni test interkonekata u rangu cijene do 200€, primili smo nekoliko desetaka mailova pohvale i molbi da se objavi još takvih i sličnih testova. Ponukani tim mailovima, odučili smo provesti i objaviti novi test interkonekcijskih kabela, ovaj puta u rangu cijene do 300€. Na testu su se našli LAT International i JPS Labs (na cijene ovih kabela dodajte cca 30-35% poreza i carine pri uvozu iz USA u RH), to su dva američka proizvodača kabela koji nisu poznati širem krugu ovdašnjih audiofilia, no obzirom da se radi o SJAJNIM kabelima odlučili smo ovim testom skrenuti pažnju hrvatskih audiofila i audio zastupnika na ove proizvodače kabela.

Oba su kabela na test stigla usvirana, što znači da je svaki prije testa odradio (barem) 300 radnih sati. Tijekom testiranja slušači nisu znali koji kabel svira kako se time ne bi utjecalo na dojmove o zvuku (tzv. "blind test"). Test je proveden u dvije različite slušaonice, a kabeli su spajani na različitu elektroniku kako bi se što bolje spoznale njihove zvučne karakteristike. Kao glazbeni predložak za testiranje je medju ostalim upotrebljen naš omiljeni "THE FAMOUS SOUND OF THREE BLIND MICE, VOL. 1" (TBM CD 9001), kao i mnoga druga glazbena izdanja s etiketa Living stereo, Winter & Winter, Chesky i Reference recordings.

L.A.T. International IC-300 Signature

LAT International je američka firma specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih kabela, LAT su incijali imena glavnog dizajnera i vlasnika firme (Lou A. Tumolo). Firma je osnovana je 1989. godine sa sjedištem u New Jerseyu. IC-300 Signature je dio serije 5 novih kabela koje je LAT nedavno lansirao na tržište, a tih 5 novih kabela su: AC-2 MK II strujni kabel (1.8m, 349 USD), IC-300 Signature analogni interkonekt (2x1m, 500 USD), DI-30 Signature digitalni kabel (1m, 199 USD) i dva modela zvučničkih kabela SS-1000 MK II (2x2.5 m, 407 USD) i SS-800 MK II (2x2.5 m, 432 USD). Model IC-300 Signature je nastao kao rezultat više od godine dana intenzivnog rada kako bi se napravio kabel bolji od, u svjetskom tisku vrlo hvaljenog, modela IC-200 mk2.

Model IC-300 Signature koristi srebro kroz patentirane SilverFuse vodiče. Silver fuse je mješavina bakra visoke čistoće i srebra, što znači da kabel nije posrebren. Unutar ovog kabela se nalazi veliki broj vodiča koji su medusobno izolirani posebnom vrstom teflona. Na tržištu postoje dvije osnovne vrste teflona: PTFE i FEP. FEP je jeftiniji i inferiorniji prema PTFE (PTFE je upotrebljen u modelu IC-300 Signature). Kabel je potpuno otporan na RF (radio frequency interference) i EMI (electromagnetic interference) smetnje u signalu čime se postiže potpuno tih background. Kabel je obučen u deblju gumenu navlaku čime se spriječava oštro savijanje kabela, a uslijed kojega može doći do oštećenja u vodiču. Kabel je dostupan u različitim dužinama, može biti terminiran s navojnim ili običnim (nenavojnim) RCA konektorima koji su u oba slučaja vrhunske kvalitete, a dostupan je i terminiran s XLR konektorima. Testirani primjerak ima nenavojne konektore.

Posebno valja napomenuti da se svi kabeli kupljeni online na LAT International web stranici www.latinternational.com mogu u roku od 45 dana vratiti uz puni povrat novca. Ljudi u LAT-u su potpuno svjesni da se svaki audio uredaj (pa i kabel) prije kupnje mora čuti i dobiti na probu u vlastitom sistemu - malo trgovaca ima ovakav pristup prema audiofilu tj. kupcu.

SLUŠNI TEST
U odnosu na JPS, LAT ima čišći zvuk, činela je prirodnija, svježija, čišca. Jedan vrlo uvjerljiv, stabilan zvuk. Definiran zvuk. Generalno, LAT je bolji matematičar, JPS bolji muzičar. LAT ima dublji bas od JPS-a, bolji timbar basa od JPS-a. ODLICAN attack i timbar klavira, odlična boja klavira! Malo zna biti harsh (tvrd) kod dinamičkih uzleta klavira. Informativniji od JPS-a. Zamislite da se nalazite na koncertu u nekoj koncertnoj dvorani - s LAT-om se nalazite u 5., a s JPS-om se nalazite u 20. redu.
  BRANKO BARIČIĆ

LAT je čišći i otvoreniji od JPS-a. Odličan u reprodukciji prostora. Vrlo brz zvuk, brži od JPS-a. Pomalo tvrd zvuk. Visokotonsko područje je bolje (čišće, definiranije, ugodnije, smirenije) od JPS-a. Bas dulje ekstenzije od JPS-a, ali manjeg volumena od JPS-a. Puno zraka u zvučnoj slici. S ovim kabelom glazba zvuči uzbudljivo, živo, tečno. Dinamički odličan. Odličan u stvaranju 3D prostora. High end kabel s hifi cijenom. Muzikalno. Odlična ekstenzija basa. Plemenit i skup zvuk. Odličan body violončela. Odličan timing. Vrlo brz zvuk, brži od JPS-a. Jako dobri tranzijenti.
  MARKO PECOTIĆ

JPS Labs Superconductor FX

JPS Labs je američka firma specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih kabela, JPS su incijali imena glavnog dizajnera i vlasnika firme (Joe P. Skubinski). Firma je osnovana 1990. godine sa sjedištem u gradu Buffalo, savezna država New York (za one koje zanima zemljopis, grad Buffalo se nalazi zapadno od NYC). Politika je firme maksimalna otvorenost prema kupcu, stoga je vlasnik firme uvijek dostupan putem telefona ili e-maila (broj telefona i kontakt e-mail se nalaze na njihovoj web stranici) vezano za bilo kakva pitanja glede slaganja hifi sistema, kabela i slično.

U katalogu firme JPS LAB analogni se interkonekti dijele na ove modele: ULTRA CONDUCTOR (2x1m, 149 USD), SUPERCONDUCTOR FX (2x1m, 349 USD), SUPERCONDUCTOR 3 (2x1m, 999 USD) i ALUMINATA REFERENCE (2x1m, 2999 USD). Superconductor FX je nasljednik hvaljenog modela Superconductor +.

Superconductor FX ima vodiče koji su napravljeni od posebnog i patentiranog materijala koji se zove Alumiloy koji je mješavina bakra vrlo visoke čistoće i aluminija. Kako su nam rekli iz JPS Labsa, alumiloy prenosi audio frekvencije bolje nego ijedan drugi vodič. Opsežna mjerenja i testiranja su im pokazala da alumiloy ima bolja svojstva i da daje bolji zvuk od bakra, srebra, zlata ili neke kombinacije navedenih materijala. Svi zvučnički kabeli, kao i audio i digitalni interkonekti kabeli iz JPS LABS kataloga koriste Alumiloy vodiče.

Kabel je potpuno otporan na RF (radio frequency interference) i EMI (electromagnetic interference) smetnje u signalu i to neovisno o dužini kabela, a čime se postiže potpuno tih background.

Superconductor FX kabel je dostupan u različitim dužinama, može biti terminiran s navojnim RCA konektorima (vlastite proizvodnje) koji su vrhunske kvalitete, a dostupan je i terminiran s XLR konektorima. Konektori su s unutarnje strane optočeni s 24k pozlatom. Prije pakiranja za prodaju, svaki se kabel u tvornici testira!

Za sve daljnje informacije o JPS LABS kabelima, preporučamo da posjetite njihovu web stranicu www.jpslabs.com.

SLUŠNI TEST
Jako fini kabel. Bas nije tako dubok i precizan kao kod LAT-a, ali je većeg volumena. Donji middle je nešto malo mutniji. Trzaj žice na gitari je jako lijep. Visokotonsko područje je extended, ima malo hissinga oko 20 kHz. Jako lijep prostor koji ovaj kabel stvara. Topliji zvuk, mekši po karakteru. Odličan klavir – ne tako dobar kao kod LAT-a, ali i dalje odličan. Uvjerljiv zvuk s naglašenom dozom muzikalnosti. U visokima bolji od LAT-a.
  BRANKO BARIČIĆ

Ovo je topliji kabel od LAT-a. Odličan body instrumenata. Cijeli bend i instrumente tjera dublje u stage od LAT-a. Manje tvrd od LAT-a. Veći stage od LAT-a. Vrlo ugodan za slušanje. Puno puncha i attacka kod velikih orkestara. Nešto kraći u basu od LAT-a, ali ima bolji volumen basa od LAT-a. IZUZETNO bogata zvučna slika. IZUZETNO bogato srednjetonsko područje. Bogat, pun i topli vokal. Stage s jako puno zraka. Vrlo ugodan za slušanje.
  MARKO PECOTIĆ

ZAKLJUČAK
Oba kabela su dala VRHUNSKE zvučne rezultate. Ne možemo reći da je jedan bolji od drugog, naprosto se radi o dva kabela koji su različiti po zvuku. LAT će bolje pasati u mekši/topliji sistem, JPS će bolje pasati u svijetliji/suhlji sistem.

Da bismo se uvjerili u isplativost kupnje kabela ove cijene, napravili smo i direktnu komparaciju ova 2 kabela s 4 kabela koje smo testirali u lipnju ove godine (link Grupni test interkonekcijskih kabela), a koji pripadaju rangu cijene do 200€. Razlike su bile vrlo očite i lako uočljive nakon samo nekoliko taktova, slobodno mogu reći da su ova dva kabela sve radila bolje. Bas je brži, dublji i bolje definicije, dubina slike je raskošnija, više zraka u srednjetonskom produčju, puniji i ugodniji tonovi, glazba je svirala muzikalnije i tečnije, novi detalji u zvučnoj slici, poboljšana je mikrodinamika. Drugim riječima, IC-300 Signature i FX su sve radili i svirali bolje, razlike su velike i lako uočljive.

Testirali smo ova dva kabela u jeftinijem i skupljem sistemu (ukupnja vrijednost jeftinijeg sistema je do tri tisuće eura) – razlike izmedu ova dva kabela i njihove individualne kvalitete su bile jasnije izražene u skupljem nego jeftinijem sistemu.

KOMENTAR PROIZVOĐAČA
I would like to thank both reviewers for taking the time to better understand JPS Labs and our products, and offer some opinions as to what they heard from the cables being reviewed.
Anytime silver is used in a cable design, there is always a spectral tilt in the highs that must be adjusted for elsewhere in the system. It was concluded that you would use such a 'brighter sounding' cable for a softer sounding system, and many do just that. However, the proper way to address a softer system is at the source of softness. For example, let's say the speaker cables are lacking in high frequencies. Choosing an interconnect to compensate for the lack of highs of the speaker cable is only adding more 'mistakes' into the system; the system therefore becomes more complex as true synergy between components does not exist. Future changes become more difficult to get right as any change must conform to the 'delicate balance' that was created from this mix of ups and downs. The quickest way to good sound is to choose components (and cables) that maintain excellent balance from top to bottom and are noted by many for doing so; a 'simple system' always sounds better and is easier to place components of very good quality into.
Both reviewers noted a harshness in sound at times with the silver based cable, and this is only with one CD. Imagine multiplying this times as many CD's as you may own. Anytime a cable introduces a spectral 'tilt' or preference towards a specific region of audio, it is introducing its own character to the system, something that the best components are not supposed to do. As audiophiles, we are all after hearing the original recording intact. Information should not be forced in your face, but rather allowed to develop within your room in a natural manner with near perfect balance from bottom to top. Only then can you truly enjoy your system for years to come.
JPS Labs cables are designed to have a minimum sound of their own while allowing very small details, instrument note decay and harmonic richness, and an open sound like no other, allowing each component to sound its best without changing the source or intent of the artist. We have created a custom conductor material, Alumiloy (www.alumiloy.com), exclusively for audio, and manufacture our cables from the inside out with the finest materials to extract the most information in proper balance from any source, in any environment and system in the world. A system completely wired with JPS from end to end would have proper tonal balance, great inner detail, and real life, all in respect to the original recording. As both reviewers agreed, our Superconductor FX cable allowed the system to sound more like music, and since that is what they were listening to, a job well done. JPS is noted around the world for manufacturing the finest audio cables available regardless of price, and Superconductor FX is one of the finest cables under US$ 1000.
Again, many thanks to Audio Puls for their time and efforts.

Take care,
Joe Skubinski
President JPS Labs
joe (A) jpslabs.com