Test interkonekcijskih kabela


  tekst i foto: Marko Pecotić, lipanj 2006

Nakon većeg broja mailova koje smo primili u kojima su nas čitatelji tražili da napravimo test interkonekata, ovim člankom to konačno i radimo. Na testu su se našla četiri kabela koji pripadaju cijenovnom razredu do 200 Eura. Svi su kabeli na test stigli usvirani, što znači da je svaki prije testa odradio barem 500 radnih sati. Iznimka je LAT koji se kao kabel koji sadrži srebro usviravao nekoliko mjeseci (srebru treba dugo vremena da se usvira). Test je proveden na dva različita audio sistema i u dvije različite slušaonice. Tijekom testiranja slušači nisu znali koji kabel svira kako se time ne bi utjecalo na dojmove o zvuku (tzv. "blind test").
Kao glazbeni predložak za testiranje su poslužile skladbe broj 4, 6 i 7 s CD-a "IMPROVISED MUSIC WORKS, PART II – W&W SPECIAL EDITION" (WINTER&WINTER 910 040-2) i skladba broj 9 s CD-a "THE FAMOUS SOUND OF THREE BLIND MICE, VOL. 1" (TBM CD 9001).

L.A.T. INTERNATIONAL IC 100 Mark II


LAT International je američka firma (točnije rečeno, svi kabeli na ovom testu su američki) čiji kabeli na žalost nisu dostupni u Hrvatskoj. U Engleskoj cijena za 2x1 metar terminiranog kabela iznosi 125 funti (1400 kn).
U idućih nekoliko redaka slijedi tehnički opis koji smo dobili u press materijalu iz LAT-a. Model IC-100 MARK II je vrlo sličan skupljem modelu IC-200 Mark II od kojeg se razlikuje po tome što ima manje internih žica. U svom dizajnu koristi srebro kroz patentirane SilverFuse vodiče. Silverfuse je mješavina srebra i bakra vrlo visoke čistoće (što znači da kabel nije posrebren!). Kabel je potpuno otporan na RF (radio frequency interference) i EMI (electromagnetic interference) smetnje u signalu čime se postiže potpuno tih background. Kabel je obučen u deblju gumenu navlaku čime se spriječava oštro savijanje kabela, a uslijed kojega može doći do oštećenja u vodiču. RCA konektori su navojni i odaju dojam vrhunske kvalitete, po narudžbi LAT-a ih je izradio njemački WBT. LAT je usmjereni kabel (engl. directional cable).

SLUŠNI TEST
Klavir razočarao – ima loš attack, nema bodya, slabo razlučivanje tonova, nema rezolucije. Kabel koji ima problema u srednjetonskom području. Vokal je pomalo nejasan, skraćuje informacije. Vokal pomalo zamara. Donji middle (grlo vokala) je plosnat (flat), ima slabe dinamičke odnose. Lošiji balans u middleu. Bas je prekrasan, voluminozan i vrlo dubok. Činela puna zraka. Visokotonsko područje je vrlo extended, ali treba reći da su visoki tonski apsolutno ispravni. Vrlo linearan po cijelom frekvencijskom spektru, kabel čiji je zvuk ravan kao špaga. Izrazito dubok i točan bas. Najdublji bas na testu. Extended visoki. Najdetaljniji kabel na testu, ali je pomalo out of balance. Ukupan dojam: jedan zdrav, informativan, čist, extended, ali i pomalo sirov, sterilan i nemuzikalan kabel.
BRANKO BARIČIĆ
Vrlo je transparentan. Prozračan zvuk. Vrlo dobra rekreacija prostora. Zbog svoje izrazite linearnosti po čitavom frekvencijskom spektru je vrlo pogodan da se koristi kao testni kabel, kao kabel za testiranje audio uređaja. Vrlo brz zvuk. Suho srednjetonsko područje. Odlično će se uklopiti u sistemima koji naginju na tamniju ili neutralnu stranu zvuka. Niti jedan drugi kabel na testu nema tako dubok i eksplozivan bas i tako detaljne visoke. Još da mu je barem srednjetonsko područje tako kvalitetno kao bas i visoki, tada bi to bio najbolji kabel na testu. Ukupan dojam: ODLIČAN kabel!
MARKO PECOTIĆ

SYNERGISTIC RESEARCH ALPHA


Synergistic Research je američka firma sa sjedištem u Kaliforniji. Dio njihovog kataloga koji se odnosi na interkonekte započinje sa serijom Synergy Audio, a završava s vrlo skupom serijom Absolute Reference. Serija Alpha pripada donjem segmentu ponude. Unutar serije Alpha razlikujemo ove modele interkonekata: Alpha (2x1 metar, 1059 kn), Alpha Sterling (2x1 metar, 2139 kn) i Alpha Sterling with Active shielding (2x1 metar, 3429 kn). Model Alpha je dostupan i kao gola žica (1 metar, 169 kn). Testni primjerak Alphe je terminiran s Furutech FP-126 konektorima (55 kn/komad). Ono što pomalo zbunjuje je činjenica da na modelu koji se prodaje kao gola žica piše "Alpha Sterling", no Ted Denney III (vlasnik i glavni dizajner firme) nam je objasnio da je to ipak samo obična Alpha (u odnosu na Alphu, Alpha Sterling ima još jednu dodatnu žicu za uzemljenje). Testni primjerak je usmjereni kabel. Gospodin Denney također navodi da je Alpha serija namijenjena audio sistemima ukupne vrijednosti od 1,000 do 7,000 USD i sistemima kućnog kina ukupne vrijednosti od 2,000 do 10,000 USD. Press materijal o Alphi je izrazito štur, te se tek navodi da je geometrija kabela single, a osnova kabela je bakar koji je posrebren (oni to zovu "Silver Matrix type 1").

SLUŠNI TEST
Klavir je ispravan. Timbar korektan. Odličan body violončela. Dosad najkompletniji, najbolji sound. Kraći bas od LAT-a. Tonski balans prema LAT-u ispravniji. Nježniji, mekši od LAT-a. Visoki su fini, ali manje rezolutno od LAT-a. LAT je malo nervozniji i ima više zraka. Fini puni tonovi. U odnosu na LAT-a bas ima veći volumen, ali kraću ekstenziju. Puniji tonovi od LAT-a. Topliji zvuk. LAT je matematičar, Alpha je muzičar. Činela nema toliko zraka kao kod LAT-a. Ukupan dojam: ODLIČAN kabel.
BRANKO BARIČIĆ
Fini smooth zvuk. Puni tonovi. Vrlo slušljiv zvuk, kabel u kojem bih mogao uživati na duže staze. Odličan attack. Odličan sustain. Muzikalno, ali ipak manje uzbudljivo od LAT-a. Izrazito naglašen smisao za muzikalnost. Niti jedan kabel na testu nije sve glazbene predloške odsvirao bez greške, no ovaj kabel ostavlja najbolji ukupni dojam.
MARKO PECOTIĆ

Kimber PBJ


PBJ je gotovo legendaran budget kabel koji se dugi niz godina nalazi na tržištu. Prema kratkom tehničkom opisu to je jednostavna konstrukcija koja se sastoji od tri isprepletene žice, upotrebljeni bakar je visoke čistoće, izolator je teflonski.
Kabel je dostupan u različitim varijantama. U najjeftinijoj varijanti 2x0,5 metra kabela terminiranog s Kimber RCA Ultraplate konektorima košta 696 kn, a u najskupljoj varijanti 2x1 metar kabela terminiranog s WBT-0147 konektorima košta 976 kn. Kabel je dostupan i kao gola žica, pri čemu jedan metar košta 149 kn. Testirani kabel je terminiran sa Supra RCA-6 konektorima (40 kn/komad). Testirani primjerak je usmjereni kabel.

SLUŠNI TEST
U odnosu na LAT, klavir ima bolji body i attack. Kraći u basu od LAT-a. Vokal je bolji od LAT-a. Ugodan za slušanje. Kabel je rezolutan, a opet ugodan! Isporučuje ODLIČAN vibrato na gitari. Bas kraći od LAT-a. Odličan tonski balans gitare. Činele ne strše, manje zraka od LAT-a. Middle vrlo informativan. Tonski odličan. Puno bodya u middleu.
BRANKO BARIČIĆ
Najbolje rezultate dao kada su u sistemu bili spojeni Kimber zvučnički kabeli. Bas je vrlo dobar, iako ne tako dobar kao kod LAT-a. Ničim posebno ne odvlači pažnju, fini balans, muzikalan i slušljiv. Timbralno sasvim korektno. Body instrumenata dobar, no ne i tako dobar kao kod Alphe. Čist zvuk.
MARKO PECOTIĆ

CARDAS 2x21


Ovo je kabel koji je prije bio dostupan kao gola žica (s cijenom od oko 100 KN/metar), a oznaka "2x21" na kabelu sugerira da bi to trebalo biti i ime modela. Kabel kao materijal koristi bakar. Ovo bi po teoriji trebao biti najbolji kabel na testu, jer se unutar svakog kabela nalazi više od 10 tankih žičica koje su međusobno POTPUNO izolirane (Litz kabel); u tom je smislu ovaj kabel bio prilično zahtjevan za terminiranje. RCA konektori su navojni.

SLUŠNI TEST
Jedan pravi audiofilski sound. Nije muzikalan kao PBJ, ali savršeno kvalitetno isporučuje muziku. PBJ ima fini balans sounda, ovaj ima fantastične dinamičke skokove. Tonski vrlo ispravan. Odličan attack klavira. Vokal možda i najbolji na testu. Nije extended kao LAT. Top kabel s audiofilskih kriterija u middleu. Najveći zrak oko klavira i vokala. Gitara je dinamički jako dobra, no fali još malo više bodya. Odličan dah. Dosta detalja. Činele su fine, malo u prezensu, imaju dosta zraka. Bas mrvicu kraći. Jako fini visoki. Odlični vokali.
BRANKO BARIČIĆ
Kabel koji je vrlo slušljiv i koji se ničim posebno ne ističe. Niti mu je bas tako dubok kao kod LAT-a, niti su visoki tako detaljni kao kod LAT-a, no zato ovaj kabel BRILJIRA u srednjetonskom području koje je vrlo prozračno, otvoreno, lepršavo i vrlo vrlo ugodno za uho.
MARKO PECOTIĆ

ZAKLJUČAK
Svi testirani kabeli su pokazali vrlo dobre rezultate, te se niti jedan ne može okarakterizirati kao "zadnja rupa na svirali". Svi su jasno pokazali svoje vrline i mane, no treba jasno napomenuti da niti jedan kabel na testu nije sve glazbene predloške odsvirao bez greške.