TEST: TANGENT UNO

  tekst: Marko Pecotić, rujan 2007
  proizvod: Tangent Uno FM /AM radio prijemnik
  proizvođač: Tangent Audio, Danska [www.tangent-audio.com]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN d.o.o. [www.audiodream.hr]
  cijena: 1.299 KN (s PDV-om)

Velike promjene događaju se u kućnom hi-fiju u zadnje vrijeme. Još do prije nekoliko godina dobar dio velikih firmi je najavljivao ukidanje stereo segmenta i potpuno okretanje kućnom kinu. Sjetimo se primjerice Harman/Kardona koji je prije nekoliko godina za svoj tadašnji aktualni CD player najavio da će to biti posljednji CD player koji će firma prozvesti. Nekoliko godina kasnije, tj. danas, stvari su se okrenule za 180 stupnjeva – gramofoni su ponovo in i mogu se vidjeti u većini izloga hi-fi trgovina, stereo pojačala su se vratila, neke firme su čak izbacile i stereo receivere! Kućno kino je neko vrijeme imalo veliki boom, no mnogi kupci su se razočarali u (ne)kvalitetu kućnog kina i vratili se dobrom starom stereo zvuku.

Jedan od primjera ove hi-fi renesanse i povratka korijenima je i Tangent Uno tuner. Igrom slučaja sam nedavno taj tuner dobio na kućnu probu, a tuner mi se toliko dopao da više nije izašao iz mojeg stana. Tangentov zastupnik za Hrvatsku (AUDIO SAN, tel: 01/ 29 81 126) kao da je znao da je moja bolja polovica dupli Škorpion, te je na probu dostavio Tangent Uno u visokosjajnom Ferrari finišu (slika iznad). Nepotrebno je reći, a ipak ću to učiniti, čim sam ga izvadio iz pakiranja i spojio u struju, njezine oči su se zacaklile, a rukom me nježno dotakla i rekla: "Ajme, kako je sladak... tako malen, a tako sladak i divan". Skoro pa mu je počela tepati. Njezine prijateljice su sutradan došle u posjetu, nepotrebno je reći, ali ipak ću to učiniti - promatrale su ga kao nekakvo shopping božanstvo, kao objekt žudnje. Nepotrebno je reći, ali ipak ću to učiniti - vjerojatno je svima jasno da bih pred svojom boljom polovicom i njezinim prijateljicama ispao pravi papak da sam odlučio ne kupiti ovaj uređaj koji sam dobio na kućnu probu.

Ono što ih je posebno oduševilo jest to da je Tangent spoj 1950-ih godina i modernog - to se prevenstveno odnosi na kombinaciju retro FM/AM kazaljke i modernog Ferrari finiša. Meni osobno se ovaj Tangent tuner učinio kao odličan izbor za ženski spol, ali i za sve one audiofile koji se žele odmoriti od skupih i velikih sistema i analiziranja zvuka. Dio citata iz jednog maila koji sam nedavno primio glasi ovako: "Pozdrav Marko, čuo sam se maloprije s XY i rekao mi je da je u tvoj oglasnik dao veliki dio svoje aparature..... Veli da je jednostavno tako zasićen i izmučen sa spoznajom da ta njemu nekad toliko važna stvar kao što je hifa ne ispunjava ono što je od nje tražio...... itd". Ukoliko se prepoznate u ovom slučaju, razmislite o Tangent tuneru koji nudi puno uživancije, odmaka i odmora od skupih hi-fi sistema.

Deklarirana je snaga 5 W RMS, što bi se mnogima moglo učiniti kao vrlo malo snage - moju slušaonicu od 25 m2 je Tangent vrlo lijepo ispunio bogatim zvukom. 5 Watta je mnogo više snage nego li će mnogi pomisliti! Zvuk tunera je po karakteru nešto tamniji, te bi netko mogao prigovoriti na nedostatak detalja u visokotonskom području. S druge strane, zvuk koji Tangent daje je iznenađujuće velik i pun, pogotovo uzevši u obzir da se radi o vrlo maloj kutiji dimenzija 19x13x14 cm (ŠxVxD) i da je zvučnička jedinica promjera svega 3 inča. No uprkos malim gabaritima, zvuk Tangenta je velik, muzikalan i opuštajuć, a može i svirati vrlo glasno bez javljanja distorzije. Bas područje je odlično! Sukladno uputama iz manuala, tuner daje najbolji zvuk kada je postavljen na oko 20 cm od stražnjeg zida (bas refleks otvor se nalazi na stražnjoj strani). Tangenta je potrebno postaviti na neku tvrdu i nerezonirajuću podlogu – postavljen na tanku zidnu policu, bas je rezonirao (prdio), a najbolje rezultate mi je dao postavljen na vrh Green guy mk2 racka. A kako bi uređaj bez greške radio dugi niz godina, pripazite da prije gašenja uređaja glasnoću smanjite na minimum, a glasnoću nemojte nikada povećavati iznad 15 H.

Tangent Uno je prvi proizvod koji je na Audio pulsu dobio dvije receznije. Umjesto zaključka recenzije, vjerujem da ta činjenica dovoljno govori.