TEST:
TANGENT UNO  tekst: Dean Baričić, siječanj 2007
  proizvod: Tangent Uno FM /AM radio prijemnik
  proizvođač: Tangent Audio, Danska [www.tangent-audio.com]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN d.o.o. [www.audiodream.hr]
  cijena: 1.299 KN (s PDV-om)

Iako postoji još od 1996. godine, Tangent je nepoznat brand na ovim prostorima. Radi se o firmi koja je u vlasništvu danskog Eltaxa i čiji proizvodi za minimalno uloženog novaca daju maksimalne performanse. Zahvaljujući firmi AUDIO SAN (Varšavska 8, Zagreb, tel: 01/2981-126) dobili smo na test Tangent radio prijemnik. U Tangent katalogu se nalaze tri različita radio prijemnika, a to su modeli UNO, DUO i TRIO. Na test smo dobili model UNO koji je dostupan u pet različitih finiša i čija cijena iznosi 1.247 kn. Finiš u ekskluzivnoj crvenoj boji košta nešto više, no i dalje se radi o vrlo prihvatljivih 1.377 kn. Rado sam pristao na slušanje i testiranje ovog radio prijemnika jer mogu napraviti direktnu uspredbu s vrlo sličnim uređajem koji već imam doma a to je TIVOLI MODEL ONE mono radio.
Uvodno bih rekao da sam svoj TIVOLI MODEL ONE kupio u Grazu prije nekih 3 godine i nisam se ni trenutka pokajao glede izdvojenih novaca za kupovinu istog. Tivoli danas s velikim zadovoljstvom slušam povremeno u našoj spavaćoj sobi, a preko ljeta ga nosim na more.
TANGENT UNO portable radio je koncepcijski sličan, iako po dimenzijama malo veći od TIVOLIJA. Kao što rekoh, proizvodi se u nekoliko finiša od kojih se meni najviše dopada onaj koji je obučen u boju drva s crnom prednjom maskom. Radio je opremljen širokopojasnim zvučnikom promjera 7.5 cm koji se nalazi s gornje strane uređaja, a omogućeno je primanje FM i AM radijskih signala. Design pripada retro stilu koji je vrlo simpatičan i budi nostalgiju za pedesetim godinama prošlog stoljeća. Od priključaka na zadnjoj strani uređaja se nalaze utičnice za slušalice, AUX IN, subwoofer izlaz te REC out priključak. TANGENT UNO koristi teleskopsku antenu na izvlačenje, a koja može biti odvojena tako je omogućeno korištenje 75-ohm coaxialne antene. Selektivnost odabira stanica je odlična, a mala led dioda žute boje služi za podešavanje kvalitete prijema i to na način da kada je njezin odsjaj najjači, tada je signal je najbolji.

  Slušni test
Kako TANGENT UNO posjeduje bas reflex otvor na zadnjoj stranici poželjno ga je odmaknuti od stražnjeg zida nekih 20-ak cm. Slušna iskustva o zvuku TANGENT UNO sam prikupio slušajući uglavnom HRT 3, HRT 1, Sljeme i Obiteljski radio (Noć šišmiša). Uvodno mogu reći da je prijem navednih stanica bio izuzetno kvalitetan.
Prvi dojam koji sam stekao slušajući HRT 3 bio bi sadržan u nekoliko riječi i to na način da slobodno mogu reći da TANGENT UNO u odnosu na TIVOLI ONE proizvodi zvuk s više prezensa, odnosno zvuk je bogatiji i sočniji, a ljudski glas je sonorniji. Slušajući prijenos iz Metropolitena koji ide na HRT 3 subotom uvečer samo su se potvrdili prvi dojmovi o kvaliteti i razlici imeđu ova dva uređaja, a kako sam već opisao. Isto se je potvrdilo i slušajući 1. Klavirski koncer Chopina na HRT 1 u nedjelju navečer. Zvuk klavira je kristalno čist, a opet bogatijeg zvuka u odnosu na TIVOLI. Isto je primjetila i moja petnaestgodišnja kćer koja svira čelo, a izrazila se riječima da zvuk TIVOLIJA dolazi iz daljine, dok je zvuk TANGENTA UNO bliži. Obzirom da se radi o mono radiju čovjek u principu ne očekuje neku osobitu kvalitetu zvuka, ponajprije pretjerano opterećenje stereo slikom. Rekao bih da se u slušnim uvjetima moje spavaće sobe, a koja je dimenzija 3,0 x 5,0 x 3,7 m, osjeća relaksirajući karakter zvuka TANGENTA UNO, a soba je na prosječnoj glasnoći potpuno ispunjena zvukom. Možda vam se ova osobina ne čini značajnom, ali imajući u vidu da isti uređaj planirate slušati u spavaćoj sobi ili kuhinji i to na duže vrijeme, ista karakteristika relaksirajućeg zvuka neće biti na odmet.

  Zaključak
Ukoliko si namjeravate priuštiti mali prijenosni vrhunski radio svakako obratite pažnju na TANGENT UNO koji će kako svojim retro designom, tako i kvalitetom zvuka zasigurno ispuniti vaše potrebe za neobaveznim i ugodnim slušanjem radija u uvjetima spavaće sobe, radnog prostora ili kuhinje. Pri tome nikako ne mislim da slušanje mono radija može umanjiti zadovoljstvo koje on može pružiti u odnosu na velike sisteme. Naposlijetku mogu dati osobnu, veliku preporuku za ovaj mali portable radio.