TEST:
TANGENT Hi-Fi 100 SYSTEM


  tekst: Marko Pecotić, travanj 2007
  proizvod: Tangent Hi-Fi 100
  proizvođač: Tangent Audio, Danska [www.tangent-audio.com]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN d.o.o. [www.audiodream.hr]
  cijena: 4.900 KN (s PDV-om)

Nakon što smo nedavno testirali ezoterični Audio Aero Capitole Reference CD player, ovaj put idemo u drugu krajnost i testiramo Tangentov vrlo jeftin sistem pod nazivom TANGENT HiFi 100. Sistem je na test ustupila firma AUDIO SAN (tel: 01/2981-126), a cijena za ovaj cijeli sistem iznosi svega 4.900 kn (minus popust za gotovinu), što je prosječna cijena koju audiofili plaćaju za komad kvalitetnijeg kabela. Svi oni koji imaju ikakvih predrasuda naspram ovakvih uređaja, bolje neka niti ne čitaju ostatak recenzije. Prizanjem, i osobno sam u startu bio malo podazriv prema ovom sistemu, no bilo kakve predrasude su nestale nakon što sam poslušao nekoliko taktova.
Tangent je originalno engleski brand koji su u startu prepoznali Danci koji su ga uskoro i preuzeli. Radi se o mladom timu dizajnera koji veliku pažnju posvećuju kvalitetnoj konstrukciji i dizajnu hi-fi proizvoda. Radi se o audiofilski orijentiranim i konstruiranim komponentama, primjerice testirano pojačalo ima kvalitetan torodialni trafo, sve prednje ploče su izrađene od brušenog aluminija (!!), primjenjen je koncept skraćenog puta signala i sl. Proizvodnja se vrši na Dalekom istoku, baš kao i kod velike većine uređaja na današnjem tržištu.
U sistemu se nalaze AMP 100 (1.459 kn), CDP 100 (1.379 kn), TNR 100 (1.273 kn) i zvučničke kutije MILLENIUM 100 (1.061 kn). Dakle, komponente se mogu kupiti i odvojeno. U paketu dolazi i daljinski upravljač kojim se kontroliraju sve komponente.
Nemam namjeru ulaziti u detaljan i suhoparan tehnički opis, jer sumnjam da to kupca ovog sistema pretjerano zanima. Mogu tek napomenuti da pojačalo ima deklariranu snagu 2x60 W na 8 Ohma te 5 RCA plus 1 phono ulaz, a tu je i pre-out izlaz za spajanje na subwoofer ili drugo pojačalo. CD player čita sve formate, na tuneru se mogu memorirati 20 stanica, a zvučnici su 2-sistemski s deklariranim frekvencijskim rasponom od 45Hz - 20 kHz (+/- 3dB); kvaliteta izrade svih komponeti je IMPRESIVNA! Apsolutno jedina mana koja se može uputit ovom sistemu jest ta da je rad CD playera prilikom mijenjanja pjesama glasniji.

  Zvuk
Posebno valja napomenuti da je cijeli sistem slušan sa tonskim kontrolama na pojačalu koju su cijelo vrijeme bile na nuli. Pa krenimo redom. Bas područje ima prilično velik body i vrlo duboku ekstenziju, no lako se može uočiti na mu fali više definicije. Bas je iznenađujuće dubok obzirom na male gabarite zvučničkih kutija! Sistem podjednako dobro svira sve glazbene žanrove uz napomenu da sam veći dio test prošao slušajući klasičnu i rock glazbu. Uzbudljiv zvuk. Poneka koloracija se VRLO LAKO može oprostiti uzevši u obzir kikiriki cijenu, ovaj sistem pljeni muzikalnošću. Ugodan zvuk koji zvuči vrlo slatko. Pri dinamičkim uzletima stage je izrazito postojan i stabilan. Ono što fascinira je činjenica da je sistem sposoban proizvesti prostor. Imao sam prilike čuti razne zvučničke kutije u rangu do 200 € koje su prikazivale jednodimenzionalni prostor, no ovdje su stvari potpuno drugačije.
Sistem sam poslušao u dvije prostorije, u jednoj od 12 m2 i u drugoj od 30 m2; sistem je kvalitetno svirao u manjoj i u većoj sobi. Postavljene 10 cm od stražnjeg zida, zvučničke kutije su dale nešto naglašeniji bas, no i dalje je to bio jedan zvuk u kojem slušatelj može uživati na duge staze. Najbolje su rezultate zvučnici dali kada su bili postavljeni u slobodan prostor, postavljeni oko 40 cm od stražnjeg i oko 60 cm od bočnog zida.
Visokotonsko područje je detaljno, nikada sterilno ili klinički čisto, timing je vrlo dobar. Zvuk niti u jednom trenutku nije kutijast kao kod VELIKE VEĆINE uređaja u tom rangu. Dapače - siguran sam da bi na blind testu mnogi slušaći pomislili da slušaju floorstand a ne bookshelf zvučničke kutije!
Naravno, uvijek može i bolje. Veliki potencijal ovog sistema se s nekoliko jednostavnih radnji može dići na još višu razinu. Kako bi vlasnik ovog sistema izvukao još bolji zvuk, postoje radnje koje su vrlo jeftine, a značajno poboljšavaju zvuk. Tako je primjerice poželjno unutarnju stranu ovih uređaja obljepiti bitumenom kako bi se smanjile rezonancije, zatim postaviti zvučnike na imalo kvalitetnije zvučničke stalke, postaviti komponente na antirezonantne nogice, te ubaciti u sistem neki jeftiniji audiofilski kabel. Mi smo se za ovu priliku poslužili jeftinijim Atlas kabelima koji su vrlo čujno unaprijedili zvuk dodavši mu notu plemenitosti i topline.

  Zaključak
U ovom trenutku bolje da prestanem sa hvaljenjem ovog sistema. U mnogim trgovačkim centrima se pored polica s hranom ili sanitarijama mogu naći loše zvučeče plastične mini linijice koje su cijenom slične ovom Tangentu. Ali ovaj Tangent ima drugačiju poruku - njegova je cijena na razinu linije iz velikog trgovačkog centra, a kvaliteta zvuka i izrade je iznadprosječno visoka. Ovaj sistem moraju čuti svi oni koji traže pocetnički hifi sistem ili oni koji traže sistem za ured ili pak oni audiofili koji žele sistem za primjerice vikendicu ili pak svi oni koji misle da samo skup sistem zna svirati muziku.