TEST: SUMIC AUDIO BLACK HOLE 7


  tekst: Marko Pecotić, veljača 2008
  slušni test: Marko Pecotić, Branko Baričić
  proizvod: audio interkonekt
  proizvođač: Sumic Audio, Hrvatska
  kontakt: [www.SUMICAUDIO.com]

Sumic audio je hrvatski kabelski brend koji se zadnjih godina dobro etablirao na ovih prostorima (pa i šire!), siguran sam da u Hrvatskoj ne postoji audiofil koji nije čuo za ovu firmu. Za prvi komercijalni model ove tvrtke, famozni Silver Cotton, smo čuli još prije desetak godina, radi se o kabelu koji je digao dosta veliku prašinu na audiofilskoj sceni u ono doba. Od onda, Sumic audio je na tržište plasirao različite komercijalno (i sonično!) uspješne serije kabela, da bi se zadnjih par godina ustalio na tržištu sa serijom Black hole koja je već sada stekla gotovo kultnu reputaciju maestralnih high end kabela.

  Tehnički opis
Sumic audio je brand poznat po uporabi najčišćeg srebra za vodiče, stoga je tako i ovdje, uz napomenu da je srebru dodano i ponešto zlata. Što znači da su vodiči od srebra čistoće 99.9999% (6N) s dodatkom 24 karatnog zlata, kratki kristali. Uz napomenu da se unutar kabela nalaze četiri vodiča, svaki je različitog promjera. Sve skupa je termički obrađeno i polirano. Geometrija ovog kabela je spirala sa zračnom jezgrom, oplet je alufolija plus srebrna drain žica. Kao dielektrik su upotrebljeni teflon i zrak. Geometrija je ručno motana, vodiči su ručno izvlačeni kroz dijamante, termički obrađeni i polirani posebnim aditivima da bi se spriječila oskidacija. Terminacija je izvedena tinolom s 4% srebra i sve cijevčice su na krajevima zatvorene i lakirane da bi se spriječio ulazak zraka koji stvara patinu na površini vodiča i degradira visoke frekvencije. Kapacitet kabela je 57 pF (RCA) i 29 pF (XLR). Kabel je u potpunosti izrađen ručno.
U trenutnoj ponudi firme Sumic audio nalazi se pet interkonekcijskih modela - Black Hole 2, 3, 4, 5 i 7 s rasponom cijena od 4.000 kn (za 2x1 metar) koliko košta Black Hole 2 do najskupljeg Black Hole 7 koji košta 10.000 kn (2x1 metar). Interkonekti su dostupni u RCA i XLR verziji, također je prema želji kupca moguća terminacija s WBT ili Furutech konektorima. Model koji nam je stigao na test je terminiran s navojnim WBT 0108 konektorima. Kabelu je za usviravanje potrebno minimalno stotinjak sati. Iako nam je kabel na test stigao potpuno usviran, mi smo ga prije kritičkog testiranja podvrgnuli 48-satnom "maltretiranju" sa signalom iz tunera.

  Zvuk
Bilo mi je potrebno neko vrijeme da napravim neke izmjene u svom sistemu, jer se pokazalo da Black hole 7 ne svira sa svime (na svijetu ne postoji kabel koji će dobro svirati u svakom sistemu), obratite pažnju na sinergiju. Imao sam prilike čuti ovaj kabel u dva sistema (kod sebe i kod Branka) i uvjeriti se kako će Black Hole 7 neke stvari u drugom sistemu i u drugoj sobi drugačije prikazati nego u mojoj slušaonici. Pa krenimo s dojmovima iz moje slušaonice i moje tekice.
Visokotonsko područje je otvoreno, bez imalo oštrine, izrazito detaljno, a opet tako glatko. Bas područje ima mesa, definicije, dosta energije. Instrumenti u srednjetonskom području imaju zraka i fino definiran body. Black Hole 7 ima odličan timing, iako ne i apsolutno najbolji timing koji sam ikada čuo.
Slušanje opere i velikih orkestara s ovim kabelom mi se jako dopalo! Koherentnost i balansiranost kakva se rijetko čuje. Vokal lišen ikakvih koloracija, sjajan vokal! Već ovo je dovoljno za ocjenu odličan, ali idemo nabrojati još nekoliko karakteristika ovog rasnog kabela: velik stage, tonovi velikog bodya, dosta svježine i zraka, odličan prostor, puno detalja, odličan soundstage fokus, bas odlične ekstenzije i kontrole, fizički opipljivi instrumenti i glasovi. Generalno, kabel po karakteru nije svijetao, nego je otvoren. Ukupan dojam: FANTASTIČAN kabel. High end sceno, čuvaj se - stiže Black Hole 7.
MARKO PECOTIĆ

Prvo ću spomenuti jednu manu (jedinu manu!) ovog kabela, manu koja se pokazala u mom sistemu i mojoj slušaonici. U basu mu fali više definicije i preciznosti, iako ima odličnu ekstenziju i volumen. Bas naprosto nije u rangu srednjih i visokih. A koji su fantastični! Moj je stav da srebro neće nikada svirati bas kao bakar. No to je zamjerka samo zato jer je ovo tako skup kabel, da mu je cijena niža ne bih imao nikakvih zamjerki na bas. Ako je neki sistem suhlji u basu, odnosno ima bas savršene definicije i kontrole, Black hole 7 će se odlično uklopiti.
A sada da spomenem vrline ovog kabela, ima ih mnogo. Pri slušanju velikih orkestara, Black Hole pokazuje da je jako muzikalan kabel, ima jako velik stage, gura cijeli orkestra više u dubinu. Tonovi koje prikazuje su izvrsni, ovo je tonski maestralan kabel! Odličan u srednje i visokotonskom području. Dapače, ovaj kabel ima NAJBOLJE srednjetonsko područje koje sam ikada čuo; a vjerujem da ne moram podsjećati da sam još od 1970-ih pa sve do danas preslušao stotine različitih kabela, još od vremena dok smo Ivas, Stanišić i ja radili različite projekte u SAM-u pa sve do danas (da steknete bolju predodžbu, SAM je u ono doba imao tiražu od nevjerovatnih 200.000 prodanih primjeraka po svakom broju! – opa.ur.). Nadalje, opet moram ponoviti odličan, fenomenalan prostor koji Black Hole 7 ima! Holografski prikaz stagea. Odlična dinamika, odličan timing. Sjajan pri reprodukciji i muških i ženskih vokala, kao niti jedan drugi kabel. Klavir je sjajan, fantastičan (tipke, ton i boja tipki, tijelo klavira, razlikovanje tipki, attack). Ukupan dojam: čestitke konstruktoru, bravo!
BRANKO BARIČIĆ

  Zaključak
U zaključku neću pisati o zvuku i kvalitetama ovog kabela, slušači su dovoljno rekli što misle o zvuku ovog interkonekta. No, smatram shodnim reći neke druge stvari.
Prvo, kao i svaka druga audio komponenta, i Black Hole 7 ima svoj karakter zvuka. Stoga, sinergija s audio sistemom je ključna.
Drugo, dotaknimo se cijene ovog interkonekta. Cijena ovog interkonekta svakako nije mala, no ovaj je kabel ionako namijenjen vlasnicima vrhunskih audio sistema. Stoga, ako je vlasnik nekog sistema potrošio 20, 30 ili 50 tisuća kn za primjerice CD player u svom audio sistemu, smatram da da mu neće biti veliki problem da potroši i 10.000 kn za interkonekt.
I treće, pokoja riječ o hrvatskim audiofilima i hrvatskim audio proizvodima. Svi mi znamo da su Hrvati veliki patrioti i da se mnogi busaju u prsa kuneći se u svoje hrvatstvo. E pa dragi moji, kada se radi o kupnji hrvatskih audio proizvoda, vi i vaše hrvatstvo ste manji od zrna graška. Slijepo i naivno vjerujete da se samo u "tamo nekakvoj" Engleskoj ili Americi rade dobri audio proizvodi. A pritom zaboravljate da pri kupnji "tamo nekakvog" engleskog ili američkog audio proizvoda prvenstveno plaćate brand te firme, zatim plaćate njezin marketing, a tek onda plaćate proizvod kao takav. Da li su Englezi ili Amerikanci baš toliko pametniji od nas? Naši audio konstruktori su ovce? E pa dragi moji, dok vi razmišljate o vašem hrvatstvu i dok plaćate puste tisuće kuna za inozemne audio igračke, znajte da se pred vama nalazi Black Hole 7, vrhunski hrvatski proizvod koji se bez srama može komparirati s najboljim kabelima s vrha svjetske high-end scene. Pritom ne zaboravite da, kada bi se na ovom interkonektu nalazilo ime nekog poznatog američkog branda, tada bi cijena ovog kabela bila višestruko skuplja. Vjerujem da ste sada shvatili kako je Black Hole 7 kabel s vrlo povoljnom i jeftinom cijenom!