TEST:
STUDIO LAB HES B10

svjetska pretpremijera!  tekst: Marko Pecotić, veljača 2006
  mjerenje: ALB, Zagreb

O francuskoj firmi Studio lab se na stranicama ovog web sajta već pisalo pa se nećemo ponavljati. Objekt ovog te(k)sta je model iz njihove nove HES serije. Zvučnik se pojavio na tržištu prije nepuna 2 mjeseca, dapače model je toliko nov da ga još nema niti na službenim web stranicama Studio laba. Ovaj test je ekskluzivna svjetska pretpremijera jer ga još nitko u svijetu nije testirao. Zvučnik su na test ustupili momci iz zagrebačke firme Audio san, a maloprodajna cijena za par ovih kutija iznosi 3.300 kn (PDV uključen).

  Tehnički opis
SLB HES B10 je po ustroju 2-sistemac bas refleks ustroja, a koji je smješten sa stražnje strane. Deklarirani frekvencijski raspon iznosi 50-20.000 Hz, deklarirana je impedanca od 6 hma, dok deklarirana osjetljivost zvučnika iznosi 88 dB/1W/1m.
Bas srednjetonska jedinica je promjera 17 cm i izrađena je od specijalno tretiranog papira. Slično kao i kod jeftinijih Studio Lab zvučnika radi se o papiru s impregniranim umjetnim materijalom kako bi se dobilo na čvrstoći i homogenosti materijala. Visokotonac je preuzet iz Studio labovog referentnog modela, radi se o mekoj kupoli promjera 25mm.
U skretnici se nalaze audiofilski elementi - zavojnice motane u zraku i polikarbonatni kondenzatori. Skretnica je drugog reda, a efektivna strmina filtra je 18dB po oktavi (12 dB električni + 6 dB akustički). Rez skretnice je na 4.000 Hz, što je nešto više od uobičajenog - prema riječima konstruktora, to je učinjeno zbog što bolje fazne karakteristike u najosjetljivijem srednjetonskom spektru.
Dimenzije kutije su 36x19x29 cm (VxŠxD) i svaka teži 8 kg. Finiš je od pravog prirodnog drveta, a kutija je načinjena po tzv. "Vibro-acoustic control" principu. Vibro acoustic control je posebna tehnologija proizvođača kojom se smanjuju nepoželjne rezonancije unutar kutije.
Na poleđini kutije se nalaze kvalitetni pozlaćeni bi wire zvučnički terminali, a u paketu dolaze i kvalitetni jumperi.

  Zvuk
Unaprijed napominjem da je zvučnik na test stigao s odrađenih stotinjak radnih sati. Kod mene je odradio dodatnih dvjestotinjak radnih sati, stoga je za očekivati da bi nakon odrađenih dodatnih dvjestotinjak sati dao još bolje rezultate.
Za razliku od prethodno testiranog modela Studio lab SLB 102.2, ovaj je model balansiraniji po frekvencijskom spektru, lišen je atraktivnosti i nema tako naglašeno bas područje. Njegov je zvuk po karakteru prezentan, otvoren i čist. Poželjno bi ga bilo spojiti na pojačalo neutralnog karaktera – može i na svijetlije pojačalo, ali tada treba svakako pripaziti da zvučnički kabel bude po karakteru što tamniji. Timing je vrlo dobar. Bas područje ima ekstenziju i kontrolu koja je za ovu klasu sasvim zadovoljavajuća, a srednjetonsko područje je vrlo prozračno. Visokotonsko područje je detaljno, no moguće je da će poneki detalj zazvučati pomalo oštrije – stoga oprez pri uparivanju s ostatkom sistema. Stroži bi slušatelj mogao prigovoriti pojavi pokojeg sibilanta. No zato će s druge strane svaki eventualni nedostatak biti obilato nadoknađen odličnom rekreacijom prostora. Ispravno postavljeni u prostoru, ovi će zvučnici slušatelju podariti prilično velik i otvoren stage. Soundstage fokus je za ovu klasu uređaja izvrstan. Zvučnik svira natprosječno dobro u širinu; nije da su dubinska i visinska dimenzija loša, ali ipak nisu na razini širine. Iako se radi o relativno malenim kutijama, pokazalo se da vole biti postavljene u nešto veću sobu – u praksi bi se soba od cca. 20 m2 mogla pokazati idealnom. Najbolje su rezultate dale odmaknute od zidova, kako stražnjeg tako i bočnih. Dakako da je nemoguće unaprijed reći koliko ih treba od zidova odmaknuti jer to zavisi od konkretnog slučaja, preferencija slušatelja i konkretne sobe, no za očekivati je da bi idealno moglo biti 40-70 cm od stražnjeg zida i 50-100 cm od bočnih.

  Zaključak
Do prije 5 ili 10 godina ovakav bi zvučnik koštao više od 3300 kn - razlog tome su dakako veliki pogoni u Kini gdje se danas audio proizvodi štancaju u velikim nakladama. No s druge strane, u direktnoj usporedbi ovog zvučnika s nekim high end bookshelf kutijama, mogu slobodno reći da su razlike i dalje očite i vrlo jasno uočljive. Prvenstveno se to odnosi na kvalitetu reproduciranog timbra. Ali i mnogih drugih faktora. S druge strane, budget kategorija danas zvuči bolje nego ikada. U tom smislu ovaj zvučnik ima vrlo dobar dobar omjer cijena/kvaliteta.

  Mjerenje
Provedeno mjerenje je pokazalo da se zvučnik od 350-800 Hz diže za 5 dB, na 1200 Hz je peak od 3 dB, a od 3-7 kHz je linearan. Osjetljivost zvučnika u prosjeku iznosi 87 dB/1W/1m.