TEST:
STUDIO LAB SLB 102.2

svjetska pretpremijera!  tekst: Marko Pecotić, siječanj 2006
  mjerenje: ALB, Zagreb

Uvod
Posebna mi je čast obznaniti da je Audio puls PRVI medij u svijetu koji je napravio test ovog zvučnika. Stoga je ovaj članak ekskluzivna svjetska pretpremijera zvučnika Studio Lab SLB 102.2! Ovaj model je inače nasljednik hvaljenog modela SLB 102 koji je u francuskom audio tisku pobrao lovorike i brojne nagrade. Za one koji ne znaju, Studio lab je dio grupacije Mosquito koja ima sjedište u Marseilleu i koja pod svojim okriljem ima nekoliko različitih brandova. Studio Lab je brand koji se bavi isključivo proizvodnjom zvučnika, trenutno se u njihovom katalogu nalaze jedan bookshelf zvučnik, tri floorstand zvučnika, dva centralna zvučnika i četiri subwoofera. SLB 102.2 se na tržištu pojavio prije dva mjeseca.
Kutiju je na test ustupila zagrebačka firma Audio san koja je zastupnik Studio Laba za Hrvatsku. Maloprodajna cijena za par ovih zvučničkih kutija iznosi 1.490 kn.

Tehnički opis
Studio lab SLB 102.2 je dvostazni zvučnik bas refleks ustroja a koji je smješten sa stražnje strane. Deklarirana osjetljivost iznosi 88dB, dok deklarirarana impedancija iznosi 6 Ohma. Rez skretnice je na 3800 Hz. Deklarirani frekvencijski raspon je 60-20.000 Hz. Dimenzije kutije su 36x20x24 cm (VxŠxD). Težina svake kutije iznosi 6 kg. Bas/srednjetonac je izrađen od papira specijalno tretiranog umjetnim materijalom kako bi se dobilo na čvrstoći i njegov je promjer 17 cm, dok je visokotonac tekstilna jedinica promjera 25 mm. Sa stražnje se strane nalaze kvalitetni single wire zvučnički terminali. Kutija je izrađena od medijapana. Deklarirani peak power iznosi 100 W maksimalno.

Zvuk
Zvučnik je testiran u dvije slušaonice i spajan na različitu elektroniku. Tijekom testiranja zvučnici su bili postavljeni na Atacama Reference zvučničke stalke.
Već nakon nekoliko taktova slušatelj će uočiti da je ovaj zvučnik po karakteru zatvoreniji i tamniji. Stoga oprez - potrebno ga je spojiti na pojačalo koje će po karakteru imati otvoreno i prozračno srednjetonsko područje i više detalja u visokotonskom području. Spojen na pogrešno pojačalo zvučnik je djelovao pomalo uspavljujuće. Također ga je potrebno spojiti i na pojačalo koje će po karakteru biti brzo i živahno kako ne bi nastali problemi s nešto sporijim timingom.
U odgovarajućem sistemu, zvučnik može iznenadujuće puno dati uzevši u obzir da se radi o kutiji koja košta 200€. Posebno spominjem za ovu klasu uređaja neočekivano dobar, naprosto izvrstan sustain. Vrlo korektno se ponaša i pri većim glasnoćama. Spominjem i izostanak kutijastog zvuka, timbar je korektan. Zvučnik ne bira glazbeni žanr koji ćete mu dati da svira, on je all-rounder te je jednako dobar i za klasičnu glazbu kao i za elektronsku glazbu.
Tijekom čitavog testiranja bio je uočljiv nešto naglašeniji bas, što će netko smatrati vrlinom a netko manom. Ako će se ovaj zvučnik koristiti kao dio kućnog kina u manjim sobama (do 20m2) neće biti potrebe za subwooferom. Bas je masivan, vrlo dubok, ima solidan body, no nešto je mekši po karakteru, fali mu malo više definicije. Ima puno safta te zbog loudnessa odaje dojam da ide znatno ispod deklariranih 60 Hz. Ima jače bas područje između ostaloga i zato jer je bas/midle driver 4 Ohmski. Kutije je potrebno odmaknuti od stražnjeg i bočnih zidova.
Prostor koji stvara je za ovaj cijevni razred neočekivan. Fantastično svira u širinu, sposoban je ići van gabarita zvučnika. U dubinu svira vrlo korektno. A s vrhunskom snimkom, sposoban je poslati glazbu i u treću dimenziju. Jedan od većih (pozitivnih!) šokova mi je tijekom testiranja priredila Alison Krauss sa svojom izvedbom tradicionalne kompozicije "Down to the river to pray" koja je zvučala realno, timbralno korektno i trodimenzionalno, poslušao sam ovu pjesmu barem pet puta zaredom.
Kod dinamičkog uzleta stage je stabilan, makrodinamika je vrlo vrlo dobra no ipak nedostaje još malo više odlučnosti da bi bila odlična.

Zaključak
Pri kraju testiranja, dolazim do zaključka da su kriteriji koje sam si postavio pri testiranju ovog zvučnika bili visoki. Možda i previsoki za zvučnik koji pripada najnižem cijenovnom razredu. No s druge strane sam zvučnik je od samog početka testiranja svojim zvukom postavio visoke kriterije, te nadilazi cijenovni razred kojem pripada. Ako kupujete zvučnike u ovoj klasi, bio bi grijeh ne poslušati ove kutije.

Mjerenje
Provedeno mjerenje je pokazalo da je zvučnik od 100-400 Hz linearan. Ima peak u middleu na 1 kHz od 2 dB, zatim pada prema 3 kHz gdje je rupa od čak 7 dB, a na 10 kHz se diže i tu je peak od 3 dB. Deklarirana osjetljivost se pokazala realnom, te u prosjeku iznosi 88 dB/1W/1m, čak možda i nešto malo iznad toga.