TEST:
NAIM NAIT5i, NAIM CD5i, VANDERSTEEN 1C


  tekst: Marko Pecotić, svibanj 2009
  proizvod: Naim Nait 5i pojačalo, Naim CD5i CD player, Vandersteen 1C zvučnici
  proizvođač: Naim Audio, Engleska [www.naim-audio.com]; Vandersteen, USA [www.vandersteen.com]
  ustupio na test: AUDIO SUSTAVI D.O.O. [www.audio-sustavi.hr]
  cijene: NAIT5i - 8.280 KN, CD5i - 9.708 KN, Vandersteen 1C - 9.900 KN

Na ovom testu se nalaze dva turbo jaka svjetska brenda. To su brendovi koji imaju vojske fanova širom svijeta, a godinama dobivaju strašno dobre recenzije gdje god da ih se recenzira. NAIT 5i pojačalo i 5i CD player su nasljednici prijašnjih modela NAIT 5i i CD5i. Naglasak je na zakošenom "i" u nazivu uređaja. Vandersteen 1C se na tržištu nalazi od 1981. (!!), vjerujem da to dovoljno govori s kako kvalitetnim zvučnikom ovdje imamo posla.

Na ovom testu se nalaze njihovi entry level proizvodi, iako u ovom slučaju pojam entry level treba rezervirano shvatiti, jer niti jedan od njihovih entry level uređaja ne košta manje od 1.000 EUR.

Cijena ovog kompletnog sustava (s kabelima) iznosi 24.999 KN. To je akcijska cijena u kojoj uz ove uređaje dobijete i Naim NACA5 zvučnički kabel (2x3.5m). Uz CD player standardno dolazi i Naim DIN interkonekt, a koji odvojeno košta 1.000 KN.

  Vandersteen 1c
Po ustroju je 2-sistemac i ponavljam - na tržištu se nalazi preko 20 godina!!! To dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Dostupan je u dva finiša, obučen u crnu i u bež navlaku. Straga se nalaze single-wire zvučnički terminali koji primaju samo banane.

Među ostalim, tajna Vandersteen uspjeha leži u izostanku klasične kutije. Kao što vjerujem već znate, najskuplja stavka kod zvučnika je kutija. Ovdje kutije nema, pa se u proizvodnji omogućuje postizanje vrhunskog zvuka za (relativno) nevelike novce. Visokotonski driver je metalna kupola promjera 25mm, a bas/middle driver je promjera 20 cm. Deklarirana impedancija iznosi 6.8 Ohma, a osjetljivost je 90 dB (2.83V/1m). Dimenzije zvučnika su 91.4x20.5x25.5 cm (Vx xD). 1C zvučnici nisu magnetski oklopljeni, pa ih trebate odmaknuti barem 30-ak cm od televizora.

  CD player
Ladica na CD playeru je posebna priča, čista perverzija kakvu nisam vidio ni kod playera koji koštaju višestruko skuplje. Ladica je čvrsta, debela, robustna, metalna, a otvara se i zatvara ručno. U ovakvu ladicu se čovjek odmah zaljubi. Naime, u ovaj CD player je ugrađen transportni mehanizam i ovjes koji je potpuno identičan onom koji se nalazi u CD playeru Naim CDX2 (koji košta preko 30.000 KN!!), a software u ovom playeru je potpuno identilan onom koji se nalazi u CD playeru Naim CDS3 (koji košta oko 10.000 EUR!!). Na desnoj strani playera i pojalala se nalaze gumbi za upravljanje, ti gumbi su izvedeni od materijala vrlo sličnog silikonu i osjećaj pri dodiru prstom je vrlo ugodan. Display na CD playeru je čitljiv i s velikih daljina, a može se i potpuno ugasiti što je vrlo korisna funkcija pri noćnim slušanjima kada su u sobi prigušena svjetla.

Kada slušate neku pjesmu na CD playeru i stisnete gumb 'Back', player ide na početak prethodne pjesme, a ne na početak trenutne pjesme. Trebalo mi je dan-dva da se na ovo priviknem.

  Pojačalo
Nait5i pojačalo ima deklariranu snagu 2x50 W na 8 Ohma ili monstruoznih 500 W na 1 Ohm! Ovo je ujedno i najsnažniji, a kažu i najbolje zvučeči, Nait ikada. Odostraga se nalaze 4 ulaza, plus 1 tape-loop, kao i par single-wire zvučničkih terminala koji primaju samo banane. Dimenzije pojačala, kao i CD playera, su 43.2x70x30.1 cm ( xVxD). Kao i svi Naim aparati, i Nait5i je dostupan isključivo u crnom finišu.

Ovo pojačalo mi je misterija - čovječe, uopće se ne grije! I nakon nekoliko dana rada, ono je bilo hladno kao da sam ga maloprije izvadio iz ambalaže. Svaka čast onome tko je ovako dobro rješio hlađenje ovog pojačala. Osim što se ne grije, Nait 5i je u radu tih, bez ikakvih šumova ili brujanja.

  Otvaranje Naima
Na stražnjoj strani CD playera i pojačala se nalaze DIN i RCA konektori, čime se omogućuje spajanje Naim uređaja i s drugim, ne-Naim aparatima, kao i spajanje s raznovrsnim kabelima. Naim se s vremenom otvorio prema širem krugu audiofila. Do prije 7 ili 8 godina su se na Naim aparatima nalazili isključivo DIN konektori, a time se broj kupaca Naim uređaja svodio samo na one koji su doma imali full Naim sustav. A u prilog priči o otvaranju Naima govore i brojke koje kažu da je Naim zadnjih godina, na svjetskom nivou, jedan od najjačih hifi/highend brendova. Drugim riječima, narudžbe njihovih distributera su skoro veće od proizvodnje. Govoreći o proizvodnji, svi Naim uređaji su u potpunosti proizvedeni u Engleskoj.

  Pouzdanost
Pri kupnji novog hi-fi uređaja, kupac mora biti uvjeren da će uređaj bez greške raditi dugi niz godina. Jer, što će vam na primjer CD player koji ima vrhunski zvuk ali problematično i sporo učitava CD-ove? Dojam koji su ovi Naim uređaji ostavili na mene je vrhunski. I pojačalo i CD u radu ostavljaju dojam pouzdanosti, povjerenja i kvalitete. Nema ovdje plastike ili jeftinih dijelova. Build quality je čista petica, bez plastike i jeftinih dijelova, sve je aluminij. I još nešto - nema ovdje nikakvog sjaja ili glamura, nema sjajnih lapica, uređaji ne izgledaju kao okičeno božično drvce, niti izgledaju napumpano jer nema ovdje velikih mačo hladnjaka. Ovdje je naglasak na minimalizmu, kvaliteti, pouzdanosti i - zvuku. Ovo su jednostavni uređaji koji izvrsno zvuče i imaju namjenu da vas kvalitetno služe u svakodnevnoj uporabi.

  Zvuk
Ovaj sustav je na test stigao potpuno usviran. Svejedno sam ga preko noći ostavio da potiho svira na repeatu. Idući dan ga slušam. Hmm. Na prvu loptu ništa posebnu. Tonski (timbralno) ispravno. Ali opet, ništa posebno. I tako je prošlo nekoliko sati: počeo sam ga slušati u 10 ujutro, a idući put kada sam pogledao na sat bilo je 4 popodne!!! Kurva jedna, potpuno sam izgubio osjećaj za vrijeme. I već tu sam mogao stati s recenziranjem i zaključiti da je ovo jedan od najmuzikalnijih sustava koje sam čuo, da uz njega zaboravite na sve oko sebe i da uronite u muziku.

Prema onom što sam čitao na netu, očekivao sam da ovaj sustav ima full topli sound, no nije tako. Istina, u visokotonskom području ništa ne pili. Dojma sam da je Vandersteen 2CE malo tamniji od 1C. Inače, 1C nisu puno osjetljivi na smještaj su prostoru, namijenjeni su sobama veličine cca 20m2, bitno je da im date barem 50 cm od stražnjeg zida.

Ovo je jedan uvjerljiv, brz, točan, dinamičan zvuk. Punokrvnost tonova je sveprisutna po cijelom frekvencijskom spektru. Sustav svira uvjerljivo, ovo je zvuk s odličnim drukom, s onim nužno potrebnim osjećajem za adrenalin i timing bez kojih nema užitka u slušanju glazbe. Nije bitno o kakvom se glazbenom žanru radi, ovaj sustav sve svira srčano i punokrvno. Ovo je sustav s mudima.

Izvor zvuka je CD player, ali vi uopće nemate dojam da vam u sustav svira digitalni izvor zvuka. Sustav je detaljan, ali bez ikakvog vrištanja u visokotonskom području. I lošije snimljeni CD-ovi prolaze! Tonski, sustav je dobro izbalansiran. Detalja ima mnogo, a zvučna slika je obogaćena s taman dovoljnom količinom topline koja doprinosi muzikalnosti. S druge strane, tu je taj druk u basu, ta brzina i eksplozivnost koja sustav ne čini dosadnim nakon dužeg slušanja.

  Slušaj glasno!
Ovaj sustav najbolje svira kad svira glasno! Tada rastura. Sami od sebe ćete pojačati glasnoću, neki vrag u zvuku ovog sustava će vas povuči da to napravite. Slušao sam ovaj sustav mnogo, od jutra do sutra, u pravilu je pojačalo bilo na 10H što je bilo iznadprosječno glasno. Ali i mojoj ženi se dopalo da svira tako glasno, nije se bunila. Naprosto vas sustav povuče da ga pojačate kako bi vam pokazao što umije. Skakanje po sobi u ritmu muzike je realnost koja vrlo vjerovatno i vas čeka kada kupite ovaj sustav.

Noga ti cijelo vrijeme cupka u ritmu muzike. To čak ni ne skužiš odmah, tek kasnije vidiš da ti je noga van kontrole. Tada znaš da je sustav koji slušaš dobar.

  Kabeli
Naim će vam, naravno, preporučiti da koristite njihove kabele, a vi se možete poigrati i eksperimentirati s drugim kabelima. Moje iskustvo je bilo ovakvo. Još prvi dan testiranja sam pred ovaj sustav nadobudno donio hrpu raznih kabela. Htio sam promjeniti Naimov DIN interkonekt i NACA5 zvučnički kabel. Ubrzo sam skužio da to nije potrebno. Tek par kabela sam promjenio, čisto iz vica. Ali to u suštini nije bilo potrebno. Ovaj sustav viče: "Hej čovječe, to mi ne treba, makni te skupe kabele od mene. Ubaci neki dobar disk, stisni play i opusti se!"

Vrlo često, siguran sam da ste to čuli milijun puta, su vam mnogi audio proizvođači vikati u facu da njihovi proizvodi moraju biti spojeni na vrlo kvalitetnu opremu, pa i na vrlo skupe kabele, da bi (pro)svirali. Ovdje je priča skroz drugačija. Naim takve stvari smatra samo nepotrebnim kompliciranjem, Naim kaže da sustav mora raditi i bez tih skupocjenih žnora.

  Kabeli, drugi dio
No ozbiljno, kako je sustav reagirao na promjenu kabela? Prvo i osnovno, ovi uređaji na promjenu kabela ne reagiraju dramatično, razlike se jasno čuju ali ne tako dramatično kao kod nekih drugih hi-fi uređaja. I drugo, moje iskustvo kaže da ovaj sustav najbolje svira s Naim kabelima.

Konkretno, poigrao sam se sa zamjenom interkonekta. Soundstring Alpha interkonekt je bio premasnog zvuka, LAT IC-300 Signature je bio dinamičan, ali predetaljan u visokotonskom području, a Sumic Black Hole 3 je donio jako lijep stage, ali je imao prespor timing koji ubija cijelu priču. Ali nisu to bile dramatično velike razlike u zvuku. Na kraju sam se vratio na Naimov DIN interkonekt koji je najbolje legao. I sa zvučničkim kabelima je priča bila slična. Moj savjet: držite se Naim kabela.

  Za kraj još par riječi o...
...Vandersteenima. Njihovi zvučnici su među ponajboljima na svijetu. To ne kažem ja, to kažu svjetske hi-fi face. Na ovim prostorima Vandersteen još nije stekao slavu koju zaslužuje, a realno bi trebali biti među najtraženijim i naprodavanijim zvučnicima u Hrvatskoj.