TEST:
SILTECH LS-88 i SQ-88


  tekst: Marko Pecotić, ožujak 2008
  proizvod: Siltech LS-88 zvučnički kabel i SQ-88 interkonekt
  proizvođač: Siltech B.V., Nizozemska [www.siltechcables.com]
  distributer za Hrvatsku: AUDIO SUSTAVI D.O.O., [www.audio-sustavi.hr]
  cijene: interkonekt 5.100 kn (2x0.5m RCA), zvučnički kabel 11.700 kn (2x2m), cijene su bez PDV-a
  garancija: doživotna

Već duže vrijeme iz različitih izvora, bilo iz prve ruke od iskustava mojih prijatelja audiofila ili s različitih sajamskih priredbi ili pak iz recenzija koje sam vidio u inozemnih audio tiskovinama, drugim riječima – iz različitih izvora slušam hvalospjeve o ovom nizozemskom brandu koji je među audiofilskom populacijom širom svijeta stekao gotovo kultni status. Siltech je osnovan 1983. godine, danas ima distribuciju u preko 40 država širom svijeta, a zahvaljujući agilnosti domaćeg distributera odnedavno njihove kabele možemo poslušati i kupiti u Hrvatskoj. Na čelu Siltecha se nalazi gdin. Edwin van der Kleij, glavni konstruktor i direktor firme. U ponudi se nalaze sve vrste kabela: interkonekti, zvučnički, strujni, S-VHS, HDMI itd. Svojim rasponom cijena Siltech daje poruku da u ponudi ima kabele koji su dizajnirani i izrađeni da zadovolje individualne potrebe ama baš svakog audio sistema na svijetu, počevši od entry level audio sistema pa sve do onih svemirsko skupih.

Siltech LS-88 i SQ-88 - tehnički opis

Unutar Siltech kataloga, nalazimo tri osnovne serije kabela: MXT Professional, Classic mk2 i Signature G6. Unutar Classic mk2 serije se nalaze modeli SQ-28, SQ-88 i SQ-110 (interkonekti), te LS-88, LS-110 i LS-188 zvučnički kabeli. Svi Classic mk2 kabeli su terminirani s WBT RCA ili Neutrik XLR konektorima, dok su zvučnički kabeli terminirani s WBT bananama ili vilicama. Konkretno, SQ-88 interkonekti s ovog testa su terminirani s visokokvalitetnim WBT-0101 navojnim RCA konektorima. Uprkos svojoj rubusnosti i moćnom izgledu, Siltech Classic mk2 kabeli su fleksibilni pri spajanju u audio sistem.

Svi kabeli iz Classic mk2 serije dijele Siltechovu patentiranu tzv. G5 metalurgiju i tzv. X Balansiranu Mikro Tehnologiju. G5 metalurgija se odnosi na patentiranu mješavinu (leguru) zlata i srebra kao vodiča. Naime, srebro visoke čistoće se kod vrhunskih audio kabela preferira ne samo zbog svoje odlične vodljivosti, nego i zato jer se stvara srebrni oksid kada dođe do oksidacije tijekom vremena. Naime, srebrni oksid je izvrstan vodič koji ne degradira vodljivost. U tome se razlikuje od bakra visoke čistoće koji stvara bakreni oksid koji je odličan izolator, ali je loš vodič. Ovo daje srebru visoke čistoće prednost – oba materijala (i srebro i bakar) protekom vremena uvijek prolaze kroz proces oksidacije, ali samo srebro visoke čistoće zadržava svoju vodljivost.

Zašto zlato? U Siltechu kažu da je prirodna struktura srebra takva da stvara male distorzije. Što znači da je srebro visoke čistoće odličan, ali ne i apsolutno najbolji mogući i najoptimalniji vodič zbog sitnih rupica u svojoj kristalnoj strukturi. U Siltechu taj prostor između tih malih rupica popunjavaju s 24-karatnim zlatom i tako se poboljšava ono što zovemo "mikro-konduktivnost". Tako nastaju tzv. G5 vodiči koji popravljaju prijenos signala, dramatično smanjuju distorziju i poboljšavaju omjer signal-šum.

Što se tiče geometrije, u Classic mk2 seriji Siltech koristi patentiranu tzv. X Balansiranu Mikro Tehnologiju. Što znači da su vodiči omotani i stisnuti jako čvrsto, te se vodiči međusobno nalaze pod kutem od gotovo 90°. Ovakva geometrija određuje snagu magnetskog polja kabela koje je, prema Siltechu, i do 2000 puta slabije nego kod "tipičnog audio kabela."

Sve ovo navedeno, prema Siltechu, smanjuje impedancu kabela za 50%, povećava brzinu za 50%, a distorzija je tako mala da se ne može izmjeriti.

Siltech LS-88 i SQ-88 - zvuk

Prije opisa zvuka ovih kabela, potrebno je napomenuti da o kabelima i dalje postoje različite predrasude. Neki dan sam bio na kavi s jednim audiofilom koji doma ima audio sistem ukupne vrijednosti cca 80.000 kn, a ponosno ističe da su mu unutar sistema spojeni telefonski kabeli. Gdje je tu logika, ja doista ne znam. Zašto je on na to ponosan i na što je to on zapravo ponosan, također ne znam. No, nepobitna je činjenica da svaki iole kvalitetan sistem zahtijeva kvalitetne kabele kako bi upravo uz njihovu pomoć sistem dosegao maksimum i pokazao što doista može. Stoga veseli da u zadnje vrijeme čujem da sve više audiofila ima stav da kabele treba tretirati kao ravnopravnu komponentu u audio sistemu. No i tu treba biti oprezan, jer vrhunski će kabel pokazati što može tek u adekvatnom sistemu, u sistemu koji po svojoj vrijednosti odgovara cijeni kabela. Nema nikakvog smisla spajati primjerice interkonekt od 500 ili 1.000 EUR na jeftino pojačalo ili jeftin izvor zvuka. U to sam se i osobno uvjerio prilikom pisanja ove recenzije kada sam ove Siltech kabele spojio u sistem ukupne vrijednosti cca 2.500 EUR; spajanjem Siltecha u takav sistem se pokazalo da sâm sistem nije na dovoljno visokoj razini, te da nije sposoban iznijeti i prikazati sve karakteristike ovog kabela; tek spajanjem na skuplji sistem, Siltech je jasno pokazao što je sposoban napraviti unutar audio sistema.

Kako bih stekao što kvalitetniji dojam o ovim kabelima i upoznao ih iz različitih kuteva, testirao sam ih unutar tri različita audio sistema, unutar tri različite slušaonice. U svakom od tih sistema Siltech je pokazao isti karakter zvuka.

Onaj dojam koji sam stekao na prvu loptu, taj isti dojam se potvrdio i prilikom kasnijeg slušanja. Siltech LS-88 i SQ-88 kabeli daju zvuk koji je bez dvojbe vrlo moćan i autoritativan. Autoritativan, ali ne i atraktivan, koloriran ili napumpan. Nema tu one atraktivnosti koju neki drugi kabeli imaju, a koja se očituje ili u napumpanom basu ili u (pre)otvorenom srednje i visokotonskom području uslijed čega visokotonsko područje zvuči nabrijano i špricavo, što kratkoročno može biti atraktivno, ali je dugoročno naporno i zamarajuće. Siltech ima drugačiji pristup zvuku. On je poput snažnog body buildera, ali body buildera koji ima manire bečke škole. On daje vrlo moćan i autoritativan zvuk, ali opet izvrsno izbalansiran i prirodan.

Ne samo da sam Siltech LS-88 i SQ-88 kombinaciju poslušao unutar tri različita sistema, nego sam je i testirao na širokom rasponu glazbenih žanrova. Bilo da se radi o velikim orkestrima, muškim ili ženskim vokalima, klasičnoj glazbi, jazzu, popu ili hard rocku - Siltech jasno pokazuje da je sposoban svaki glazbeni žanr kvalitetno prikazati slušatelju. To je nešto što posebno cijenim.

Pri slušanju velikih orkestara, Siltech pokazuje veliku dozu muzikalnosti, te punokrvne i opipljive instrumente. Vokale i instrumente gura dublje u stage. Stage je velikih, ali ne i napumpanih razmjera. Dinamički, kabel je MAESTRALAN. Da se čovjeku gaće upišaju, a krv u žilama sledi kakvu (makro)dinamiku Siltech ima. Prava bomba. To je taj snažni body builder kojeg sam ranije spomenuo.

Pri slušanju opere, Siltech otvara stage po širini i dubini, ima izvrstan soundstage fokus, daje živ, dinamičan i uzbudljiv zvuk. Vokali su pozicionirani dublje na pozornici, fizički su opipljivi i s lijepom količinom zraka i daha. Grlo vokala i dah oko vokal je lako uočljiv. Dok neki kabeli ljepe instrumente, Siltech ih razdvaja i svakome dodjeljuje njegovo jasno vidljivo mjesto na pozornici.

Želite bas? Jako dubok i jako moćan bas? Došli ste na pravo mjesto. Bas spada u neke od najupečatljivijih karakteristika ovog kabela. Bas je naprosto fantastičan - i volumen i ekstenzija i kontrola. To je onaj već spomenuti body builder iz Beča. Mnogi kabeli imaju dubok ali nekontroliran bas, ili pak suh bas, ili pak nešto treće. Ali se ne mogu sjetiti niti jednog kabela koji ujedinjuje i kontrolu i ekstenziju i volumen, i k tome da to radi na ovako doobar način.

Kao i kod svakog drugog kabela na svijetu, treba pripaziti na sinergiju. Na svijetu naprosto ne postoji kabel koji će dobro svirati u svakom sistemu. Spojena unutar tamnijeg sistema, Siltech LS-88 i SQ-88 kombinacija je i dalje pokazivala svoju fantastičnu energiju u basu, ali je u srednje i visokotonskom području nedostajalo više svježine i detalja. Stoga je moja generalna preporuka da će Siltech LS-88 i SQ-88 najbolje leći unutar neutralnog ili otvorenog audio sistema; unutar takvog audio sistema, srednje i visokotonsko područje će biti ispunjeno svježinom, zrakom i detaljima.

Kod reprodukcije akustične i klasične gitare, drugi kabeli bi mogli zazvučati mršavo i tankičko u usporedbi sa Siltechom koji do slušatelja prenosi konkretne i pune tonove, a tijelo gitare slobodno diše. Gitara ima odličan body, jasno se čuje razlikovanje žica, jasno se čuje puno dramatike i detalja u trzaju žice, k tome tu je i odlično trajanje tonova, te međusobna povezanost tonova.

Zaključak

Nakon desetodnevnog preslušavanja Classic mk2 kabela, više mi se nije dalo preštekavati kabele i raditi A/B testove s drugim kabelima. Shvaćam da silnim preštekavanjima i A/B testovima ubijam muziku. Jer, na stranu svi ti relevantni audiofilski parametri i kriteriji, ali što svi ti parametri vrijede ako neka audio komponenta ne zna svirati – muziku. Zadnji dan, dan prije vraćanja kabela uvozniku, upalio sam sistem, a u playeru je od dan ranije ostao genijalni "O'Brother Where Are Thou?" soundtrack. Siltech je još jednom pokazao da ima urođen smisao za ritam, prostorno ocrtavanje stagea, dramatiku, bas, dinamiku, body instrumenata i sl. Posebno je vrijedno istaknuti da unutar čitavog frekvencijskog spektra niti u jednom trenutku ništa nije stršalo niti špricalo, vjerovatno je i to jedan od odgovora na pitanje zašto Siltech zvuči tako slušljivo, muzikalno, na momente i slatkasto.

Obavještavam zastupnika Siltecha za Hrvatsku, firmu Audio sustavi, da kabeli koje su nam dostavili na test rade jako dobro, te da s veseljem isčekujemo da nam što prije za idući test dostave nove Siltech modele.