TEST:
S.I.D.
(Sound improvement disc)


  tekst: Marko Pecotić, siječanj 2004
  proizvod: SID poklopac za CD-ove
  proizvođač: Audiophile Hifi-Produkte, Njemačka www.sidcd.de
  cijena: cca 100-150 KN

Tweak je naprava koja unapređuje zvuk hifi sustava, a nije skuplja od uređaja kojemu je namijenjena. Pred nama se nalazi tweak pod nazivom S.I.D. (sound improvement disc). Izumio ga je inženjer Petter Boffin, Englez koji živi u Njemačkoj, a sam disk se po njegovim specifikacijama od posebne plastike izrađuje u Norveškoj. Debljina diska je 0.3 mm, težina 2.8 grama. Jedna strana je glatka, druga je mat. Mat strana se stavlja na cd ili dvd. Prema riječima konstruktora, SID unapređuje zvuk cd playera, kao i zvuk i sliku DVD playera. Za ovaj test isprobao sam ga samo na CD playeru.

Postoje dva modela, SID 14 i SID 15. SID 14 je namijenjen playerima koji koriste Sony i Philips transport, a SID 15 playerima koji koriste Pioneer stable platter koji imaju veću rupu u sredini (slika 1). Nije namijenjen playerima koji koriste TEAC VRDS transport.


(slika 1)

U press materijalu Peter Boffin napominje da je model 15 namijenjen i sljedećim playerima: B&O, Meridian 506 i 508, CEC, Theta Jade, Theta Miles, Theta David, Spectral SDR 1000 L, Jadis JP 1, Einstein "The last record player", Berendsen CD 1, Rega i Meridian 506 i 508. Također, SID se može koristiti samo na onim playerima koji imaju clamp koji drži SID na disku. U tom smislu, SID nije namijenjen prijenosnim cd playerima, auto cd playerima i kompjuterskim cd playerima.

Svrha je SID-a da apsorbira i olakša čitanje lasera. Pri reprodukciji playera, SID stvara ravnomjernu površinu očitanja. Ukoliko prema izvoru svjetlosti uperite cd, okrenut tako da je ispisana strana cd-a okrenuta ka svjetlu, a strana sa glazbenim zapisom okrenuta prema sebi, vidjet ćete da je ispisana strana vidljiva. Upravo tako laserska svjetlost u cd playeru prolazi kroz cd. Kada na cd stavite SID (sa mat strane), svjetlost ne prolazi. Jednostavno rečeno, SID omogućuje laseru da radi ono čemu je ovaj namijenjen - da precizno čita infromaciju.

SID je na test ustupila zagrebačka firma Audio centar, ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku. SID košta 160 kn.

  Zvuk
Peter Boffin preporuča da se djelovanje SID-a testira na način da se neka kompozicija odsluša 30 sekundi bez SID-a u playeru i 30 sekundi sa SID-om.
Isprobao sam SID na skupljem i na jeftinijem hi-fi sustavu. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da su razlike bile izrazito lako uočljive na oba sustava. Bez okolišanja, razlike u zvuku su bile uočljive već nakon nekoliko taktova.

Pri reprodukciji klasične glazbe (Mendelssohn) separacija redova među glazbenicima je značajno poboljšana, kao i dubina slike. Glazba naprosto dobiva na svježini. Detalji u visokotonskom području su jasniji i čišći. Glazba zvuči fluidinije, muzikalnije, a i timing je poboljšan.

Posebno veseli što se razlike lako uočavaju i na glazbi koja ne predstavlja vrhunac audiofilske produkcije (Hi-fi media/Irma CD) – dapače, kvaliteta snimki na tom CD-u je tek prosječna. Pri slušanja druge i šeste skladbe s tog CD-a, razlike sa SID-om i bez njega bile su lako uočljive. Bez SID-a činela je imala manju disperznost, doboš zvučao mekše i razvodnjenije, vokal imao manju prisutnost u prostoru. Zvučna slika dobiva na kompaktnosti, produbljenoj dubini i povećanoj širini.

Zatim sam u player stavio Rebeccu Pidgeon i njezinu dobro znanu (i već pomalo dosadnu nakon toliko slušanja) skladbu "Spanish harlem". Naime, interesiralo me da li će sa SID-om doći i do kakvih promjena u bas području. Na high-end sustavu je sa SID-om kontrabas zvučao čvršće, žilavije, okruglije, općenito bolje definirano. Na hi-fi sustavu, bas područje nije doživjelo nikakve promjene. Što je uostalom i logično s obzirom da su na high-end sustav bili spojeni poveći floorstanderi, a na hi-fi sustav manji monitori s bas/srednjetonskom jedinicom promjera 13 cm. Ali zato je na oba sustava došlo do dodatnog otvaranja u dubinu i širinu.

  Zaključak
Ukoliko se ovo sve navedeno čini previše idealnim, toplo preporučam da izdvojite siću od 160 kunića za ovaj proizvod i uvjerite se vlastitim ušima kakvu razliku će SID donijeti u vaš sustav. Razlike nisu dramatične, ali su vrlo lako uočljive.