TEST:

REGA SATURN


  tekst: Marko Pecotić, lipanj 2007
  proizvod: Rega Saturn CD player
  proizvođač: Rega Research Limited, England [www.rega.co.uk]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN d.o.o. [www.audiodream.hr]
  cijena: 13.995 kn (s PDV-om)

Engleska tvrtka Rega je osnovana 1973. godine, a do danas je ostala vjerna svojoj filozofiji proizvodnje visokokvalitetnih audio uređaja po pristupačnim cijenama. Firma je audiofilima širom svijeta prvenstveno poznata po odličnim gramofonima (to se posebno odnosi na model Planar 3), a vjerovatno najpoznatiji Regin proizvod je gramofonska ručka RB 300 koja se na tržištu pojavila prije više od 20 godina i do danas je prodana u više od 200.000 primjeraka. U proizvodnju CD playera Rega je ušla tek sredinom 1990-ih, prvi model koji su napravili je bilo danas već legendarni Planet. U sadašnjem katalogu Rega ima 2 CD playera, jeftiniji Apollo (kao nasljednik modela Planet 2000) i skuplji Saturn (nasljednik modela Jupiter).

  Tehnički opis
I Planet 200 i Jupiter su imali Sony transport, no nakon što je Sony prestao proizvoditi transporte za druge proizvođače, vodstvo Rege je odlučilo konstruirati vlastiti transport za modele Apollo i Saturn. Tako da u Saturnu imamo transportni mehanizam koji u 3 točke kugličnim mehanizmom hvata disk osiguravajući pritom preciznost čitanja oslobođenu stresa prilikom vrtnje. Izlazni stupanj je u A klasi s audiofilskim elementima vrhunske kvalitete. Konverteri su zadnja generacija Wolfson WM8740 24-bitni Sigma Delta. Napajanje je 60VA trafo sa zasebnim izvodima za audio i digitalnu sekciju, te display. Šasija je napravljena od ljevanog aluminija, a prednja ploča je aluminijska - generalno govoreći možemo konstatirati da je izrada playera izrazito robusna. Pri dnu prednje ploče se nalazi ono što izgleda kao hladnjak s pojačala, no njihova je uloga ovdje da poveća masu playera i poveća njegovu rigidnost. Player odiše minimalizmom što mi se jako sviđa. Na prednjoj ploči se nalaze tek power on/off, stop, play i back/forward funkcije. Sve ostale funkcije su dostupne putem daljinskog upravljača. Display se može potpuno ugasiti. Na stražnjoj se strani nalaze Euro utičnica, RCA izlazi, te po jedan koaksijalni i optički izlaz. Transport je top loading, što znači da u trenutku kada je poklopac podignut visina playera iznosi oko 17 cm. Učitavanje diska traje par sekundi duže nego kod ostalih playera, iz mog iskustva to nije nikada bilo duže od 7 sekundi. No jednom kad je disk učitan, Saturn sav sadržaj sa diska čita besprijekorno, tako da je moj dojam da se radi o vrlo kvalitetnom transportu. Prema deklaraciji proizvođača, Saturn je sposoban čitati CDR, MP3 i WMA formate. Tijekom testa sam svirao samo originalne diskove, u player sam ubacio tek jedan CDR disk kojeg je Saturn učitao i odsvirao bez ikakvih problema. Nerijetka je pojava da mnogi skup(lji)i CD playeri imaju odličan zvuk, ali da im je transport lošije kvalitete, ovdje to nije slučaj. Prije testiranja, player je prošao kroz period 300 sati usviravanja. Kod mene se na testu nalazio 14 dana tijekom kojih je danonoćno svirao; i onda kada je pojačalo bilo ugašeno a ja nisam slušao muziku, player je 24 sata dnevno svirao na repeatu. Player je dostupan u dva finiša, crnom i srebrnom. Uređaj je u potpunosti dizajniran i proizveden u Engleskoj. Saturn košta 13.995 kn, a na test ga je ustupila firma AUDIO SAN (tel. 01/2981-126) koja je ekskluzivni zastupnik Rege za Hrvatsku.

  Zvuk
Player sam testirao u dva različita sistema. Obzirom da doma imam dva CD playera, a koje spajam direktno na izlazno pojačalo, na isti način sam spojio i Saturna - na njegove RCA izlaze sam spojio dva otpornika, radi se o svojevrsnom pasivnom pretpojačalu. Prvo što sam uočio je SJAJAN osjećaj za ritam i timing. Zvuk je vrlo brz, ritmičan i uzbudljiv. Klasična i akustična gitara imaju odličan body, odličnu boju, jako fino istitravanje žica. Visokotonsko područje je posebno dobro - u prvi trenutak bi se možda moglo uočiti da fali detalja u visokima, no u AB ili ABA testu uočavam da je Saturn u visokima vrlo detaljan, rafiniran i informativan, a u odnosu na druge playere nije tako živčan ili analitičan. Bas je posebna priča - sve je tu, i ekstenzija i kontrola i volumen. Na svaki glazbeni žanr Saturn dobro reagira. Iz vrhunske snimke (primjerice Stravinsky/The Soldier's Tale/Chesky) Saturn će izvući maksimum; no kada se u njega stavi i snimka koja nije audiofilska (primjerice Johnny Burnette Trio/Rock'n'Roll Trio & Tear it up/BGO) Saturn neće inzistirati na njezinim manama nego će naprosto svirati muziku. Usput rečeno, neki dan sam razgovarao s jednim audiofilom, vlasnikom vrlo skupog sistema, koji se žali da mu je sistem došao do tako visoke razine na kojoj mu je 80% fonoteke naprosto neslušljivo.

I što se tada samnom događa? Negdje na pola testa, odlučujem odbaciti tekicu u koju upisujem sve dojmove, prestajem sa AB (ili ABA) testovima. Ionako sam do toga časa napravio dovoljno AB testova i dovoljno bilješki. Sve to odbacujem, jer ovaj player to sve nadilazi. Možda i ne zaslužuje niti da njegov zvuk opisujem ponekad suhoparnom audiofilskom terminolgijom. Sve to odbacujem i počinjem slušati MUZIKU na ovom playeru. Toliko me oduševio zvuk ovog playera, satima sam ga mogao sa užitkom slušati bez da se javi tzv. "listening fatigue".

  Zaključak
Od svih audio uređaja koje sam do danas testirao na Audio pulsu, Rega Saturn je uz interkonekt LAT International IC-300 Signature nešto najbolje. A recenzirani su sve sami kvalitetni uređaji, jer politika je Audio pulsa da se recenziraju samo kvalitetni uređaji. A daleko od toga da je Saturn najskuplji do danas testirani uređaj. Stoga s ponosom zaključujem da je Rega Saturn novi član elitnog Editor's Award kluba.

Ovo je vanserijski CD player. Fantastičan zvuk, robustna izrada, vrlo kvalitetan transport. Odlično izgleda, odiše minimalizmom. Njegov je zvuk vrlo prirodan, iznimno muzikalan, izbalansiran po cijelom frekvencijskom području, brz i dinamičan. Nazovite Audio san i zatražite audiciju Saturna u vlastitom sistemu, ja neću ništa više reći.