TEST:

VIBRAPOD ISOLATORS  tekst i foto: Marko Pecotić, siječanj 2010
  proizvod: Vibrapod Isolators podlošci za audio/video komponente
  proizvođač: The Vibrapod Company, USA [www.vibrapod.com]
  cijena: 4 kom/280 kn
  ustupio na test: PLANET AUDIO D.O.O. [www.planetaudio.hr]

Konačno! O čuvenim Vibrapod podlošcima sam toliko toga čuo od prijatelja i toliko toga čitao na internetu, sada sam konačno dočekao da ih imam priliku testirati. The Vibrapod Company je mala firma iz St. Louisa koja u svom katalogu ima tek dva (čuvena) proizvoda: Vibrapod Isolators i Vibrapod Cones. U ovoj recenziji se bavimo Isolatorima.

Vibrapod Isolator je gumeno-plastični podložak koji se postavlja ispod audio/video komponente. Proizvodi se u 5 različitih verzija (od Modela 1 do Modela 5) ovisno o težini audio/video komponente ispod koje se Isolator stavlja. Nosivost (vidi tablicu dolje) se kreće od 0.9 kg do 12.7 kg po podlošku, što znači da Vibrapod podloške možemo upotrijebiti kod vrlo laganih, kao i kod ekstremno teških audio/video komponenti. Primjerice, ako audio/video komponenta teži 12 kg, ispod nje ćemo staviti četiri Model 2 podloška ili tri Model 3 podloška.


Koja je svrha ovih podložaka? Svrha je smanjivanje vibracija i rezonancija na koje su audio/video komponente vrlo osjetljive. Postavite ove Vibrapod podloške ispod audio/video komponente i dobit ćete poboljšan zvuk, tj. poboljšanu sliku.

Ovi podlošci umrtvljuju šasiju komponente, tj. umrtvljuju vibracije koje u audio/video komponentu dolaze izvana, kao i one vibracije koje nastaju unutar same komponente tijekom njezina rada. U članku Skidanje poklopca s audio komponente smo s uređaja skinuli njegov poklopac i čuli jasna poboljšanja u zvuku. Kakva li bi se tek zvučna promjena dogodila da smo nekako uklonili ne samo poklopac nego kompletnu šasiju uređaja? Idealno bi bilo da šasije uopće nema, ali to je u praksi neizvedivo...

Kome je Vibrapod namijenjen? Audiofilima, videofilima, DJ-ima, ton majstorima, radio postajama, TV postajama... SVIMA onima koji za malo novca žele unaprijediti sliku i/ili zvuk.

Ove podloške možete montirati ili po četiri komada ispod tvorničkih nogica audio/video komponente ili možete skinuti tvorničke nogice i montirati po tri Vibrapod podloška.

Gdje postaviti tri podloška? Nepisano je pravilo: dva naprijed (jedan lijevo, drugi desno) i jedan straga. Ili obratno: jedan naprijed, dva otraga.

Kako je s CD/DVD playerima? Nepisano je pravilo: ako je ladica postavljena po sredini prednje ploče, stavite jedan podložak naprijed (ispod ladice), dva podloška straga; ako je ladica postavljena lijevo ili desno, stavite dva podloška naprijed, jedan straga.

Što ako je jedna strana audio/video komponente teža od druge? To znači da komponenta nije jednako teška na svim dijelovima, pa neće doći do jednake raspodjele težine na Vibrapod podloške. To možete lako riješiti na način da Modele 3, 4 ili 5 stavite ispod teže polovice, a ispod lakše polovice možete staviti Modele 1, 2 ili 3.

Kako god da ih postavite, iz Vibrapoda savjetuju da njihovi Isolator podlošci budu postavljeni simetrično.

Iz Vibrapoda poručuju da njihove podloške nikada ne postavljate ispod središta komponente, uvijek ih montirajte uz njezine vanjske rubove.

U slučaju da ove podloške namjeravate postaviti ispod audio komponente koja se puno grije u radu, iz Vibrapoda savjetuju da primjenite 'sendvič' metodu: postavite Vibrapode, na njih stavite ploču od medijapana ili akrila i na tu ploču postavite audio uređaj. Sendvič metodu primjenite i u slučaju gramofona, kao i u slučaju da ispod audio/video komponente nema ravnih površina.

U slučaju da ste s preteškim komponentama preopteretili Vibrapod Isolatore usljed čega su se deformirali i zgnječili, iz Vibrapoda poručuju da ih stavite u pećnicu (ne u mikrovalnu!) i "pečete" 20-ak minuta na temperaturi 80 - 94 Celzijusa. Zatim ih izvadite iz pećnice, stavite na mjesto van dohvata djece, a potom čekajte nekoliko sati da se ohlade i vrate u prvobitan oblik. Alternativno, možete probati i s građevinskim fenom; ako ga nemate, probajte s običnim fenom za kosu.

Ispod audio/video komponente ne stavljajte više podložaka nego što je potrebno, više podložaka ne znači bolji zvuk. Ipak, više manjih Modela će u pravilu imati bolji učinak nego manje većih Modela. Primjerice, ako komponenta teži 12 kg, četiri Modela 2 će u pravilu dati bolje rezultate od tri Modela 3.

Sve ostale informacije o instalaciji Vibrapod Isolatora ćete naći na stranicama www.vibrapod.com/installation.htm i www.vibrapod.com/faq.htm. Dojma sam da je Vibrapod web sajt jedan od najinformativnijih i najpreglednijih audio sajtova koje sam posjetio u zadnje vrijeme.

  Slušni test
Univerzalnog recepta nema. Neke komponente su više, a neke manje osjetljive na vibracije. CD/DVD playeri, cijevni uređaji i gramofoni bi u teoriji trebali imati više koristi od ovih Vibrapod podložaka nego tranzistorska pojačala i tuneri.

Testiranje Vibrapoda je teklo jednostavno: prvo sam poslušao pjesmu bez Vibrapoda, potom sam stavio Vibrapod ispod audio komponente, i na kraju opet bez Vibrapoda. Dakle, radi se o klasičnom A/B/A testu.

Kao što sam se uvjerio, temeljno pravilo kod ovih Isolatora je da pravila nema. Kod Sony 50ES CD playera, a koji je građen kao tenk, su se čule male razlike u zvuku. Slično je bilo i kod Accuphase CD playera koji je, baš poput Sonya, također građen kao tenk (k tome ima i tvornički ugrađene posebne antivibracijske nožice). Zato su se kod jeftinijeg Cambridge Audio D500 CD playera razlike čule prilično jasno i bile su jasne kao dan. I kod cijevnog izlaznog pojačala su se čule sasvim jasne promjene u zvuku.

Također, razlike u zvuku jako zavise i od toga na čemu držite postojeće komponente. Ako ih poput mene držite na odličnom racku kao što je Green Guy mkII, tada će promjene u zvuku biti manje nego ako komponente držite na kakvom kredencu, polici ili TV stalku (Lesnina, Ikea itd) - u potonjem slučaju bi razlike u zvuku mogle biti frapantne.

Moja proba je pokazala neslaganje s preporukama Vibrapoda da se Isolatori mogu postaviti i ispod tvorničkih nogica. Pokazalo mi se da puno bolji zvučni rezulati nastaju kada skinete tvorničke nogice i postavite tri Isolatora.

Nakon što ste Isolatore postavili ispod komponente, potrebno im je cca. 10 - 20 minuta da se formiraju. Tako da ne očekujte čuda iste sekunde.

No dobro, koje su razlike u zvuku? One se svode na poboljšan fokus, kao i na prozračniji (jasnije se čuje tijelo kontrabasa kako diše), dublji i voluminozniji bas. Tu je i jasniji pogled na stage - stage se naprosto otvorio i dobivate jasniji uvid u pozadinske redove u orkestru. Zvuk je detaljniji, pitomiji i puniji. Zvuk istovremeno dobiva dozu detaljnosti i čistoće, ali i punoće, a u nekim segmentima povremeno postaje i pomalo sladak.

Došao mi je prijatelj u goste i poslušao ove podloške, pa kaže: "Slušam ove Vibrapode i imam dojam kao da sam upravo bio kod liječnika na čišćenju ušiju!"

Ne radi se tu o dramatičnim razlikama u zvuku, ali one se jasno čuju. U stvari, nije istina da se ne radi o dramatičnim promjenama u zvuku! Baš suprotno - ako promatramo ove Isolatore u svjetlu njihove simbolične cijene, tada se baš i radi o dramatičnim promjenama! Kao što znamo, u hi-fiju s mala poboljšanja plaćaju zlatom, a ovdje ih dobijate za simbolične novce.

  Editor's Award
Svi koji me poznaju dobro znaju koliko sam škrt pri dodijeljivanju titule Editor's Award nekom proizvodu. Tu titulu dajem proizvodima koji nadilaze ocjenu 5+ ili ocjenu BestBuy. To su proizvodi koji spadaju u bezvremensku i apsolutnu klasu, to su proizvodi koji toliko odskaču od konkurencije u svom cijenovnom razredu, to su proizvodi koji su toliko nadmoćni i superiorni. To je oznaka za uređaje koji će za 5 ili 10 godina, kada ih više ne bude u ponudi, imati kultni status. Radi se o vanserijski kvalitetnim audio proizvodima, o proizvodima zbog kojih je hi-fi tako lijep hobi. Do danas su u tu skupinu najboljih proizvoda testiranih na Audio pulsu (a dakako govorim samo o testovima koje sam ja potpisao, ne mogu govoriti u ime svojih kolega i testova koje su oni potpisali) pripadali Rega Saturn CD player, LAT International IC-300 Signature interkonekt, Vandersteen 2 Ce Signature II i sustav Rega Apollo/Brio 3/RS3. S velikim zadovoljstvom izjavljujem da su Vibrapod Isolatori novi član ovog elitnog kluba.