TEST:

VIBRAPOD CONES  tekst i foto: Marko Pecotić, svibanj 2010
  proizvod: Vibrapod Cones, podlošci za audio/video komponente
  proizvođač: The Vibrapod Company, USA [www.vibrapod.com]
  ustupio na test: PLANET AUDIO D.O.O. [www.planetaudio.hr]
  cijena: 1 kom/110 KN

Nakon što sam u siječnju recenzirao Vibrapod Isolatore, u ovom članku se bavimo Vibrapod Conesima. Conesi su plastično-gumeni konusi (koji se postavljaju na Vibrapod Isolatore) na čijem vrhu se nalazi nepomična metalna kuglica. Hmm, plastično-gumeni konusi?! Do sada sam se susretao s razno-raznim konusima - aluminijskim, mesinganim ili pak čeličnim - ovo mi je prvi susret s gumenim konusima.

Za razliku od Isolatora koji se, ovisno o težini audio/video komponente, proizvode u 5 različitih verzija, Conesi se proizvode samo u jednoj verziji.

Što se tiče montiranja ovih podložaka, sve što sam rekao kod Isolatora vrijedi i ovdje. Ukratko: možete postaviti tri ili četiri komada ispod audio/video komponente, postavljajte ih uz rubove komponente, ne ispod njezina središta. Sve ostale upute pročitajte u ranije spomenutoj recenziji Vibrapod Isolatora.

Nakon što ste Conese postavili na Isolatore, dva su moguća načina montaže:
- postavite tri komada ispod uređaja; dva naprijed, jedan otraga (ili obratno). Moguće da će audio komponenta kliziti na ovim kuglicama, to možete jednostavno riješiti tako da vrh svake kuglice na Conesu (tj. spoj komponente i Conesa) obložite s malo trajnoelastičnog kita koji će fiksirati komponentu za Conese i spriječiti klizanje
- alternativno, odšerafite tvorničke nogice na komponenti, postavite četiri Conesa, vrh svakog Conesa će sjesti točno u rupicu u koju je bila zašerafljena tvornička nogica

  Slušni test
Kao što sam to napisao kod testa Vibrapod Isolatora, univerzalnog recepta nema. Neke audio/video komponente su više, a neke manje osjetljive na vibracije. CD/DVD playeri, cijevni uređaji i gramofoni bi - barem u teoriji - trebali imati više koristi od ovih Vibrapod Conesa nego tranzistorska pojačala ili tuneri. Univerzalnog pravila nema.

Testiranje je proteklo prema klasičnom receptu: prvo sam poslušao pjesmu bez Conesa, potom sam postavio Conese ispod audio komponente i na kraju opet bez Conesa. Dakle, radi se o klasičnom A/B/A testu.

CD MOZART CONCERTOS No. 21 & No. 24, EUGENE ISTOMIN (Reference Recordings RR-68)
Test sam proveo na CD playeru koji teži 16 kg, a prema toj kilaži sam ispod playera postavio četiri Vibrapod Isolatora (Model 3) na koje sam postavio Conese... Recimo to bez imalo okolišanja - razlika u zvuku je čujna iste sekunde, odmah i bez naprezanja. Stage je doživio najuočljiviju promjenu te je sada još dublji, viši i značajno širi. Nadalje, čitava zvučna slika je dobila jedan slatkasti premaz, što znači da su svi instrumenti ostali na svojim mjestima, svi detalji su i dalje tu, ali čitava priča je premazana s jednim slatkastim premazom. Pozornica je dobila više zraka, ali tu se ne radi o onom "klasičnom zraku" koji svi poznajemo, ovdje se radi o jednom prozračnom i istovremeno zatamnjenom zraku, zraku koji ima crnu boju (doslovno tako!). Loša strana ove priče je da se slabije čuje šum trake ili dah prostorije u kojoj je snimka nastala - naglašavam da sam ovo uočio tek koncentriranim slušanjem. I zadnja promjena u zvuku se odnosi na bas područje koje je s Conesima postalo nešto naglašenije - bas je postao dublji nego ranije i dobio je dodatnu dozu voluminoznosti (bas istovremeno nije postao razliven).

CD ANTONIO FORCIONE "DEDICATO" (Naim CD013)
Prvo što mi upada u oči je povećano bogatstvo tonova i kompletne zvučne slike. Zvučna slika je dobila nešto tamniji premaz, ali ne na štetu sitnih detalja kojih na ovoj snimci ima mnogo - svi detalji gitare su i dalje tu, ali su prikazani na nešto drugačiji način. Uz napomenu da su Conesi ovoj snimci dodali zrak koji je manje crn nego na prethodnom CD-u. Ono što mi se ne sviđa je nešto sporiji timing koji kvari užitak slušanja ovog CD-a. Kao i obično u hi-fiju, na jednoj strani nešto dobiješ, na drugoj nešto izgubiš.

Slušni dojmovi koje sam dobio kod ova dva CD-a su se ponovili i kod drugih diskova.

Drugim riječima, Vibrapod Cones (u kombinaciji s Vibrapod Isolatorima) su izrazito jeftin tweak koji bih preporučio primarno za one hi-fi sustave koji žude za boljim bas područjem te boljim i bogatijim prikazom pozornice u sve tri dimenzije. Primarna namjena su sustavi koji su (pre)svijetlog i (pre)detaljnog karaktera. Vibrapod bi trebao odlično raditi i sa starijim CD playerima koji su poznati po detaljnom, suhom i sterilnom zvuku, Vibrapod će takvim playerima doći kao melem na ranu dajući im dozu humanosti, muzikalnosti i tonskog bogatstva.