TEST:
ŠILJCI ILI KIT?
  tekst i foto: Marko Pecotić, studeni 2009

Zvučničku bookshelf kutiju u praksi postavljamo na masivan i nepomičan zvučnički stalak, a postavlja se pitanje što staviti na vrh zvučničkog stalka, tj. između zvučnika i stalka. U ovom članku ćemo pokazati da se korištenjem različitog materijala između zvučničkog stalka i zvučničke kutije mijenja zvuk. Koliko mi je poznato, ovo je prvi test ovakve vrste ikada objavljen na ovim prostorima.

  Kit ili šiljci?
Dakle, bookshelf zvučnik postavljate na zvučnički stalak. Između zvučnika i zvučničkog stalka se mogu nalaziti šiljci ili kuglice trajnoelastičnog kita. S druge strane, Šiljke obično dobivate u paketu sa zvučničkim stalcima, a možete ih montirati na vrh i na dno zvučničkog stalka. Pri postavljanju šiljaka se koristite libelom koju postavite na vrh zvučničke kutije.

Trajnoelastični kit se među audiofilima popularno zove Blu Tack, no Blu Tack je zapravo tek jedna od mnogih vrsta trajnoelastičnih kitova koji se mogu kupiti. Ja sam svoj kit kupio u knjižari. Kit ćete, valjajući ga prstima, formirati u kuglice veličine graška (ili malo manje), te na vrh svakog stalka stavite po 4 kuglice. Na kuglice postavite zvučniku kutiju koju snažno pritisnite na zvučnički stalak. Kuglice će se potom spljoštiti, tada nastaje vrlo snažan kontakt na relaciji stalak-kit-zvučnik. Operite ruke prije negoli ćete prstima formirati kuglice i očistite gornju plohu zvučničkog stalka od prašine.

Prednost trajnoelastičnog kita je što, za razliku od šiljaka, ispod zvučničke kutije ne ostaju nikakvi tragovi ili ogrebotine. Daljnja prednost trajnoelastičnog kita je što, za razliku od šiljaka, ostvaruje jači kontakt sa zvučničkom kutijom. Jednom kada se zvučnička kutija stisne na kuglice kita i kada se kuglice spljošte, zvučnik i zvučnički stalak postaju teško razdvojiva cjelina. Spominjem primjer audiofila koji je između stalka i zvučničke kutije držao šiljke i čija supruga je te subote usisavala stan, te je s crijevom usisavača na pod srušila zvučnik sa stalka. Da je između zvučnika i stalka stajao kit, supruga ne bi imala šanse da s crijevom usisavača sruši zvučnik sa stalka.

Kako odvojiti zvučnik koji je kuglicama kita spojen za stalak? Nogom stanite na podnožje (donju ploču) zvučničkog stalka, te pažljivo zvučničku kutiju vucite prema gore.

  Zvuk
Ima li razlike u zvuku ovisno o tome nalaze li se ispod zvučnika šiljci ili kuglice kita? Slušni test je pokazao da razlike postoje i da su lako uočljive. Ne radi se tu o dramatičnim promjenama u zvuku, ali i te male promjene se uočavaju bez ikakvog naprezanja.

Kuglice kita donose više volumena i više ekstenzije u basu, ali i uz nešto slabiju definiciju bas područja. U visokotonskom području kuglice kita skraćuju ekstenziju, detaljnost i prozračnost.

S druge strane, šiljci rade suprotno: basu skraćuju ekstenziju i volumen, ali poboljšavaju čistoću, definiciju i brzinu bas područja. U visokotonskom području šiljci donose više zraka, otvorenosti i detalja.

Generalno, možemo reći da kuglice kita daju nešto puniji, muzikalniji i sporiji zvuk, dok šiljci daju precizniji, čišći, brži i detaljniji zvuk. Možemo to reći i na ovaj način: šiljci su bolji matematičar, kuglice kita su bolji muzičar. Stvar je ukusa što vam se više sviđa!