TEST:

GRILL NA ZVUČNICIMA, DA ILI NE?  tekst i foto: Marko Pecotić, kolovoz 2011

Tijekom proteklih godina čitatelji Audio Pulsa su u više navrata postavili pitanje da li tijekom slušanja glazbe na zvučnicima treba ostaviti ili ukloniti grill? Među audiofilima je ustaljeno mišljenje da grill treba skinuti, iako mi nitko nije argumentirano objasnio zašto bi to moralo biti tako.

Iz vlastite znatiželje sam na nekoliko zvučnika (Amm Sound Lab AMM105i, Usher S-520 i sl.) napravio A/B test, ispalo je da razlike u zvuku postoje, prenosim bilješke iz moje tekice.

Generalno, grill donosi malo plemenitiji i finiji zvuk. Loše snimke će profitirati s grillom, oštrina tih snimki će biti blaža. S druge strane, grill čineli oduzima ponešto odjeka i zraka, a činela bez grilla ima više zraka. Udarac po membrani doboša zvuči dinamičnije i fizički opipljivije bez grilla.

Pitanje za kraj glasi: skinuti ili ne skinuti grill sa zvučnika? Generalnog odgovora nema. Ako imate sustav čiji je zvuk (pre)detaljan i analitičan, ostavite grill; ako imate sustav čiji je zvuk (pre)taman, skinite grill.