TEST:
COSMIC STAGE ENERGY TRANSFORMER  tekst: Nenad Grakalić, ožujak 2010
  foto: Marko Pecotić
  proizvod: Cosmic Stage Saturn podložak za audio/video komponente
  proizvođač: Cosmic Stage Lab, Hrvatska [www.cosmic-stage.com]
  cijena: podložak Saturn, 1.600 kn

Kako bi audio sustav reproducirao snimljenu glazbu prirodno i uvjerljivo, nužno je (ali ne i dovoljno!) da komponente budu sinergične i da po većini parametara skladno surađuju. Potrebno je, što je ne manje važno, prilagoditi i podesiti akustiku prostorije kako neželjene vibracije i rezonancije ne bi pogubno utjecale na krajnji rezultat. Jednako je važno postaviti uređaje na čvrste i krute podloge, bilo na stalke ili na police s podložnim pločama koje se dadu nivelirati (posebice to vrijedi za gramofone). Svaki audio/video uređaj vibrira, ako zbog ničeg drugog, onda zbog transformatora u napajanju, pokretnih dijelova, limenog kučišta ili utjecaja okoline, odnosno odbijenog zvuka koji može uzrokovati rezoniranje uređaja ili njegovih elemenata.
Pri tome je važno napomenuti da će podloge odvesti vibracije, a mehaničku energiju pretvoriti u toplinsku koja nema utjecaja na reprodukciju. Naravno da nijedna podloga, ma kako bila izrađena, ne može apsorbirati vibracije svih frekvencija jednakim intenzitetom, pa će i rezultat primjene pojedinih materijala imati drugačije posljedice na akustiku reproducirane glazbe. Dakle, svaka polica ili stalak je mehanički filtar koji pojedine dijelove čujnog (i nečujnog) spektra odvodi i raspršuje, odnosno neutralizira.
Odabir materijala je vrlo važan, a za neke materijale se zna kakav će utjecaj imati na reprodukciju, odnosno kako će i koje će elemente glazbe promijeniti. Rezultat je najbolje provjeriti, kako drugačije, nego isprobavanjem različitih podloga, ili se rukovoditi iskustvima glazboljubaca koji su ih već probali ili se već nalaze u njihovim audio sustavima. Jedina preporuka koja se može dati je da sve treba isprobati u vlastitom sustavu, pažljivo odslušati što više glazbenih zapisa i na temelju takvog iskustva donijeti odluku da li su promjene dobro došle, tj. jesu li dobici nadvladali gubitke (na žalost, jedno bez drugoga ne ide).

  O proizvodu
Za razliku od podloga koje su izrađene od poznatih materijala (ili njihovih kombinacija) i koje imaju poznata ili bar predvidljiva svojstva smirivanja vibracija i rezonancija, elementi proizvoda koji smo dobili na test, kako tvrdi proizvođač, djeluju kao neutralizator različitih štetnih zračenja, a čija će primjena imati blagotvoran utjecaj ne samo na poboljšanje reprodukcije glazbe, već na kvalitetu života općenito. Opisana kao energetski transformator, podloga Cosmic-Stage (www.cosmic-stage.com) bi trebala osigurati pročišćavanje kaotične (onečišćene) energije koja se manifestira kao elektromagnetsko zračenje, i njeno pretvaranje u skladnu (čistu) energiju.
Način i elementi izrade nisu dostupni, a gotovom proizvodu manjka profesionalna završna obrada. Za razliku od web stranice koja izgleda lijepo i dobro osmišljeno, podloga je, da budemo skromni, nedorečena, djeluje neuvjerljivo i skromno, odjevena je u umjetnu kožu koja je zbog elastičnosti labava, a učvršćena je klamericama koje u unutrašnjosti pomalo strše i mogu se napipati preko presvlake. Nadajmo se da je ovo samo prototip, koji će u završnici imati dašak glamura i uvjerljivosti što će lakše osvojiti potencijalne korisnike. Mnogi će reći da je pojavnost manje važna od djelovanja, ali uz današnje tehnološke mogućnosti, vrste materijala i istaknutu cijenu, svatko će se radije osvrnuti za komponetom pouzdana i privlačna izgleda.

  O zvuku
Dakle pred sobom imamo podlogu koja to nije (a jest), jer na nju se stavljaju komponente audio sustava. Slušni test sam obavio tako što sam ovaj podložak postavio ispod cijevnog predpojačala, a promjene zvuka uočljive su odmah i nije potreban preveliki napor da bi se uočile. Čini se da cijeli sustav svira glasnije, pozadinski šum je znatno smanjen i pojedinačni instrumenti su dobili na uvjerljivosti, a karakteristike dinamičkog odziva poboljšane su. Duboki registri pokazuju dodatnu kontrolu i čvrstoću. Poboljšanje mikrodinamike omogućuje jasnije prepoznavanje tihih instrumenata, njihovih dionica i odnosa unutar orkestra. Visokotonskom području omogućeno je lakše disanje i dodatna prozračnost. Položaj instrumenata po dubini postao je uočljiviji bez da zaklanjaju one iza sebe. Nepoželjne primjese uz vodeće glasove ili solo instrumente smanjene su, autoritet je povećan i pomaknuti su prema naprijed. Prostor je u sve tri dimenzije opipljiviji i pojedini dijelovi orkestra lakše se mogu odrediti po dubini zvučne slike. Reprodukcija klavira energičnija je, uvjerljivija s boljim smještajem u prostoru. Rubni dijelovi frekventnog opsega snažniji su, detaljniji i kontroliraniji bez negativnih utjecaja na srednjetonsko područje. Zvučna slika šira je i dublja, a reprodukcija postaje uzbudljiva i zavodljiva.

  Na kraju
Na kraju, postavlja se pitanje jesu li promjene zvuka uvjetovane materijalom od kojeg je podložak načinjen ili pak zbog pročišćavanja prljave i kaotične energije i njenog utjecaja na uređaje i okolinu (ili pak kombinacijom nevedenog)? Možemo li to zasigurno utvrditi? S čime ćemo usporediti? I na kraju, je li to baš najvažnije pitanje? Ili je bitno kako Cosmic-Stage utječe na reprodukciju glazbenih zapisa (bez suvišnih zašto)? Kako bi zvučala primjena nekoliko elemenata unutar audio sustava? Odgovor leži u duši svakoga od nas, iskustvu u prepoznavanju promjena u reprodukciji i, ne manje važno, količini novca kojom raspolažemo. Ako imate priliku, isprobajte ovo akustičko pomagalo (kako drugačije da ga zovemo) i nije isključeno da ćete postati prijatelji.

  Slušni test by Marko Pecotić
Nemam naviku ičemu u životu pristupati s predrasudama, ali u slučaju ovog podloška si naprosto nisam mogao pomoći. Hm, o čemu li se ovdje točno radi, kakav je ovo podložak? Moje sumnje su dodatno povećane kada sam proizvođača upitao što li se nalazi u unutrašnjosti ovog podloška, ali konkretnog odgovora nije bilo - dobio sam tek odgovor da se unutar podloška nalaze "prirodni materijali koji imaju sposobnost prijenosa energije". Inače, iza ovog podloška stoji skupina audiofila s otoka Brača, a u planu imaju i izradu zvučnika, strujnog filtera te stalaka za komponente.
U trenutnoj ponudi se nalazi pet različitih podložaka, a njihove razlike se svode isključivo na dimenzije, nikakvih drugih razlika nema. Nenad i ja smo testirali model Saturn čije su dimenzije 55x5x50 cm (ŠVD), težak je 11 kg, a ima nosivost do 100 kg.
Od proizvođača sam dobio i nekoliko uputa za rukovanje s ovim podloškom. Pa kaže:
  "Na koji način testirajte ovaj podložak? Da bi testiranje bilo što bolje i upečatljivije, podložak neka stoji u drugoj sobi, tj. ne u sobi u koji se nalazi hi-fi sustav. Potom na hi-fi sustavu poslušajte nekoliko vlastitih referentnih pjesama koje inače koristite za testiranje, potom podložak postavite ispod neke audio komponente i ponovo poslušajte te iste pjesme. Dakle, prije testiranja uređaj nemojte držati u istoj prostoriji. Vjerovatno se pitate zašto je to potrebno učiniti? To je zato jer podložak stvara jako vibracijsko polje energije koja se odašilje u svim smjerovima u radijusu od minimalno nekoliko metara tako da bi razlike u zvuku sa ili bez uređaja bile manje uočljive ako bi se on i prije testiranja nalazio u istoj prostoriji. Također, ako se više od tjedan dana na podlošku nalazi audio/video komponenta, komponentu na koju se primjenjuje Cosmic Stage će postepeno dovoditi na svoje vibracijsko polje dok se uređaj nakon mjesec dana potpuno ne energizira i tako omogući gotovo jednak rad sa ili bez Cosmic Stage uređaja. Ukoliko se kroz kratko vrijeme uređaj ponovno ne postavi na Cosmic Stage on će se ponovno energetski zagaditi štetnim elektromagnetskim zračenjem i kvariti zvuk kao i u početku. Uređaj djeluje trenutno, ne treba nikakvo usviravanje."
Moje prvo slušanje je bilo kod Nenada u njegovom hi-fi sustavu gdje je Cosmic Stage podložak bio postavljen ispod cijevnog predpojačala. Uprkos mojim predrasudama, razlike u zvuku su se - kratko i jasno rečeno - čule odmah i na prvu, bez naprezanja. Ne morate imati sluh šišmiša da biste odmah i bez imalo naprezanja čuli promjene koje ovaj podložak donosi. Dojam je kao da ste promijenili ožičenje sustava s nekim boljim kompletom kabela. Zvuk je neposredniji i otvoreniji. Stage je pregledniji. Fokus je poboljšan. Sustain instrumenata je bolji. Sustav svira glasnije, a da Nenad nije dirao potenciometar za glasnoću na predpojačalu. Sitni detalji su jasniji i uočljiviji. Pozornica je veća i dublja. Bas je zadržao ekstenziju, ali je dobio čvrstoću i definiciju. Sve skepse i predrasude oko ovog podloška su već nakon nekoliko taktova pale u H2O.
Nekoliko dana sam ovaj isti podložak komercijalnog naziva Saturn testirao i u vlastitom hi-fi sustavu, i to prema uputama proizvođača: podložak je stajao na hodniku, na hi-fi sustavu sam poslušao nekoliko dobro poznatih pjesama, a potom sam podložak donio u sobu kojoj se nalazi hi-fi sustav i ponovo poslušao te iste pjesme. Testirao sam ga ispod CD playera i ispod pojačala.
Ispod pojačala je ovaj podložak donio stage povećan u sve tri dimenzija. Instrumenti su dobili dodatan oblačak zraka oko sebe. Visokotonsko područje je malo mekše (ne na uštrb detaljnosti). Kompletna pozornica ima više zraka. Poboljšan je fokus, pa se jasnije razabiru pozicije pojedinih instrumenta na pozornici. Zvučna slika je otvorenija. Promjene u zvuku nisu dramatične, ali se lako uočavaju.
Isprobao sam podložak Saturn i ispod CD playera, tu su razlike bile nikakve. Ako ih je i bilo, ja ih nisam čuo.
Iz svega navedenog zaključujem da ovaj podložak prvenstveno djeluje kada ga se postavi ispod pojačala, to je barem moj dojam. I dalje mi nije jasno na koji način ovaj podložak radi, ali njegovi učinci na zvuk su vrlo jasni, a to je ono najvažnije.