TEST: ROTEL RB-981


  tekst: Marko Pecotić, rujan 2011

Nedavno mi je pod ruke došlo pojačalo RB-981, Rotelov klasik star 10 do 15 godina. Obzirom da se ovo izlazno pojačalo i dan-danas povremeno može naći u second handu (cijene se kreću između 1500 i 2500 kn), ova će recenzija budućima vlasnicima biti korisna. Na prvi pogled sam bio totalno nezainteresiran da ovo pojačalo testiram, a na inzistiranje vlasnika sam ga ipak upalio u svoj sustav - i ostao ugodno, ugodno iznenađen.

Vizualni dojam o ovom pojačalu je daleko od senzacije - to se prvenstveno odnosi na bezlično kućište koje je izvedeno od tankog lima, a na poleđini se nalaze plastični zvučnički konektori koji ne ulijevaju povjerenje (banane vole ispadati iz njih).

Pojačalo je staro barem 10 godina. Kako je izdržalo test vremena? Prema riječima vlasnika, pojačalo je odradilo par tisuća radnih sati, kaže da se nikada nije (po)kvarilo. Jedini problem su RCA konektori koji povremeno vole gubiti kontakt, tj. imam dojam da bi ih trebalo prelemiti.

Zvuk
RB-981 sam u kućnim uvjetima slušao tri tjedna, isprobao sam ga s više zvučnika, kabela i CD playera. Danas mogu reći da znam sve o ovom pojačalu, doktorirao sam na njemu. Moj prvi dojam je bio i ostao - ovo pojačalo pršti od snage! Teško mi je zamisliti zvučnik koji RB-981 ne bi mogao kontrolirano pogoniti (deklarirana snaga iznosi 130W po kanalu). Uz napomenu da se RB-981, iako ima veliku snagu, u radu jako malo grije.

Dakle, RB-981 je otvoreno, detaljno, brzo i izrazito dinamično pojačalo. To znači da ga trebate spojiti na topliji audio sustav. U pogrešnom sustavu ovaj Rotel bi mogao zvučati iritantno i agresivno (nije da imam namjeru otkrivati toplu vodu - ali sve je u sinergiji). Govoreći o sinergiji, senzacionalne rezultate sam dobio kada sam RB-981 spojio na Vandersteen dvojke. Takva sinergija se ne dobiva svaki dan. Ali mi je teško zamisliti da će netko u praksi spojiti pojačalo od par tisuća kuna na zvučnik od 20.000 kn. A isplati se!

Bas područje je posebna priča. Ovako dubok, voluminozan, sočan, brz, točan i opipljiv bas nisam ni u ludilu očekivao od ovog pojačala. Taj bas je na tragu onoga što očekujete od jednog skupog Krella ili Brystona - nevjerojatno!

RB-981 nije savršeno pojačalo, tu treba biti realan i reći da postoje mnoge stvari koje ovaj Rotel ne može. Primjerice, stage nije tako velik kao kod skupljih pojačala; visokotonsko područje nema rafiniranost poput skupljih pojačala; vokali nisu tako veliki i opipljivi kao kod skupljih pojačala. I tako dalje. Ali zato ćete dobiti sjajan bas, odličnu (makro)dinamiku, odličan timing, puno svježine i zraka, itd. Toplo preporučam da RB-981 spojite na što kvalitetniju opremu, s jeftinijim uređajima neće pokazati sve što može. Moji ukupni dojmovi su vrlo pozitivni, uvjeren sam da je RB-981 u svoje doba bio pravi hit.