TEST: PASS LABS ALEPH 5


  tekst: Marko Pecotić, rujan 2011
  foto: Pass Labs copyright
  proizvod: izlazno stereo pojačalo
  proizvođač: Pass Laboratories, California - USA
  serijski broj uređaja: nije naznačen na uređaju

Mnogi su o Alephu 3 i Alephu 5 čitali, a neki su ih i posjedovali. Iako, iz meni nepoznatih razloga, Aleph trojka i dan-danas ima kultniji status od petice. Aleph 3 i 5 su i među najpopularnijim pojačalima u DIY zajednici među audiofilima širom svijeta. Međutim, želite li moj stav o Pass samogradnjama (iako vidim da Pass više ne daje u javnost svoje sheme)? Nelson Pass nije ni lud ni blesav što daje u javnost DIY kitove (nekih) svojih pojačala. Kao prvo, mislim da je pitanje da li je Pass van dao doista autentičnu shemu (tj. da li je otkrio baš sve detalje). Kao drugo, mislim da je Nelson Pass i više nego svjestan da ga nijedan samograditelj ne može u dlaku iskopirati (tj. izraditi pojačalo koje će biti istovjetno originalu). Drugim riječima, Pass klon će i dalje biti samo Pass klon, a original će biti original.

Moj je zadatak da u ovoj recenziji pokušam provjeriti zašto Aleph 5 ima takav kultni status. Da li se radi o marketinški napuhanom balonu? Ili se doista radi o vrhunskom uređaju? Na stranu zvuk, ja sam uvjeren da je i nesvakidašnji izgled Alepha bio taj 'faktor X' koji je značajno pospješio prodaju. Možete smatrati da je Aleph 5 lijepo ili ružno pojačalo, ali markantnost mu se ne može negirati.

Aleph 5 je na tržište lansiran 1997., cijena u Hrvatskoj mu je tada bila oko 25.000 kn. Gledano s današnjeg aspekta, mislim da Pass sve do danas nije uspio ponovo proizvesti uređaj s tako kultnom reputacijom, tako da i danas Aleph 3 i 5 ostaju najslavniji Passovi proizvodi. Ne samo to, dojma sam i da je na ovim prostorima Pass kao brend dosta pao zadnjih godina - primjerice, ne sjećam se kada sam zadnji put Passa vidio na sajmu u Minhenu. Mislim da je Pass u Europi oslabio, ali moguće da je kao brend jak u Americi i Aziji.

Aleph 5 je single-ended pojačalo koje radi u A klasi, a deklarirana snaga iznosi 60W na 8 Ohma, odnosno 90W na 4 Ohma. Pojačalo u radu isijava veliku količinu topline, to znači da ga ne smijete postaviti u nekakav uski rack ili na policu u kojoj neće imati dovoljno zraka. Osim što se mnogo grije, Aleph 5 voli pojesti i puno struje, to znači da ga nećete ostaviti upaljenoga cijeli dan i cijelu noć. Također, po paljenju mu je potrebno cca. pola sata da bude spreman za slušanje.

Zvuk
Bez okolišanja, recimo to odmah: Aleph 5 svira jako, jako dobro - u okvirima svog cijenovnog razreda. Da li je najbolje pojačalo koje sam, neovisno o cijeni, ikada slušao? Nije, daleko od toga. Da li je savršeno? Nije. Da li vrijedi tih (tadašnjih) 25.000 kn? Apsolutno da!

Krenimo od onoga čega nema. Prvo, ultimativno dubokog basa nema. Drugo, (makro)dinamika bi mogla biti bolja (to se prvenstveno osjeti kod rock glazbe). Treće, nema ekstremnih detalja u visokima. Četvrto, timing nije najbrži koji sam čuo, Aleph je mrvicu sporije pojačalo.

Čega ima? Sve ostalo je tu. Aleph 5 je timbralno vrlo korektno pojačalo, bilo da se radi o klaviru, klasičnoj gitari ili vokalima. Stage je izrazito velikih proporcija (u sve tri dimenzije), instrumenti su na pozornici ispravno smješteni, a posebno me oduševila koherentnost čitavog glazbenog zbivanja. Ovakav stage ujedno i omogućava da se soba u potpunosti ispuni glazbom, a zvučnici u potpunosti nestaju u prostoru. Čista petica za stage.

Blaga (vrlo blaga!) zatvorenost u visokotonskom području omogućuje i da nešto agresivnije snimke zvuče slušljivije. Općenito govoreći, Aleph 5 je vrlo slušljivo pojačalo, ono slušatelja neće (pokušati) privući atraktivnošću u visokima ili turbo dinamikom - Aleph 5 je pojačalo stvoreno za dugotrajno uživanje u glazbi i dobrom zvuku. Zvuk je u globalu punokrvan, bogat, sočan i vrlo muzikalan. Po karakteru, Aleph 5 je negdje na pola puta između neutralnog i toplog (iako bliže neutralnom nego toplom).

Bas koji Aleph 5 isporučuje je vrlo, vrlo dobar. Za čistu peticu nedostaje još više ekstenzije (tj. dubine), no to će čuti tek rijetki vlasnici velikih i vrlo kvalitetnih zvučničkih kutija. Bas je malo "deblji" po volumenu (što jako paše ljudskom uhu), vrlo dobre ekstenzije i dobre definicije.

Sustain instrumenata je odličan. Tonovi su puni, prirodni, bogati i sočni...

Kabeli? Kako Aleph 5 reagira na kabele? Koji kabel na njega spojiti? Nemam pojma, uopće me ne zanima. Oni kabeli koje sam spojio na početku slušanja, ti kabeli su ostali do kraja. Mislim da kabeli ovdje uopće nisu bitni, ne bih želio cijelu priču pokvariti s kabelima.

Znate, kada dobijete ovakav rasni uređaj na test, kada vas on toliko oduševi, kada vas poziva da mijenjate disk za diskom, kada vam neki uređaj uspije u zrak dignuti sve dlake na rukama (a takvi uređaji su taaako rijetki) - tada izgubite želju za daljnjim pisanjem i opisivanjem. Dakle, recenzija se bliži kraju. Sve što sam imao za reći - rekao sam.

Što reći za kraj, koji su moji konačni dojmovi? Ovo pojačalo je fantastično. Njegov kultni status je u potpunosti opravdan. Dodjela famozne "Editor's Award" nagrade je logična posljedica, ovo pojačalo tu nagradu zaslužuje u potpunosti.

P.S. - za kraj, pitanje glasi: da li kupiti original ili Alepha 5 graditi u samogradnji? Ja ne dvojim, uvijek original!