TEST:
MASTERSOUND DUEVENTI S.E.  tekst i foto: Marko Pecotić, kolovoz 2009
  proizvod: Mastersound Due Venti S.E. integrirano cijevno pojačalo
  proizvođač: Master Sound s.a.s., Italija [www.mastersoundsas.it]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN D.O.O. [www.audiodream.hr]
  cijena: 15.997 kn (s PDV-om)

Domaći hi-fi distributer Audio San d.o.o. je ovdašnjim audiofilima, vjerujem, dobro poznat. No ovaj put dečki su i mene pomalo iznenadili, jer su po prvi put u svoju ponudu odlučili ubaciti cijevna pojačala. Radi se o brendu MasterSound iz našeg susjedstva, iz Italije, koji je na tržištu prisutan zadnjih petnaestak godina. Točnije, MasterSound je 1994. osnovao Cesare Sanavio koji se prije toga 50 godina bavio dizajniranjem i proizvodnjom cijevnih pojačala i transformatora. Sve je počelo u maloj radionici u Vicenzi, dok danas MasterSound ima solidan broj distributera širom svijeta, a firmu vode Cesareovi sinovi Luciano i Lorenzo.

U postojećem katalogu MasterSound ima vrlo bogatu ponudu koju čine čak osam integriranih pojačala, jedno linijsko pretpojačalo, jedno phono pretpojačalo i tri mono bloka. Svi navedena pojačala su cijevne topologije, a izradjuju se ručno u Italiji uz 5 godina garancije. Cijene se kreću u rasponu od cca 2.000 EUR koliko košta početni model DueVenti, pa sve do top modela oznake PF 100 Limited (paralelni single ended u A klasi, 2x117W) koji košta cca 28.000 EUR.

Iz ove bogate ponude, mi smo na test dobili početno pojačalo iz MasterSound kataloga oznake DueVenti S.E., radi se o integriranom cijevnom pojačalu koje radi u A klasi.

  Tehnički opis
Slijedi nekoliko osnovnih tehničkih karakteristika o ovom pojačalu koje sam doznao iz press materijala. Trafo, najosjetljivija i najvažnija komponenta u svakom cijevnom pojačalu, je potpuno ručno proizveden u MasterSoundu. Pojačalo je paralelnog single ended ustroja, a negativne povratne veze nema, a tako je, kako su nam rekli u MasterSoundu, i kod svih ostalih pojačala iz njihova kataloga. DueVenti koristi četiri EL34 izlazne cijevi, a drajverice su dvije ECC 82. Sve cijevi su smještene ispod metalnog zaštitnog kaveza koji se može skinuti. U pojačalo je ugradjen automatski bias čime se korisniku olakšava uporaba ovog pojačala. Dimenzije pojačala su 43x33x20 cm (šxdxv), težina iznosi 23 kg, a deklarirana je snaga 2x20W.

Pojačalo je izvana složeno vrlo jednostavno i pregledno. Na prednjoj ploči se nalaze input selektor (s lijeve strane) i ALPS regulator glasnoće (s desne strane), dok se sa stražnje strane nalaze četiri pozlaćena RCA ulaza, te robusni 4 i 8 Ohmski zvučnički konektori. Ovo pojačalo nam je na test došlo bez daljinskog upravljača koji je dodatna opcija. U tradicionalnoj talijanskoj maniri, s bočnih stranica se nalaze drvene plohe koje pojačalu dodatno daju lijepu estetsku dimenziju.

  20W po kanalu?
U teoriji, 20W po kanalu se možda ne čini mnogo. Ali u praksi su stvari često drugačije. Na koncu, nije bitno koliko Watta je neko pojačalo sposobno isporučiti, nego kakva je kvaliteta tih isporučenih Watta. Koliki broj zvučnika je ovo pojačalo sposobno pogoniti? Osobno smatram da je 20W po kanalu sasvim dovoljno za dobar dio zvučnika za tržištu, osim ako imate izrazito zahtjevne zvučnike i ogromnu sobu. K tome, a ovo je vrlo bitno za reći, treba znati da su cijevni Watti ipak sasvim druga priča u odnosu na tranzistorske Watte. Moje konkretno iskustvo je bilo ovakvo: u mojoj sobi (25m2) i sa zvučnicima ALB Black Master (6 Ohma, 89dB/1W/1m), snage niti u jednom trenutku nije nedostajalo. Većinu vremena je pojačalo bilo na 10.30H, tj. na 11.30 kada sam se zaželio vrlo glasnog slušanja. Dojma sam da ovo pojačalo može raditi s mnogobrojnim tipovima zvučnika, a ne samo s visoko osjetljivima.


  Zvuk
Kod distributera je pojačalo odradilo cca 50 radnih sati prije dostave na test, a kod mene je prije kritičkog testiranja tijekom 7 dana odradilo dodatnih 30 sati. Moguće da će DueVenti nakon dodatnog usviravanja još bolje svirati. A nakon što je pojačalo prošlo kroz inicijalni period usviravanja, MasterSound preporuča da se pojačalo prije slušanja ugrije kroz period od 20 minuta.

DueVenti je u radu tih, bez ikakvog zujanja ili brujanja. Na mene je ostavio dojam pouzdanog proizvoda.

Prva riječ s kojom bih opisao zvuk ovog pojačala je - kontrola. Svi Vi koji možda očekujete da će ovo cijevno pojačalo zvučati onako kako mnogi audiofili obično percipiraju zvuk cijevnog pojačala (toplo, muzikalno, "pekmezasto", puno), to baš i nećete naći na ovom pojačalu. Dapače, usudio bih se reći da ovo pojačalo u sebi ima ponešto - tranzistorskog zvuka!

Počnimo od bas podučja koje me ugodno iznenadilo. Bas je izvrstan. Ima izvrstan punch, velik i lijep (ne i napumpan ili bačvast) body, ima potrebnu brzinu koja slušanju muzike daje adrenalin i ima odličnu ekstenziju. Svakako da na tržištu postoje pojačala koja idu i još dublje u basu od ovog MasterSounda (i koja su možda skuplja), ali to će, pretpostavljam, ionako uočiti tek vlasnici velikih podnih zvučnika ili 3-sistemskih bookshelfa, ali - ponavljam - bas ima jako lijepu brzinu, volumen i pogotovo taj punch oko 200 Hz, a baš to je područje koje ljudskom uhu jako lijepo zvuči.

Pa kad već toliko hvalim bas koji DueVenti isporučuje, ajmo ga podvrgnuti ekstremnim uvjetima. U CD player stavljam Chemical Brothers! Elektronska muzika na cijevnom pojačalu? Koliko god da mi taj spoj zvuči nestvarno, DueVenti se neda smesti i van isporučuje silnu količinu energije u basu, s mnogo puncha, brzine, kontrole, volumena i "ugriza".

Stage je pun različitih detalja, a fokus je vrlo dobar. Prvenstveno mi se svidja širina pozornice koja je velika i nesputana, ide van gabarita zvučnika. Dubina pozornice je vrlo dobra, ne i najbolja koju sam ikada čuo, a visina pozornice je sasvim korektna.

Nekoliko riječi o srednjetonskom području. Vokali su puni detalja, rezolutni i suhi. Moj prigovor ide na manjak zraka i bodya kod vokala ili saksofona.

Visokotonsko područje je otvoreno, čisto i detaljno. I u ovom segmentu me DueVenti podsjetio na zvuk tranzistorskog pojačala.

DueVenti nije izbirljiv kad se radi o različitim glazbenim žanrovima, a snage i dinamike ima dovoljno i za elektronsku muziku ili rock.

 Zaključak
Poput svake druge audio komponente, i ovo pojačalo ima svoj karakter zvuka. DueVenti ima odličan bas, odličnu dinamiku, suho srednjetonsko područje, detaljno i čisto visokotonsko područje. Kao i kod svih ostalih stvari u životu, i ovo pojačalo je stvar sinergije i osobnog ukusa - ako težite punom i toplom zvuku, tada smatram da ovo pojačalo nije za Vas; ako težite detaljnom, brzom, suhom i kontroliranom zvuku, tada smatram da bi ovo pojačalo moglo biti dobar izbor za Vas. Osobno smatram da bi ga bilo idealno spojiti u sustav koji je po zvučnom karakteru puniji u srednjetonskom području, kao i na sustav koji obiluje zrakom i svježinom. Moji konačni dojmovi su pozitivni, radi se o korektnom pojačalu.