GRUPNI TEST: BABY-SIZE POJAČALA


Snaga
King Rex ima deklariranih 2x13W na 8 Ohma i 2x22W na 4 Ohma, Pro-Ject ima deklariranih 2x20W na 8 Ohma i 2x30W na 4 Ohma, a Trends Audio ima deklariranih 2x10W na 8 Ohma i 2x15W na 4 Ohma. To znači da je na papiru Pro-Ject najsnažnije, slijedi King Rex, dok je Trends Audio najslabije pojačalo na testu.

Naravno, želio sam to i provjeriti u praksi. Potenciometar na svakom pojačalu sam okrenuo do kraja, a sa SPL metrom sam izmjerio količinu isporučenih decibela. Stvarnost je ovakva: King Rex i Trends imaju više-manje identičnu snagu (razlika je možda u pola decibela, to je zanemarivo), a Pro-Ject je uvjerljivo najsnažniji.

Koji zvučnici?
Može se učiniti da ova pojačala nemaju mnogo snage, ali ona imaju vrlo visoku iskoristivost (čak iznad 80 ili 90%, ovisno o impedanci), to je nešto što klasična pojačala mogu samo sanjati. Ja mislim da ova pojačala možete spojiti na većinu zvučnika na tržištu, ne samo na one koji imaju vrlo visoku osjetljivost (osim ako doma želite imati disko). Bitno je pripaziti da zvučnik ima višu impedancu, tj. stabilnu impedancijsku krivulju.

Sličnosti i razlike:
● King Rex prima samo banane, Trends i Pro-Ject primaju sve vrste konektora, iako ni na njih nećete moći spojiti vilice zbog skučenosti na stražnjoj strani pojačala
● Trends ima jedan RCA ulaz, Pro-Ject i King Rex imaju svaki po dva ulaza, a Pro-Ject još ima i record-out izlaz
● King Rex ima USB ulaz na koji možete spojiti kompjutor (PC/Mac kompatibilan), on jedini na testu ima ugrađen DAC
● King Rex i Trends se mogu nadograditi kupnjom PSU, tj. PW-10 vanjskog napajanja, time se zvuk diže na višu stepenicu
● Pro-Ject jedini ima daljinski upravljač
● Pro-Jectov potenciometar je loše postavljen (preblizu prednjoj ploči pojačala), dešava se da struže o pojačalo između 7-10h i 16-17h
● King Rex je dostupan u crnom finišu, Pro-ject u crnom i srebrnom, Trends nudi prednju masku u srebrom i crnom finišu
● plava LED lapica najdiskretnije svijetli na Pro-Jectu, najjači intenzitet ima Trends, a King Rex se nalazi u sredini (što slabija i diskretnija LED lampica, to bolje za mene)
● AC adapter je uključen u cijenu, on dolazi sa svakim uređajem
● ukupna masa sva 3 pojačala ne prelazi 3 kg

High End?
Trends svoje uređaje reklamira kao High end but not high priced audio products, Pro-Ject svoje baby-size uređaje reklamira kao Micro high end components, jedino King Rex ne upotrebljava termin High end u opisu svojih uređaja. Stvarnost je ipak malo drugačija. Nijedan od ovih uređaja, a to je pokazao i slušni test, nema veze s high-endom. Za high-end pojačalo ćete morati dublje posegnuti u džep.

Za koga?
Kome su ova pojačala namijenjena? Imate zvučnike niske osjetljivost (85 ili 86 dB/1W/1m), veliku sobu i volite muziku slušati glasno? Zaboravite ova pojačala. Imate kabele s vilicama? Zaboravite ova pojačala. Imate mnogo uređaja (CD, gramofon, DVD, tuner, iPod i sl.)? Zaboravite ova pojačala. A da li želite za malo novaca dobiti mnogo užitka u slušanju glazbe? Da? Onda obratite pažnju na ova pojačala.

Zvuk
Pojačala su na test stigla usvirana s više od 300 radnih sati, testirana su na istoj glasnoći i u potpuno identičnim uvjetima (isti zvučnici, isti kabeli i sl.).

Kakav se zvuk može dobiti od pojačala koja koštaju ovako malo novaca? K tome izgledaju kao dječje igračke. Uff, al' sam se iznenadio! Već na prvo slušanje čuje se da ova pojačala uopće ne zvuče loše. Dapače!

Ovo nisu uređaji koji će u svakodnevnom okruženju u nečijem domu biti podvrgavani kritičkom ocjenjivanju prema audiofilskim standardima i audiofilskoj terminologiji. Usprkos tome, moj zadatak je bio da ih testiram, seciram i ogolim. Krenimo po redu s opisom zvuka i zvukovlja...

Pro-Ject
Najdetaljnije i najotvorenije pojačalo na testu; brz, svjež, živ, velik i dinamičan zvuk; bas je sjajan - čvrst, mišićav, dubok i brz; stage je odličan, pogoto se ističe širina pozornice; dinamika je odlična; ovo pojačalo ima najluđi i najbrži timing na testu, ovakav timing daje uzbuđenje i adrenalin glazbi, nijedno drugo pojačalo na testu nema tako dobar timing; ovo pojačalo daje jako puno inner-details; gornjem srednjetonskom i visokotonskom području nedostaje više rafiniranosti.

King Rex
Zvuk je na toplijoj strani; stage je odličan; dinamika je vrlo dobra, iako nema tog uzbuđenja i adrenalina koje imaju Trends i Pro-Ject; dinamika je odlična kod manjih jazz sastava ili gudačkih kvarteta, kod rock glazbe dinamika je mlačna; muzikalan, plemenit i pun zvuk; instrumenti imaju mnogo toplog zraka; odličan sustain instrumenata; visokotonsko područje kod Trendsa je otvoreno, svježe, bez tragova analitičnosti; visokotonsko područje kod King Rexa je toplo i nježno, nisu iznesene sve informacije; visokotonsko područje kod Pro-Jecta je vrlo detaljno i otvoreno, nedostaje mu više smirenosti i finoće.

Trends Audio
Zvuk je čist, jasan, svjež, otvoren, brz, uzbudljiv, živ i dinamičan; bas je pun, sočan i dubok (iako, nijedno od testiranih pojačala ne posjeduje ultimativni bas); ovo pojačalo je kao stvoreno za live snimke, s njima briljira; stage je odličan; instrumenti su odličnog bodya - puni i veliki; zvuk ima mnogo svježine i zraka; sustain je odličan; Trends je jedino pojačalo na testu kojemu nisam našao baš nijednu manu u zvuku.

Zaključak
Iz svega se može zaključiti da je King Rex toplije pojačalo, Pro-Ject je detaljan i otvoren, a Trends se nalazi negdje u sredini. Iako, Trends je po zvučnom karakteru bliži Pro-Jectu nego King Rexu. Što bi, u teoriji, bio moj ideal? Kao ideal bih uzeo Trendsa, uvjerljivo najbolje pojačalo na ovom testu, dodao bih mu malo King Rexove topline i Pro-Jectovog uzbudljivog timinga.

Slijedi proglašenje pobjednika:
1. mjesto: Trends Audio TA-10.2SE
2. mjesto: King Rex T20U
3. mjesto: Pro-Ject Stereo Box S

INDEKS - TEST BABY-SIZE POJAČALA