GRUPNI TEST: BABY-SIZE POJAČALA  tekst i foto: Marko Pecotić, siječanj 2012

U današnja vremena proizvođači se natječu tko će napraviti veće, teže, skuplje i impresivnije pojačalo. High-End postaje sve skuplji, ali i na drugom kraju lanca se događaju zanimljive promjene - dobar zvuk se danas može dobiti za sve manje novaca. Mene je zanimao ovaj drugi kraj lanca, zanimalo me kakvo se pojačalo danas može kupiti ako u džepu imate par stotina eura.

Audiofilija je hobi koji bi konzumentu trebao pružiti užitak slušanja glazbe na dobro ugođenom audio sustavu. Ali – priznajmo to – audiofili često ne slušaju glazbu, oni (mi?) primarno slušaju i osluškuju zvuk. Zašto je tome tako? Jedan od glavnih razloga je psihološko-financijske naravi. Audiofilova glava je nestabilna, audiofili se teško opuštaju pri slušanju glazbe, audiofili se često preispituju, a stupanj samopouzdanja uglavnom nije na zavidnom nivou. Prosječan audiofil je uložio mnogo novaca u svoj audio sustav, on želi biti uvjeren da je složio dobar sustav, on želi biti uvjeren da nije pogriješio pri kupnji uređaja. Da ne govorimo o egu, njega u ovom sportu ima u enormnim količinama (probajte audiofilu koji je kupio novo skupocjeno pojačalo reći da mu je to pojačalo tak-tak)... Koja je poanta? Kod ovakvih pojačala svega toga nema! Ovo su mala, zgodna i jeftina pojačala, čovjek se u njihovom duštvu osjeća opušteno, nikakvog pritiska ili prevelikih očekivanja nema. Nije ovdje u igri velik novac, čovjek se ne pita da li je pogriješio kada kupi ovakvo pojačalo. Vjerojatni zaključak bi glasio: što su uređaji jeftiniji, to se lakše uživa u glazbi.

Odlučio sam baciti oko na mala (zbilja su mala!), cool i sexy pojačala koja rade u T i D klasi. Ova pojačala ne koštaju mnogo, jako su simpatična, imaju naglašen WAF faktor, a druženje s njima je bilo vrlo, vrlo zabavno.

Ideja je bila ovakva, tražio sam pojačala koja ispunjavaju ove uvjete:

● male, baby dimenzije
● rad u T ili D klasi
● da koštaju kao šaka kikirikija
● da se nalaze u istom ili sličnom cjenovnom razredu (do cca 300 eur)

King Rex T20U
Ovaj tajvanski proizvođač [www.kingrex.com] je u svega nekoliko godina stekao vrlo lijepu i solidnu reputaciju širom svijeta, a bave se proizvodnjom digitalnih pojačala, vanjskih napajanja, USB DAC-ova, zvučnika i sl. Srce ovog pojačala je Tripath T2020-20 DPP čip, a cijena pojačala u Hrvatskoj iznosi 1.755 kn.

Pro-Ject Stereo Box S
Ovaj češko-austrijski proizvođač [www.project-audio.com] se posljednjih 15-ak godina bavi proizvodnjom gramofona, a u zadnje je vrijeme su proizvodnju proširili i na baby-size pojačala, CD playere, receivere, tunere i sl. Ovo pojačalo radi u, kako to oni zovu, Bi-Phase Pulse Wave Modulation circuitu (mislim da se tu radi o D klasi). Cijena testiranog pojačala u Hrvatskoj iznosi 1.980 kn.

Trends Audio TA-10.2 SE
Od svih pojačala na ovom testu, Trends Audio iz Hong Konga [www.trendsaudio.com] je globalno najpoznatiji po svojim digitalnim pojačalima. Internet je prepun njihovih recenzija, a u ponudi imaju baby-size pojačala, pretpojačala, pojačala za slušalice, zvučnike i sl. Srce ovog pojačala je Tripath TA2024 čip, a cijena pojačala (ako se kupuje od proizvođača) iznosi 225 USD + carina, što bi u konačnici bilo između 200 i 250 EUR (cijena kod dilera u Njemačkoj iznosi 229 EUR.

INDEKS - TEST BABY-SIZE POJAČALA