TEST:
ACOUSTIC REVIVE RR-77  tekst: Dean Baričić, prosinac 2007
  proizvod: Ultra low frequency pulse generator
  proizvođač: Acoustic Revive, Sekiguchi Machine Sales LTD, Japan
  link: www.acoustic-revive.com
  cijena: oko 300-350 EUR

Moram priznati da mi je pomisao na uređaj koji bi riješio ili bar pokušao popraviti pitanje elekromagnetskih smetnji i zagađenja već dulje vrijeme izazivala moje veliko zanimanje i interes. Naime, nakon povratka s godišnjeg odmora nazvao sam prijatelja, te se informirao što ima novoga u audio svijetu, a obzirom na činjenicu da se kod njega uvijek nađe neka interesantna điđa. S veseljem mi je ispričao par interesantnih stvari o Schumannovom rezonatoru pod komercijalnim imenom "Acoustic-revive Pulse generator RR-77". Jasno da sam odmah potražio nešto više informacija na internetu, te našao službenu web stranicu proizvođača na adresi www.acoustic-revive.com gdje sa našao opis ovog uređaja.

  Znanstveno objašnjenje
O čemu se ovdje u stvari radi? Schumanova rezonancija je otkrivena 1950-ih godina od strane Otta Schumanna, a radi se o rezonanatnoj frekvenciji koja egzistira u elektromagnetskom Zemljinom omotaču izmedu zemljine kore i ionosfere, a koja se proteže od 60-80 km iznad Zemlje. Rezonanatna frekvencija od 7.83 Hz je tzv. frekvencija na kojoj možemo reći Zemlja rezonira što uvelike utječe na žive organizme koji na Zemlji žive. Od malih zanimljivosti mogu još spomenuti da se radi o približno istoj frekvencija pod nazivom Alpha valovi, a koji su otkriveni ranije, negdje 1920. godine, kao moždanim valovi koji se u ljudskom mozgu javljaju tijekom faze spavanja ili meditacije. Nadalje, kasnijim istraživanjima drugih istraživača, otkrivena je i daljnja povezanost geofizičke stvarnosti i biološkog stanja živih organizama, a koje područje je svakako već dovoljno komplicirano da se ne bih upuštao u razradu iste problematike.

  Zvuk
Ono što je značajno u cijeloj priči da je ovo uređaj koji proizvodi i odašilje rezonancu od 7,83 Hz vrlo jednostavan, te se priključenjem u strujnu utičnicu i otvaranjem preklopnika pušta u rad. Dakle, ovaj uređaj radi neovisno o hifi sistemu, a ja sam ga postavio u sobu u kojoj se nalazi hi-fi sistem. Ono što sam čuo tijekom jedne večernje seanse je uistinu bilo više od uobičajenog iznenađenja. Da ne duljim, mogu reći da se pri uključivanju ove naprave sopran Joan Satherland kristalno pročistio, prostor na više snimaka je postao puno koherentniji i zaokruženiji, s velikom dozom realnosti. Generalni dojmovi su da se stage homogenizirao, a razlika u zvuku se čuje bez ikakvog naprezanja. Posebno napominjem pročišćenje u visokotonskom području.
Nadalje mogu slobodno primjetiti da se i u pogledu timbra stvar malo unaprijedila na način da je zvuk uz rad rezonatora postajao bogatiji i puniji. Zaključno mogu reći da je cijeli doživljaj slušanja s uključenim Acoustic-revive RR 77 prezentiran na prirodniji način.
Mogu reći da se čuje razlika na bolje kada isti rezonator postavi na veću visinu, a i u manualu se preporučuje postavljanje minimalno 150 cm iznad poda. Ja sam ga postavio na visinu 190 cm i sve je Ok. Što se tiče dugovječnosti, dobio sam odgovor od proizvođača da može raditi besprekidno i da mu to ništa ne šteti.

  Zaključak
Glede ostalih performansi, kako i sami možete pročitati na webu, uređaj se može koristiti i u unaprijeđivanju zdravlja, podizanju imuniteta te osjećaju opuštenosti. Naravno da za iste navode nisam imao vremena, a niti kompetencije da bih se osobno mogao osvjedočiti o istim navodima, međutim čitajući ozbiljne članke na webu dade se zaključiti da se ne radi o pukom voodoo efektu. Zaključak je takav da se nešto čarobno desi kad rezonator uključiš i ustvari ne znam isto niti opisati, a da ne pretjerujem sa maštom.