KOMENTAR NA TESTIRANJE AUDIO KOMPONENTI


  tekst: Marko Pecotić, veljača 2007

Ovim putem ću se dotaknuti vlastitih pogleda na recenziranje audio uređaja, te pokušati predočiti ovu problematiku iz vlastitog kuta. U nekoliko sam navrata primio nekoliko mailova u kojima su se čitatelji čudili zašto u vlastitim recenzijama ne navodim sistem u kojem je neka komponenta testirana. Namjerno to ne činim zato jer je taj podatak potpuno suvišan i on je od NIKAKVE praktične koristi za čitatelja. Naime, testiranje audio uređaja je kompleksna tematika, a ukupan rezultat (dakle recenzija uređaja) zavisi od čitavog niza faktora. Podatak o sistemu u kojem je uređaj testiran je tek kap u moru različith faktora koji utječu na recenziju, a k tome i da navedem sistem unutar kojeg je uređaj testiran, što to čitatelju vrijedi kada on i ja imamo sobe različitih dimenzija, sobe različite akustike (dakle sobe u kojima ISTI uređaji zvuče RAZLIČITO), različit sistem (jedan ili više njih) na kojem je uređaj testiran, slušamo različit tip glazbe, imamo različit sluh (svaka osoba na ovoj planeti čuje drugačije), a tu je i psihološko stanje recenzenta u času testiranja (da li je primjerice tog dana bio loše ili dobre volje) i sl. Zahtjev za navođenjem sistema unutar kojega je uređaj testiran je potpuno suvišan, nepotreban, a ponekad i zbunjujuć.

Ono što uistinu jest bitno je da recenzent u testu navede objektivne karakteristike testiranog uređaja. Dakako da ponekad nije lako doći do objektivnih karakteristika testiranog uređaja, ali smatram da bi u recenziji čitatelju trebalo dati barem neke najosnovnije objektivne karakteristike (primjerice da li uređaj svira na tamnijoj ili svijetlijoj strani). Ono što jest bitno, i ono na čemu mora biti fokus recenzije, jest sam uređaj koji se testira a ne sistem unutar kojeg je test izvršen. K tome, ponekad se dogodi da čitatelj pogrešno zaključi da je recenzentov sistem idealan za testirani uređaj. Objektivnost takodjer znači i da se recenzentu osobno neka testirana komponenta moža i ne sviđa, iako će napisati vrlo pozitivnu recenziju (zato jer smatra da je ta komponeta objektivno vrlo kvalitetena, iako subjektivno možda ne odgovora njegovom ukusu).

Također, da bi spoznao objektivne karakteristike testiranog uređaja, recenzent bi trebao imati više različite opreme jer će karakteristike nekog, primjerice zvučnika moći spoznati samo onda kada ga posluša na više različitih pojačala ili kada ga usporedi s nekim drugim zvučnikom tog ili približnog cijenovnog ranga.

Smatram da je i mjerenje uređaja vrlo bitno i relevantno. Iako mjerenje ne može pokazati koliko je neka audio komponenta muzikalna, ono daje vrlo važne podatke. K tome, za razliku od ljudskog uha koje je podložno subjektivnosti, mjerenja su uvijek objektivna i nikada ne griješe ili lažu. Stoga će uz test svakog zvučnika biti objavljeni i rezultati njegovog mjerenja.