TEST:
KENWOOD K-701
  tekst: Marko Pecotić, siječanj 2006
  proizvod: Kenwood K-701 micro hi-fi linija
  proizvođač: Kenwood www.kenwood.com
  na test ustupio: Kenwood Hrvatska www.kenwood.hr
  cijena: 2.935 KN

Na zahtjev dijela čitatelja odlučio sam napraviti test jedne life style micro stereo linije. Naime, micro linije i dalje zauzimaju značajan dio tržišta, te ćete u katalogu svake velike multibrand firme naći barem jednu micro liniju. Objekt ovog teksta je linija Kenwood K-701 koju je na test ustupila zagrebačka firma Hi-fi centar. Maloprodajna cijena ove micro linije iznosi 2.935 kn (PDV uključen).
Već po vađenju CD receivera iz kartonske ambalaže stječe se dojam o vrlo atraktivnom i šminkerskom izgledu receivera. Moram priznati da receiver izgleda još bolje u praksi nego na slici. Napominjem i da ga odlikuje vrlo dobra kvaliteta izrade, čemu svakako doprinosi i prednja ploča koja je izrađena od brušenog aluminija. Gumbi i različite funkcije na prednjoj ploči su uredno posložene. Display je čitljiv i pregledan. Desno do njega nalazi se tonska kontrola kojom se mogu pojačati ili stišati bas i visokotonsko područje. Na krajnje desnoj strani nalazi se veliki gumb za regulaciju glasnoće. Tu su još između ostalog i ulaz za slušalice, sat i budilica. Od ostalih detalja na prednjoj ploči receivera svakako valja spomenuti i 4 gumba s atraktivnim plavim LED diodama, to je nešto što se primjerice može naći na novijim Rotel pojačalima (npr. RA-02). Tu je i dimmer koji se može podešavati u čak 4 nivoa. Uz liniju dolazi i manual od čak 48 stanica u kojem je svaka funkcija ove linije detaljno pisana, a tu je i mikrofon za kalibraciju.
Na stražnjoj strani receivera nalaze se 4 zvučnička terminala koji osim gole žice prihvaćaju i banane. Da bi se spojila banana, potrebno je skinuti zaštitne kapice sa zvučničkih terminala. I upravo mogućnost primanja banane je nešto što bi se svakako trebalo iskoristiti i izbjeći spajanje gole zvučničke žice koja dolazi u paketu s receiverom koja je vrlo loše kvalitete. Da se razumijemo, nije to slučaj samo kod ovog Kenwooda – i kod svih ostalih mikro i mini linija na tržištu u paketu dolaze prilično nekvalitetni kabeli koje treba zamjeniti boljima. Ta je investicija relativno jeftina a učinkovita. Osim zvučničkih terminala na stražnjoj se strani receivera nalaze i subwoofer OUT (što će mnogi cijeniti), phono IN (MM), aux IN, kao i još 1 ulaz i izlaz na koji se može spojiti primjerice kazetofon ili mini disc.
Nekoliko riječi o CD playeru. Može se programirati do 32 pjesme, a može čitati i MP3-ce iako to nije navedeno u manualu. Zvuk koji CD player daje je vrlo slušljiv, kod vrhunske snimke je sposoban prikazati i prostor. Po karakteru naginje na svijetliju stranu zvuka. Odlikuje ga brz timing što će se mnogima dopasti. Tu su dakako i tonske kontrole putem kojih slušatelj može korigirati zvuk prema vlastitim željama.
Težina receivera iznosi 5.6 kg, a njegove su dimenzije 27x12.6x36.8 cm (ŠxVxD). Deklarirana snaga iznosi 2x30W. Receiver se u radu grije izrazito malo, no svejedno treba paziti da se ne pokriju otvori za ventilaciju koji se nalaze na poklopcu receivera.
Zvučnici svojim izgledom neodoljivo podsjećaju na neke starije Celestion modele. Po ustroju, zvučnici su 2-sistemski bas refleks (koji se nalazi sa stražnje strane). Dimenzije zvučnika su 27x15x24.5 cm (VxŠxD). Bas/mid jedinica je izrađena od papira promjera 12 cm, visokotonac je tekstilna jednica promjera 25 mm. Zvučniči najbolje rezultate daju postavljeni bliže stražnjem zidu.
Tu je i RDS tuner koji može memorirati 40 radio stanica. Stanice se mogu memorirati automatski ili manualno. Spojen na sobnu antenu, tuner je automatski memorirao skoro 30 FM stanica (svaku stereo) što vjerujem dovoljno govori o visokoj osjetljivosti tunera. Prema očekivanju, zvuk tunera se razlikuje od zvuka CD playera i tuner nije svijetlog karaktera kao CD player. Globalno, zvuk tunera je nešto malo lošije kvalitete od CD playera što je na kraju krajeva i VRLO LOGIČNO ako znamo da se hrvatske radio stanice u većini slučajeva koriste lošom opremom, većina se glazbe pušta s kompjutora, a tu je prilična onečišćenost radijskog etera. No opet, zvuk koji tuner daje je vrlo ugodan i slušljiv na duge staze.
Da zaključim - uzevši u obzir cijenu, izgled i zvuk ove linije, mogu slobodno reći da ovaj ljepotan svakako zaslužuje biti na vašem popisu ako kupujete life style liniju ovog cjenovnog razreda.