TEST: LAT INTERNATIONAL JUMPERI


  tekst: Marko Pecotić, srpanj 2011
  proizvod: zvučnički jumperi
  proizvođač: LAT International, USA [WWW.LATINTERNATIONAL.COM]
  cijena: 89,00 USD plus porez i carina

Američki LAT International je američka kabelska firma koju, uvjeren sam, nije potrebno posebno predstavljati, dobar dio njihovih proizvoda je već recenziran ovdje na Audio pulsu.

Koja je uloga, tj. kolika je važnost jumpera? Velika! Na prvi pogled se može činiti da tako malen i kratak kabel ne utječe na zvuk, no u stvarnosti pola (!) zvučnog signala, prije dolaska do zvučnika, prolazi upravo kroz jumpere!

Ako imate zvučničke kutije s bi-wire terminalima, dvije su moguće varijante spajanja: ili da na takve terminale spojite bi-wire zvučničke kabele ili da terminale "brikate" s jumperima. Najgora varijanta je da na zvučničkim terminalima ostavite spojene tvorničke jumpere (u pravilu se radi o običnim komadićima lima).

Tehnički opis
U ovim jumperima nalazi se patentirani Silverfuse vodič, ta ista vrsta vodiča se nalazi i u skupljim modelima LAT zvučničkih i interkonekcijskih kabela. Taj vodič je mješavina (legura) srebra i bakra, to nemojte brkati s posrebrenim bakrom. Ovakav vodič se u proizvodnji dobiva tako da se bakar čistoće 99.99998% strojno reže na traženi promjer, potom se pod enormnim pritiskom spaja sa srebrom, a u konačnici se - prema riječima proizvođača – dobiva zvuk koji objedinjuje sve zvučne vrline srebra (definicija i čistoća) i bakra (toplina i muzikalnost).

Dužina svakog jumpera iznosi cca 16 cm, a dostupni su tvornički terminirani s vilicama ili bananama (običnim ili navojnim).

Zvuk
LAT jumpere sam uspoređivao s tim komadićima lima koje ćete dobiti uz svaki zvučnik koji ima bi-wire terminale. U odnosu na njih, zvuk LAT jumpera je u SVAKOM pogledu bolji. To znači da LAT ima dublji, veći i voluminozniji bas, a njegovo visokotonsko područje je toplo, detaljno, svilenkasto i neagresivno. Zvuk koji LAT isporučuje je veći, pozornica je veća, zvučna slika je popunjenija i ispunjenija; to znači da LAT-ov stage zvuči popunjeno i koherentno, a stage na tvorničkim jumperima zvuči nepovezano i rupičasto (poput švicarskog sira). Na tvorničkim jumperima činela zvuči tanko, mršavo i agresivno, na LAT jumperima činela zvuči čišće i prezentnije, s boljim sustainom. Doboš na LAT-u ima veće tijelo, više svježine i bolji sustain. Gitara je na LAT-u čišća i prezentnija, na tvorničkim jumperima gitara zvuči tanje i agresivnije. Tvornički jumperi guraju stage naprijed prema slušatelju, LAT gura stage više u dubinu.

Zaključak
Skeptični ste naspram ideje da jumperi mogu imati utjecaja na zvuk? I ja sam bio. Prosto je nevjerojatno da tako kratki kabeli mogu imati takav utjecaj na zvuk. A imaju. Ne morate biti Einstein i ne morate imati zlatne uši da s lakoćom uočite da LAT jumperi zvuče puno bolje od jumpera (tj. običnih komadića lima) koji se tvornički isporučuju uz mnoge zvučnike.