TEST:
LAT INTERNATIONAL AC-2 mkII


prvi test u svijetu!


  tekst i foto: Marko Pecotić, svibanj 2008
  slušni test: Branko Baričić, Marko Pecotić
  proizvod: strujni kabel
  proizvođač: LAT International, USA [www.latinternational.com]
  cijena: 349 USD/1.8 metar plus porez i carina

O strujnim kabelima i dalje postoje razne fame ili predrasude. Pogotovo se to odnosi na inženjere elektrotehnike koji izvrču očima svaki put kada im spomenete audiofilski strujni kabel. Kako strujni kabel radi, to nitko točno ne zna. Mislim da nije niti potrebno razbijati glavu s pitanjima kako je moguće da do zidne utičnice u sobi prolaze deseci ili stotine metara najobičnijeg i najjeftinijeg drota, a onda će nekakvih metar ili dva strujnog kabela nešto popraviti u zvuku.
Počnimo od temelja slaganja hi-fi sistema: uvijek počinjemo od zvučnika i njegove sinergije u odnosu na sobu, tj. slušaonicu. Među kupljenim komponentama mora u samom startu postojati bazična sinergija. Što znači da ćemo spojiti zvučnike, pojačalo i izvor zvuka s najobičnijim kabelima – među njima u tom trenutku mora biti sinergije. Ukoliko među njima nema sinergije, potrebno je promijeniti neku od te tri komponente. Ukoliko među komponentama u tom trenutku ima sinergije, kvalitetni kabeli će poslužiti kao fini tuning sistema, kao šlag na tortu. Ukoliko u startu među komponentama nema bazične sinergije, nikakvi skupi kabeli neće natjerati takav hifi sistem da dobro svira. Pritom ne treba zaboraviti niti na najvažniju kariku u akustičkom lancu, a to je soba – u lošoj sobi ni najskuplji hi-fi sistem neće dobro svirati.
Kod strujnih kabela je problematika još šira, jer se dotiče kvalitete izvedenih instalacija u stanu i/ili zgradi, uzemljenja, pa i strujnog napona koji svakodnevno raste i pada.
I tako, rekao bih da generalno postoje dvije skupine ljudi kada govorimo o strujnim kabelima: vjernici i nevjernici. Osobno, sebe bih načelno svrstao u prvu navedenu skupinu. Moj je stav da uvijek treba probati, bez ikakvih predrasuda. Moj je stav da je dobra svaka ona komponenta koja je sposobna popraviti zvuk, bilo da se radi o kakvom podlošku, pojačalu ili strujnom kabelu, bilo da se radi o skupom ili jeftinom kabelu.
Pred nama se nalazi LAT International, firma iz New Jerseya (USA) čije smo proizvode već testirali, posebno nam se dopao njihov IC-300 Signature interkonekt koji i dan danas koristimo kao referentni kabel pri testiranju audio komponenti. Objekt ovog testa je LAT AC-2 mkII strujni kabel, direktni nasljednik modela AC-2 koji je u ono doba pokupio same hvale u tiskovinama, a i dobar dio hrvatskih audiofila se osobno upoznao s ovim kabelom. Posebno nam je drago istaknuti da je ovaj test ujedno i PRVI TEST U SVIJETU za ovaj kabel!
Cijena za 1.8 metra (engl. 6 feet) ovog kabela iznosi 349 USD. U dužini manjoj od 1.8 metra kabel se ne proizvodi. Naime, dok kod interkonekcijskih i zvučničkih kabela vrijedi generalno pravilo "što kraći kabel, to bolji zvuk", kod strujnih kabela se uzima da taj kabel služi za filtraciju struje, te je opće usvojen stav da strujni kabel od pola metra ili jedan metar nema učinak kao duži kabel; kroz praksu je među svjetskim proizvođačima dužina od 1.8 m (6 feet) usvojena kao minimalna dužina, tj. kao standard za proizvodnju strujnih kabela.

  Tehnički opis

Geometrija pletenja kabela je takva da je kabel potpuno lišen RF (radio frequency interference) i EMI (electromagnetic interference) smetnji. Kakva je točno geometrija pletenja, ostaje nepoznato. LAT u svim svojim kabelima koristi skupocjeni PTFE Teflon, koji je za potrebe ovog kabela u procesu proizvodnje dodatno modificiran. Naime, svi dielektrici koji pokrivaju metalnu žicu će upiti dio signala dok signal putuje kroz metalnu žicu. Taj signal će se djelomično vratiti natrag u metalnu žicu s malim vremenskim kašnjenjem. To istjecanje, tj. povratak dijela signala rezultira u maloj, ali uočljivoj distorziji. LAT-ova modifikacija PTFE teflonskog dielektrika u bitnom smanjuje povrat dijela signala natrag u metalni vodič.
Kao vodič se koristi patentirani tzv. SILVERFUSE. To je legura srebra i bakra vrlo visoke čistoće, što znači da kabel nije posrebren! Kako kažu u LAT-u, posrebrenje bakra je loše, jer uzrokuje tzv. "dioding effect" dok prolazi signal, što možemo opisati kao nastanak distorzije i svijetle oštrine u zvuku. Proces izrade Silverfuse legure započinje tako da se "OFHC Continous Cast" bakar čistoće 99.9999% (6N), koji ima promjer nešto veći od potrebnog, provlači kroz kanal rastopljenog srebra. Takva žica se provlači kroz zbijeni kalup gdje je izložena enormnom pritisku. Tada se srebro i bakar stapaju u leguru. Pri takvoj, izrazito visokoj temperaturi se smanjuje promjer žice na željenu veličinu. Pri ovom procesu se ne javlja tzv. "dioding effect". Rezultat ovog procesa je taj da se dobivaju prednosti srebra (odlična definicija i čistoća zvuka) zajedno s prednostima bakra (toplina zvuka).
Kabel je obučen u deblju gumenu navlaku čime se onemogućava oštro savijanje kabela, a uslijed kojeg može doći do oštećenja u vodiču. To je prednost u odnosu na kabele koji su obučeni u plastičnu mrežastu navlaku – takvi kabeli su jako podložni oštećenjima pri savijanju.
Kabel je terminiran s čuvenim Wattgate IEC ženskim konektorom i s Marinco schuko konektorom. Marinco je proizvođač konektora vrhunske klase, cijenjeni su zbog svoje kvalitete i trajnosti. Wattgate konektore također proizvodi Marinco. Marinco konektori se koriste u različite svrhe, međuostalim i u različitim laboratorijima i medicinskim ustanovama, a znamo da takve ustanove imaju izrazito visoke kriterije. Za pohvaliti je da ženski konektor, a to sam provjerio na nekoliko različitih uređaja, jako dobro sjeda u hifi uređaj, ne klima se i nema apsolutno nikakve šanse da se izvuče, klima ili ispadne.

  Zvuk
Prije kritičkog testiranja smo kabel spojili na pojačalo koje radi u A klasi i vuče puno struje, te smo pustili kabel da se usvira kroz period od 200 radnih sati. Iako su slušači kabel testirali svaki u svojoj slušaonici i unutar vlastitih sistema koji su potpuno različiti (zajedničko je jedino to što oba slušača imaju iste zvučnike - Black Master Signature), oba slušača su imala identične dojmove o zvuku ovog kabela. Ovo je kabel s izrazito rezolutnim zvukom. Dosta je pročistio srednjetonsko i visokotonsko područje. Zvuku daje više detalja i svježine, više zraka i čistoće u zvuku.
Pročistio je i bas područje, dajući mu više definicije, brzine, kontrole i ekstenzije. Kao kada ispod zvučničkih kutija stavite šiljke i dobijete pročišćen bas, to LAT radi. Ali možda i najvažnije od svega, kabel je tonski (timbralno) apsolutno ispravan. Kabel jako voli dinamiku, slušatelju jasno prikazuje neku snimku kakvom ona jest, bez ikakvog muljanja u zvuku. Odličan sustain instrumenata, jedan čvrst zvuk. Zvuk koji je jedan od slušača opisao kao "jedan izrazito živ zvuk, zvuk s mudima, zvuk koji šamara, zvuk koji beskompromisno postavlja stvari na svoje mjesto". Kabel koji ne pokušava proizvesti ono čega nema u snimci.
Ovo je kabel u čije bazične karakteristike spadaju brzina, detalji, čistoća, tranzijenti, dinamika, dramatika. Poslušajte neku snimku gitare, i jasno ćete čuti s kakvom preciznošću AC-2 mkII prikazuje različite žice na gitari, kako precizan body instrumenta daje. Trzaj na gitari ili ton na klaviru je čak i par decibela glasniji od ostalih kabela u dinamičkom smislu! Živa prezentacija zvučne slike i zvuka generalno. Impresionira tonska ispravnost, kao i stabilnost zvučne slike. Ženski vokali su čisti, razgovijetni, s puno detalja i sitnih nijansi.
Ovo je kao da se nalazite u koncertnoj dvorani, i da ste prišli 5 redova bliže izvođačima, kao da ste iz 15. preselili u 5. ili 10. red u koncertnoj dvorani - to radi LAT. S time da nije LAT meni donio izvođače bliže, nego sam ja došao bliže stageu - znači, kabel ne proizvodi forward zvučnu sliku!

  Zaključak
Generalno, ovo je kabel koji će najbolje sjesti u topliji i/ili neutralni hi-fi sistem. Možda će biti tvrd u nekom (svijetlijem) sistemu - na svijetu NE POSTOJI kabel koji će dobro sjesti u SVAKI hifi sistem. A zato je AC-2 mkII apsolutno tonski ispravan, uzbudljiv, dinamičan, svira muziku bez imalo uljepšavanja. Naši dojmovi su izrazito pozitivni.