TEST:
INDIANA LINE ARBOUR 5.04

svjetska pretpremijera!
  tekst: Marko Pecotić, ožujak 2006

Indiana Line je talijanski brand u vlasništvu koncerna Coral electronic sa sjedištem u Torinu. Iako je na ovim prostorima relativno nepoznato ime, Indiana line se bavi proizvodnjom zvučnika još od ranih 1970-ih. Katalog ove firme se dijeli u tri segmenta: ARBOUR serija, HC serija i TH serija. Objekt je ovog te(k)sta model Arbour 5.04, to je zvučnik koji se na tržištu pojavio prije nepuna dva mjeseca, te je ovo prvi test u svijetu.

  Tehnički opis
Arbour 5.04 je po ustroju 3-sistemac bas refleks ustroja. Kutija stoji na posebnom stativu - na dnu kutije nalaze se bas refleks otvor i bas jedinica. Deklarirani frekvencijski raspon iznosi 46-22.000 Hz, deklarirana je impedanca od 4-8 Ohma, dok deklarirana osjetljivost zvučnika iznosi čak 91 dB/1W/1m.
Bas driver je polipropilenska jedinica promjera 13.5 cm, baš kao i middle driver. Visokotonac je meka kupola promjera 26mm.
Dimenzije kutije su 33.9x17x29 cm (VxŠxD) i svaka teži respektabilnih 6.4 kg. Na poleđini kutije nalaze se kvalitetni pozlaćeni bi-wire zvučnički terminali, a u paketu dolaze i jumperi. Kutije su u potpunosti magnetski oklopljene tako da mogu biti postavljene blizu televizora. Cijena za par ovih kutija iznosi 2.200 kn (PVD uključen).

  Zvuk
Već nakon nekoliko taktova slušatelj će uočiti vrlo snažan, ritmičan i dubok bas, bas koji je neočekivano dubok (ali i sasvim dobro kontroliran) za kutiju ovih gabarita. Bas je ponekad i pomalo dominantan nad ostatkom frekvencijskog spektra što će se većini potencijalnih kupaca svakako dopasti. Srednjetonsko područje je malo povučenije. Prostor koji ovaj zvučnik stvara je odličan, pogotovo u širinu, pa i u dubinu. Zvučnik je tamniji po karakteru. Preporučljivo ga je postaviti da stoji u slobodnom prostoru, podalje od zidova.
Iako se tijekom testiranja pokazao kao zvučnik koji je sposoban svaki glazbeni žanr sasvim dobro odsvirati, ipak će ono najbolje dati pri reprodukciji elektronske glazbe i hard rocka/rocka.
Kod vrlo zahtjevnih snimki (veliki orkestri - klasična glazba) je moguće da poneki visoki ton zazvuči malo oštrije i svijetlije. Timbar je vrlo korektan za ovu cijenu. Ponovo napominjem odličan prostor. S dinamičnom se glazbom nosi vrlo autoritativno i ritmično. Odlična makrodinamika, mirodinamika je nešto malo slabija.

  Zaključak
Pažljivim uparivanjem ovog zvučnika s pojačalom i CD playerom potencijalni kupac ovih zvučnika može složiti vrlo ozbiljan entry level audio sistem. Pojačalo poput nekog jeftinijeg Rotela ili Arcama će se pokazati kao dobar partner ovom zvučniku.
U klasi zvučnika do 2.000 kn vlada velika gužva na tržištu, no Arbour 5.04 sasvim opravdano spada u vrlo visoki gornji dom ponude na tržištu.