TEST:
HAGERMAN TECHNOLOGY "FRY BABY"


drugi dio... ili kako kondicionirati kabele?
  tekst: Robert Kocijan, listopad 2007
  engleski prijevod: www.hagtech.com/reviews.html
  proizvod: Hagerman Technology "Fry Baby"
  proizvođač: Hagerman Technology, Hawaii USA www.hagtech.com
  cijena: 250 USD

  Zašto?
Kao što je naš Marko napisao u uvodu prvog dijela Fry Baby recenzije, još uvijek se nađe poneki nevjerni Toma koji sumnja u pojam usviravanja ili kondicioniranja kabela i uređaja. No, iako je teško baš sve fizikalno objasniti, nije teško čuti promjene u zvuku koje se dešavaju tijekom "usviravanja" nadasve novih kabela. "Usviravanje" interkonekata i zvučničkih kablova kod većine će i proći, no kad im spomenete kondicioniranje napajačkih kabela, pomislit će da s vama baš nešto i nije u redu, jer strujaši su ionako prodaja magle i svi isto zvuče i čemu se baviti postupcima usviravanja da bi se promjenila percepcija zvuka u vašoj ionako ludoj audiofilskoj glavi.

Ali, stvari nisu baš tako jednostavne. Siguran sam da su mnogi od Vas prošli i doživjeli muku rađanja, proces kroz koji novi kabeli u Vašem sistemu prolaze. U samom početku, prvi dojam, pokazat će naznaku karaktera ali stidljivo. Nakon toga počinju iskakati ružne, dijabolične glave koje se manifestiraju u otprilike slijedećem (ne nužno tim redom): zvučna slika se potpuno razlije, fokusa nigdje; drugi dan je nestalo basa; slijedeći dan visoki vrište; dan iza visokih nema; pa onda nema dubinske slike, sve je ravno i tako dalje. Koliko sam se puta, iako sam znao što će se zbivati, očajan pitao: "Kog mi je vraga trebalo "pljunuti" od par stotina do par tisuća dolara za ovaj očaj?" To je taj naš audiofilski crv koji hoće odmah, koji iako zna da je potrebno vremena za "kuhanje" kabela ne može strpljivo čekati.

Nakon sedam do deset dana kontinuiranog tretiranja kabla signalom, odjednom sve sjedne na mjesto i audiofilska duša se ispuni radošću a lice se ozari zadovoljnim osmjehom. I sve patnje i sumnje smo zaboravili.

  Kako?
Koliko dugo će pojedinom kabelu trebati da se iz ružnog pačeta razvije u prekrasnog labuda ovisi o više faktora. Neko uvriježeno mišljenje je 100 – 150 sati, no ima dosta primjera gdje i par stotina sati nije dovoljno, kao kod, što je Marko u prethodnom tekstu iznio, nekih srebrnih kabela. Iz toga vidimo da je jedan od faktora dužine "usviravanja" materijal samog vodiča kabela, odnosno kondicioniramo li bakar, srebro, slitinu, ili nemetale koji se također koriste kao vodiči (npr. karbon, vodljiva keramika, neke posebne amorfne mase i sl.). Čistoća i kristalna struktura samog vodiča će također utjecati na dužinu tretmana. Sljedeći važan faktor je dielektrik koji se koristi kao omotač oko vodiča, razne mreže koje služe kao zaštita od vanjskih utjecaja elektromagnetskih polja, bilo u obliku radio smetnji ili smetnji drugih uređaja u okruženju. Omotač se na neki način ponaša kao kondenzator pa je potrebno njegovo formiranje (oni iskusniji koji su se barem jednom "igrali" promjena veznih kondenzatora u svojim uređajima znaju kako su oni bitni i za zvuk). Posljednji faktor koji bih spomenuo je način motanja, odnosno složenost samog kabela.

Iz gore navedenih faktora i njihovih raznih odnosa proizlazi i zvuk pojedinog kabela ali i dužina "usviravanja" istog.

E sad, ako imamo strpljenja i živaca usviravati nove kabele, dovoljno je za interkonekt spojiti ga primjerice na CD player i drugu stranu u iduću komponentu koja ne mora biti uključena (preamp, integrirac), odabrati "repeat" opciju na CD-u i zaboraviti na 7 – 10 dana.

Signal kojim ćete usviravati može biti neko muzičko djelo velike dinamike i po mogućnosti široko zastupljenog frekventnog opsega (od bas tonova do viskotonskog područja). Druga mogućnost je korištenje posebno odabranih signala s integriranim složenim šumovima i signalima različitih oblika (trokutastog npr.). Kako to radi signal s FryBaby diska opisao Vam je Marko u predhodnom tekstu.

Zvučničke kabele morate spojiti na pojačalo i maltretirati sebe i ukućane glazbom ili ne baš ugodnim signalima za usviravanje desetak dana u kontinuitetu ili parcijalno po nekoliko sati na dan pa tako produžiti usviravanje na tjedne i mjesece. Možete se poslužiti i onim starim štosom, pa spojiti na drugi kraj zvučničkog kabela 8 Ohmski visokovatni otpornik da "glumi" zvučnik i na taj način izbjeći buku.

Da bismo usvirali mrežni kabel, nije dovoljno preko njega ukopčati komponentu u zid, već ona treba biti uključena i "vući" el. energiju, što ponekad baš i nije pametno (ostaviti tjedan dana npr. upaljeno lampaško pojačalo bez nadzora). I tu postoje neki štosevi, pa je poželjno mrežni kabel spojiti na produžnu letvu na koju su spojeni kućanski aparati ili napraviti tzv. "light tree", svjetlosno drvce koje se sastoji od više žarulja različite snage i spojiti ga na mrežni kabel na desetak dana. Bože, audiofilskoj inventivnosti nikad kraja.

Za kraj ovog pasusa jedno važno upozorenje. Može Vam se desiti da mrežni kabel nikad ne uspijete usvirati, niti čuti njegov stvaran potencijal ako ste ga kupili i koristite ga samo za npr. CD player ili preamp ili sličnu komponentu koja iz mreže vuče svega desetak wati. Mrežni kabel kojeg ćete koristiti na takvim komponentama svakako usviravajte najprije na izlaznom pojačalu ili na navedenim pomagalima desetak dana a onda ga prebacite na komponentu kojoj je namijenjen.

  Hagerman Technology
Ako ste imali sličnih iskustava kao gore iznešena ili prihvaćate moje iskustvo, pozvani ste da pročitate daljnji tekst. Onim drugima, želim da izađu kad tad iz audiofilskog mračnog srednjeg vijeka i prestanu tvrditi da je zemlja ravna ploča, jer kad hodaju po njoj nikad ne padnu dolje na drugu stranu ili analogno tome da ne postoji razlika u kabelima, odnosno da je usviravanje samo subjektivna percepcija u kojoj se mozak sugestivno postepeno navikava na promjenu.

Vidjeli smo da za usviravanje kabela treba dosta vremena i nije čudo da su se u svijetu pokušali dovinuti kako taj proces ubrzati i poboljšati. Jedan od poznatih "Cable cooker-a" je i onaj tvrtke audiofilskih kabela "NORDOST" s kojim imam i osobnih iskustava, ali je i puno skuplji od FryBaby-ja!

Uređaj za usviravanje FryBaby opremljen je svim mogućim nastavcima – konektorima kako bi spajanje različitih kablova na njega bilo moguće. Na samom uređaju nalazi se prekidač s položajima OFF, MC, MM i LINE. MC i MM položaji služe za usviravanje gramofonskih ulaza na pretpojačalima i odgovarajuće su atenuirani kako ne bi došlo do preopterečenja nivoom signala. Položaj LINE je namjenjen usviravanju linijskih ulaza i samih audio komponenti pri čemu one moraju biti uključene. Veza izmedu FryBaby i komponente koja se želi usvirati ostvaruje se interkonekt kabelima. Za usviravanje kabela također se koristi položaj LINE.

FryBaby je zapravo generator posebno odabranog i složenog šuma i amplitudno moduliranog niskofrekventnog trokutastog signala koji se tijekom "tretmana" stalno mijenja i ne prestaje.

Za potpuni tretman kablova dovoljno je "samo" 78 sati. Prvih 24 sata kabeli su izloženi signalu u takozvanom naponskom modu (Voltage Mode). Interkonekti ili zvučnički kabeli jednim su krajem spojeni na FryBaby preko odgovarajućeg konektora, dok drugi kraj ostaje otvoren, ne zaključen. Ovaj mod služi da bi se naponski kondicionirao omotač, tj. dielektrik samog kabela.

Sljedeći korak je 48-satno kondicioniranje kabela u strujnom modu (Current Mode). Tada se vanjski krajevi kabela međusobno kratko spajaju ženskim RCA adapterom (kod interkonekta) ili kratkospojnim kablićem s "krokodil" stezaljkama (kod zvučničkog kabela). Ovaj mod služi da bi se kondicionirao sam vodič u kabelu.

Na slici ispod vidimo razliku između voltage moda i current moda. Potrebno je pripaziti i na smjer kabela koji usviravamo.


  Rezultat?
Kako nisam pri ruci imao nove, neusvirane kablove, na tretman FryBaby-ju sam ponudio interkonekt i zvučnički kabel koji iza sebe imaju preko 500 radnih sati, dakle koji su usvirani. Nisam znao što očekujem, no bio sam svjestan da bude li razlika, biti će mi ih lako uočiti jer poznajem dotadašnji zvuk kabela u sistemu.

Nakon ukupno šest dana maltretiranja kabela signalom iz FryBaby-ja, znatiželjno sam u CD player stavio Burmester testni CD. Zvuk koji je izašao iz zvučnika bio je jednostavno u svim parametrima BOLJI. Ništa se nije promjenilo u boji zvuka, ali su boje bile jasnije i bogatije. Pozadina zvučne slike bila je još tamnija pa su obrisi glazbala i glazbenika u prostoru bili još lakše uočljiviji i oštrije ocrtani. Timbar je bio još malo prirodniji nego prije.

FryBaby je uistinu lako preporučiti, ma ne preporučiti, zbog svih onih gore navedenih patnji tijekom usviravanja, FryBaby bi trebao imati svaki ozbiljni audiofil kao pomagalo koje će mu uštedjeti mučno živciranje i čekanje da konačno toliko željen i odabran kabel konačno pokaže što može u njegovom sistemu. Konačno, Fry Baby će usvirati i onu komponentu u audio sistemu za koju ste 1000% bili sigurni da je već usvirana. Dakle, paradoksalno ali istinito, Fry Baby će usvirati i poboljšati zvuk usviranih kabela, a i ostalih komponenti u audio sistemu.