TEST:
HAGERMAN TECHNOLOGY "FRY BABY"

prvi dio


  tekst: Marko Pecotić, srpanj 2007
  engleski prijevod: www.hagtech.com/reviews.html
  proizvod: Hagerman Technology "Fry Baby"
  proizvođač: Hagerman Technology, Hawaii USA www.hagtech.com
  cijena: 250 USD

I dan danas mogu uočiti kako je tematika usviravanja audio uređaja velikom dijelu audiofila i dalje nepoznata, tj. kako mnogi olako i nonšalantno prelaze preko te tematike. I danas mogu ponekad čuti mišljenja da usviravanje kao takvo ne postoji, da je to tek plod mašte pojednih audiofila. Neki kažu i da usviravanje nije laž, ali da je sasvim dovoljno 100 sati usviravanja - što opet može, a ne mora biti istina, sve zavisi od konkretnog uređaja i konkretnog slučaja. Neki kažu i da je usviravanje kabela i pojačala puka izmišljotina audio industrije, a da su zvučnici jedina audio komponenta kojoj je potrebno usviravanje i to iz razloga što zvučnik ima "pomične dijelove". Iz vlastitog iskustva mogu reći da usviravanje nije nikakav mit. Nema u hi-fiju nikakvih mitova, voodoo-a ili znanstvene fantastike - razlika u zvuku se ili čuje ili se ne čuje. A osobno mogu potvrditi da razlike znaju biti ogromne - ponekad su razlike u zvuku nakon provedenog usviravanja velike, a ponekad nešto manje. Univerzalna formula ne postoji. Iz vlastitog iskustva mogu reći i da što je audio komponenta skuplja, to će razlike u zvuku nakon provedenog usviravanja biti veće. Predlažem da posjetite jednu zgodnu web stranicu na kojoj se nalaze mnoga objašnjenja vezana za usviravanje, ona se nalazi na adresi www.hagtech.com/burn.html.

  Vlastita iskustva
Mogu navesti svoja iskustva sa usviravanjem kabela. Netom raspakiran iz tvorničkog pakovanja i uključen u sistem, kabel bi svirao jako dobro. Na prvu loptu bi svirao doista sjajno, no taj period dobrog sviranja bi trajao oko pola sata do sat vremena. I nakon toga bi kabel naprosto "potonuo", postao neslušljiv. Kako, zašto i gdje bi njegov zvuk nestao, nemam pojma. I tada je u pravilu potrebno 100 do 300 sati za usviravanje, ponekad i više. Sjećam se interkonekta LAT IC-300 Signature koji je nakon 100 radnih sati počeo davati neke naznake vrlo dobrog zvuka, no tek nakon cca. 400 sati je prosvirao punim plućima. Srebrni kabeli su posebno zeznuti za usviravanje. Navodim primjer jednog proizvođača srebrnih kabela koji otvoreno kaže da je srebrnim kabelima koje njegova firma proizvodi (radi se o srebrnim high-end kabelima najviše čistoće) potrebno i do 1.000 radnih sati da se potpuno usviraju. Dakle potrebno je strpljenje (kojeg audiofili često nemaju), jer usviravanje zna biti naporan i mučan proces. Na žalost, vrlo često se događa da audiofil kupi neku komponentu, uključi je doma, sluša je nekoliko dana, zaključi da nije zadovoljan zvukom te već nekoliko dana kasnije daje oglas da prodaje kupljenu komponentu. U više navrata smo u rubrici oglasi primili oglas koji glasi otprilike "Prodajem zvučnike xy, novi, kupljeni prije 7 dana". Apsolutno promašena odluka. U tih 7 dana audiofil uopće nije mogao upoznati zvuk tih zvučnika zbog njihove neusviranosti, a pitanje je da li je uopće tim istim kutijama pokušao naći korektan položaj u prostoru.

  Hagerman Technology
Hagerman Technology je malena američka firma sa sjedištem na Havajima, vlasnik i glavni dizajner firme je Jim Hagerman (Jim je strastveni trubač - slika desno). Firma je specijalizirana za dizajn i proizvodnju vrhunskih audiofilskih komponenti koje ne koštaju mnogo, a daju audiofilski zvuk. Svi proizvodi iz Hagerman technology kataloga su u potpunosti ručno izrađeni u Americi i imaju 10-godišnju garanciju. Od mnoštva različitih proizvoda možemo spomenuti cijevni phono preamp, D/A konvertere, gramofonske klampove, pojačala, napajanja za phono pretpojačala, clockove za CD playere i slično. Svi se proizvodi mogu kupiti direktno na njihovoj web stranici www.hagtech.com. Objekt ove recenzije je njihov proizvod pod nazivom Fry Baby čija je cijena 250 USD i može se naručiti direktno na njihovoj web stranici.

  FryBaby
FryBaby je naprava koja služi za usviravanje različitih audio komponenti, a na tržištu se nalazi od travnja 2006. godine. Radi ili putem jedne 9V baterije ili spojena na strujni adapter. U FryBaby paketu dolazi FryBaby, audio CD, niz različitih konektora, adapter i manual.

Iako služi za usviravanje, sam FryBaby se ne treba usviravati. Kada usviravamo kabel, radimo to u dvije faze - potrebno je pustiti 24 sata za tzv. voltage mode i 48 sati za tzv. current mode. Na slici ispod vidimo razliku između voltage moda i current moda. Potrebno je pripaziti i na smjer kabela koji usviravamo.

  Spajanje i usviravanje
Na FryBaby-u se mogu usvirati kabeli (interkonekti, zvučnički, strujni i digitalni kabeli), phonostage i (pret)pojačala. Za usviravanje CD playera ili CD transporta, potrebno je upotrijebiti audio CD koji dolazi u paketu s FryBaby-em, pjesma broj 1 s CD-a se treba u kontinuitetu vrtiti 24 sata.
Što se tiče zvučnika, FryBaby u načelu nije namijenjen za usviravanje istih. Doduše, mogli bismo audio CD koji dolazi u paketu s FryBabyem staviti u CD player i pustiti broj 1 da svira. Ostatak sistema bi trebao biti upaljen, što znaci da bi signal koji snimljen na CD-u dopirao do zvučnika; signal bi mogao fino usvirati zavojnice i interno ožičenje, ali ne i drivere. Jim Hagerman kaže, iz vlastitog iskustva, da će zvučničke kutije najbolje usvirati ekstremno glasna snimka bubnja.

  Usviravanje CD playera
Testiranje FryBabya sam započeo s CD playerom. I već na samom početku, uslijedio je šok! Naime, pod pojmom "usviravanje" pretpostavljamo da ćemo postupak usviravanja provesti na novo kupljenoj, neusviranoj audio komponenti. Iz puke znatiželje, a bez ikakvih očekivanja (dapače, s određenim predrasudama), krenuo sam sa usviravanjem svog CD playera za koji sigurno ne možemo reći da je nov, naime iza sebe ima oko 1.500 do 2.000 radnih sati. Odabrao sam tri pjesme/stavka za testiranje (Šostaković, D. Krall i Bizet), poslušao svaku dva puta, zatim ugasio pojačalo, stavio audio CD koji dolazi u pakovanju s FryBabyem u CD player, te pustio broj 1 s diska da neprekidno svira 48 sati (dvostruko duže od vremena koje je preporučeno u manualu).

48 sati kasnije, upalio sam sistem i počekao 15 minuta da se pojačalo ugrije. Šok i nevjerica bile su moje prve reakcije. Ovo je ponajbolji tweak koji sam ikada probao na svom sistemu. Bolji je i od SID-a i od Bedinija zajedno.

Prenosim dojmove iz tekice:
• ŠOSTAKOVIĆ - puniji tonovi; rafiniranije visokotonsko područje; veća/dublja rekreacija prostora; instrumenti većeg bodya; više zraka; bolji sustain intrumenata; u basu nema promjena.
• D. KRALL - bas područje ima više svježine; vokal je uvučeniji u dubinu; poboljšanje visinske dimenzije zvuka.
• BIZET - već nakon tri sekunde je očito da je bas područje dobilo svježinu i dah; veći, širi, dublji i bogatiji stage; više daha, ali i bodya u basu; bogatije srednjetonsko područje; zaokruženiji tonovi; topliji vokal; fizički opipljiviji vokal.

  Zaključak
Vrlo često audiofili znaju vrlo male promjene u zvuku opisivati kao dramatično velike. Napominjem da se ovdje ne radi o promjeni ili razlici u zvuku koja se mogla uočiti tek koncentriranim slušanjem, razlika je bila tako očita i lako čujna, te bi ju uočila i nagluha osoba. Nakon preslušavanja ove tri snimke poslušao sam i druge diskove, dojmovi su bili vrlo slični. U tom trenutku prekidam recenziju, nisam spreman preći na usviravanje kabela ili pojačala, potreban mi je odmor da mi se uho navikne na ovaj novi zvuk sistema. Tehničkog aspekta Fry Baby-a se, iako je on u par rečenica opisan na Hagerman web stranici, ovaj put nisam niti rječju dotaknuo. U drugom nastavku recenzije će kolega Robert Kocijan pisati o svojim dojmovima o ovom, čini se sjajnom uređaju. A ja odoh na more kako bih u plićaku Jadrana hladio noge i pripremao se za jesenski Multimedia hifi show u Movie pubu... a i hladio vlastite misli od svega što mi je Fry Baby priredio.