TEST:
PMC DB1+

mali ptić, vel'ki krič  tekst: Marko Pecotić, prosinac 2005
  mjerenje: ALB, Zagreb
  proizvod: PMC DB1+ zvučnici
  proizvođač: PMC Ltd, Velika Britanija [www.pmc-speakers.com]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN D.O.O. [www.audiodream.hr]
  cijena: 7.400-8.100 KN (ovisno o finišu zvučnika)

PMC (Professional monitor company) je britanska firma koja se bavi proizvodnjom zvučnika (aktivnih i pasivnih) od 1990. godine, no tek prije nekoliko godina započeli su s proizvodnjom zvučničkih kutija za kućni hifi. PMC je osnovao bivši BBC inženjer Peter Thomas (danas vlasnik i glavni dizajner PMC-a) koji se odlučio na izradu vlastitih zvučnika nakon što prilikom velikog usporednog testa održanog na BBC-u 1988. niti jedan zvučnik na tržištu nije zadovoljavao sve postavljene zahtjeve. Odlučio se za transmisijsku konstrukciju jer su zvučnici koje je on imao kod kuće (slavni IMF) i koji su mu se prilično sviđali također bili transmisijske konstrukcije. Prvi zvučnici koje je napravio su bili i najveći, model BB5 (BB znači Big Box). Nakon toga ih je prezentirao BBC-u, ljudima na BBC-u su se dopali i usljedila je narudžba. Gospodin Thomas je potom dao je otkaz i osnovao svoju firmu. Bilo je to 1991/92.

Sve do godine 1997/98, tvrtka se bavila proizvodnjom kutija za profesionalu i studio. Prodavač koji je Peteru Thomasu prodao IMF zvučnike se također oduševio PMC zvučnicima i nagovorio ga da iste PRO zvučnike jednostavno presvuče u furnir i izađe na hifi tržište. Mnogi su bili zatečeni uspjehom profesionalne firme na hifi tržištu, jer niti jednoj firmi ranije nije uspjelo napraviti jednak uspjeh u PRO i hifi području i to s apsolutno istim proizvodima, razlika je samo u vanjskom izgledu (PRO model je crni, hifi visokokvalitetni furnir). Godine 2000. PMC izlazi na englesko tržište s prvim samostojećim modelom FB1 (baziran na do tada vrlo uspješnim TB2) i odmah dobija nagradu za zvučnik godine, taj uspjeh je ponovljen i s njihovim prvim 3-sistemskim samostojećim zvučnicima godine 2003, koji su također proglašeni zvučnikom godine. Danas je PMC respektabilno ime na tržištu, u prilog tome ide i poduži popis njihovih klijenata, neki od njih su: BBC Radio 1,2,3,4,5, zatim Capital records, Capital radio, Chesky records, Dolby Laboratories, Lucasfilm, Polygram, Robbie Williams, Steve Winwood, Stevie Wonder, itd.

Sve zvučničke kutije iz PMC kataloga su po konstrukciji transmisije. Njihov se katalog dijeli na tri dijela: profesionala, studio i kućni hifi. Objekt ovog teksta je zvučnička kutija DB1+ (skraćenica za Dinky Box One) namijenjena kućnom hifiju. DB1+ je nasljednik modela DB1 koji je imao metalni visokotonac i oko 2.000 kn nižu cijenu u odnosu na DB1+. DB1+ je ujedno i najmanja kutija koju PMC ima u katalogu. Hrvatski su se audiofili s PMC zvučnicima prvi puta imali prilike upoznati na zagrebačkom hifi sajmu godine 2003. Dojmovi među posjetiocima sajma su gotovo jednoglasno bili vrlo pozitivni.

Kutiju je na test ustupila zagrebačka firma Audio san koja je zastupnik PMC-a za Hrvatsku. Cijena za ovaj zvučnik ovisi o finišu: trešnja ili hrast imaju maloprodajnu cijenu od 8.174 kn za par kutija (PDV uključen) ili crni studijski finiš koji ima maloprodajnu cijenu od 7.470 kn za par kutija (PDV uključen). Verzija koja dolazi u crnom studio finišu nosi oznaku DB1+S i s bočnih strana ima ugraviran natpis "PMC" što izgleda vrlo efektno.

Tehnički opis
DB1+ krasi titula najmanje mini monitorske transmisijske kutije na svijetu, naime kutija ima tunel efektivne duljine 1.5 metar. Termin "efektivna duljina" znači da se unutar zvučničke kutije nalazi tunel duljine (po mojoj procjeni) cca. 100 cm, dok se preostalih 50 cm zbraja od zvučničke kutije do zida. Tunel je po cijeloj svojoj dužini dampiran s apsorpcijskom materijalom. Vjerovatno prvo što mi je zapelo za oko pri vađenju zvučnika iz kartonske ambalaže su vrlo male dimenzije ove zvučničke kutije koje iznose svega 29x15.5x23.4 cm (VxŠxD). Tijekom testiranja se ispostavilo da za ove zvučnike vrijedi ona stara narodna poslovica "Mali ptić, vel'ki krič". Svaka kutija teži 4.5 kg. Po ustroju, kutija je dvosistemac. Bas/mid područje pokriva papirnata membrana promjera 14 cm, dok je za visokotonsko područje zadužena tekstilna jedinica hlađena ferofluidom promjera 2.7 cm. Rez skretnice je na 3kHz. Deklarirana osjetljivost iznosi 87 dB/1W/1m. Deklarirana je impedancija od 8 Ohma. Deklarirani je frekvencijski raspon 50Hz-25kHz. Na stražnjoj strani kutije nalaze se vrlo kvalitetni zvučnički terminali predviđeni za bi-wireing ili bi-amping. U pakovanju sa zvučnikom dolaze i kvalitetni jumperi. Kutija je kvalitetno finiširana. Kutija koja mi je stigla na test nije magnetski oklopljena, iz PMC-a kažu da je to nešto što se sve manje traži. Doduše kupac može naručiti i magnetski oklopljen model koji u tom slučaju ima sufiks M.

Zvuk
Kutije su na test stigle usvirane. Bile su testirane u nekoliko različitih slušaonica, spajane na različitu elektroniku, slušane na nizu različitih glazbenih žanrova. Mogu slobodno reći da je bio užitak družiti se s ovim malim kutijama, jer njihov me zvuk ugodno iznenadio. Imao sam ih prilike čuti i ranije, na zagrebačkim i ljubljanskim hifi sajmovima, no nema do kućnog testa.

Odlična reprodukcija prostora jedna je od temeljnih karakteristika ovog zvučnika. Oduševila me reprodukcija širine koja ide van gabarita zvučničke kutije. U visinu, ovaj zvučnik briljira za svoju cijenu. Reprodukcija dubinske dimenzije prostora je nešto malo slabija. Naime, kod velikih zborova zvučnik nije dopirao do zadnjih redova – kod manjih orkestara ili manjih zborova to nije bilo uočljivo.

Odlično bas područje je također jedna važnijih karakteristika ovih kutija. Naravno da se ne može očekivati ona definicija i ekstenzija bas područja koju može pružiti driver promjera 21 cm, ali uzevši u obzir gabarite ove kutije bas područje je vrlo duboko (do 50Hz). Ne samo da je bas dubok, nego je i čist, vrlo brz, okretan, odlične definicije.

Pri reprodukciji opere ili velikih orkestara lako se može uočiti još jedna od temeljnih karakteristika ovih kutija, a to je odličan smisao za fokus. Ove male kutije imaju i dobar smisao za dramu. Instrumenti imaju dugačak sustain, a dinamika je vrlo dobra.

DB1+ nije izbirljiv glede glazbenog žanra. Zvučnik jednako dobro reagira bez obzira da li će se u playeru naći Diana Krall, Nirvana, The Meteors ili Šostaković. Gotovo da nema žanra koji on nije dobro odsvirao, slabiji se pokazao tek kod death metala za koji ipak nije imao dovoljno puncha. Dijelom testa ove su kutije bile spojene na tranzistorsko pojačalo koje radi u A klasi (to pojačalo ima fenomenalan bas), i u tim trenucima DB1+ se pokazao odličnim izborom čak i pri reprodukciji elektronske glazbe.

Pri reprodukciji swinga i jazza DB1+ pokazuje svoj izrazito naglašen smisao za ritam i brzinu. S lakoćom kod slušatelja budi fizičku reakciju koja se očituje u lupkanju nogama, pucketanju prstima ili mahanju glavom. S lakoćom će slušatelja natjerati da zaboravi na hifi i uroni u muziku. DB1+ je vrlo ugodan za slušanje i imao izražen smisao za muzikalnost. S ovim ćete zvučnicima doista zaboraviti na hifi i u potpunosti se posvetiti glazbi jer DB1+ imaju tako upečatljivu karakteristiku da nestaju u prostoru, zaboraviti ćete da se nalaze u sobi.

Nekoga bi mogla zasmetati činjenica da je DB1+ otvoreniji u visokotonskom području što je čitavo vrijeme dolazilo do izražaja.

I onda kada se volum kontrola na (pret)pojačalu okrene malo glasnije, pa i ZNATNO glasnije od uobičajenog, DB1+ jasno pokazuje da je sposoban vrlo čisto i precizno svirati i pri velikim glasnoćama.

Što se tiče smještanja ovih kutija u prostor, pokazalo se da vole biti bliže zida, no ne treba pretjerivati. U tom smislu, 50ak cm od stražnjeg zida biti će sasvim dovoljno.

Zaključak
Da li je PMC DB1+ savršen zvučnik? Naravno da nije. No njegovih će mana slušatelj postati svjestan tek kada u sustav spoji dvostruko ili trostruko skuplje bookshelf zvučničke kutije. Pogotovo ako bi se radilo o 3-sistemskim bookshelf kutijama - tada bi razlike bile VRLO velike. Tada će uočiti da kontrabas može biti još dublji, s više daha i boljeg bodya ili da prostor može biti još raskošniji i definiraniji (prvenstveno u dubinu). Uočit će i da vokal Rebecce Pidgeon ili Shirley Horn na DB1+ ipak zvuči pomalo tanko i mršavo, da mu fali više daha. No ako promatramo DB1+ isključivo unutar klase do 8.000 kn, tada mogu sa sigurnošću zaključiti da on predstavlja odličan omjer cijena/kvaliteta. Čini se da su mnogobrojni svjetski audio časopisi koji su mu dodijelili Best Buy titulu bili u pravu.

Mjerenje
Provedeno mjerenje je pokazalo da DB1+ ima prosječnu osjetljivost od 85 dB/1W/1m što znači da bi ga bilo preporučljivo spariti s pojačalom koje bi imalo barem 50 W po kanalu. Nadalje, visoki su glasniji od middlea u prosjeku 4 dB. Vertikalna polarna je vrlo korektna, dapače odlična. Postoji peak u middleu na 1 kHz od 3 dB i rupa na 1500 Hz od 2 dB. Zvučnik je fazno vrlo korektan, step response je neujednačen. U high-middleu postoji tipičan tzv. BBC standard, tj. rupa između 3 i 4 kHz, skoro 3 dB. Područje od 100 do 200 Hz je energetski istaknuto s akustički blagim padom prema 50 Hz (12 dB po oktavi) što uz optimalan položaj zvučnika u prostoru (bliže zidu!) daje zadovoljavajući frekvencijski raspon sve do 50 Hz.