TEST:

CREEK DESTINY


  tekst: Branko Baričić, lipanj 2007
  proizvod: Creek Destiny CD player + Destiny integrirano pojačalo
  proizvođač: Creek Audio LTD, England [www.creekaudio.co.uk]
  zastupnik za HR: AUDIO SUSTAVI D.O.O. [www.audio-sustavi.hr]
  cijena: svaka komponenta 13.794 kn (s PDV-om)

Dok je na ovim prostorima firma Creek relativno nepoznata širem krugu audiofila, na Otoku ovaj brand ima vrlo lijepu reputaciju firme koja za relativno malo novaca daje puno dobrog zvuka. Obzirom da Creek odnedavno ima zastupnika i u Hrvatskoj, ovim ćemo testom ovaj brand približiti Hrvatima. Jednim testom ćemo obuhvatiti dva Creek uređaja, jer prema tvrdnjama proizvodača oni najbolje sviraju kada rade zajedno.

  Tehnički opis
Obzirom da sa uređaja nisam skidao poklopac, nisam vidio kakva je konstrukcija uređaja i koji dijelovi su upotrijebljeni. Tek ukratko mogu navesti nekoliko najosnovnijih riječi. Pojačalo ima deklariranu snagu 2x108 W na 8 Ohma, odnosno 2x165 W na 4 Ohma. Pojačalo ima i pre-out i power-in ulaze, a posebno mi je interesantna ne tako često viđena opcija po kojoj se preamp može podesiti da radi kao aktivan ili pasivan. Broj RCA ulaza i izlaza je i više nego dovoljan, a zvučnički terminali su vrlo kvalitetne izrade. Pojačalo radi u AB klasi. Player je u radu vrlo tih, njegov display se može podešavati u 4 stupnja. Daljinskim upravljačem se može upravljati s oba uređaja. Šasije oba uređaja su vrlo rigidne i robustne, a prednja poča na oba uređaja je napravljena od 10 mm aluminija. Uređaji su u potpunosti dizajnirani i proizvedeni u Engleskoj.

  Zvuk
Test sam proveo u novo otvorenoj ALB slušaonici. Oba uređaja sam testirao i kao kombinaciju i kao odvojene komponente.

Creek kombinacija ima jedan tamniji, slatkasti zvuk u srednjima i visokima. Kombinacija ima jako dubok i voluminozan bas. Creek kombinaciju obavezno treba spojiti na zvučničke kutije koje imaju kontroliran i definiran bas, u protivnom će bas područje biti lišeno definiranosti. Violine sviraju jako smooth, lijepo su izbalansirane, s jednim značajno prisutnim zrakom oko instrumenata. Stage je uvučeniji. Ovo je zvuk koji se može satima slušati bez zamora. Vrlo smooth i kod jazza i kod klasike, i kod glasnijih i kod tiših pasaža. Moj je prvi dojam se radi o tipičnom engleskom zvuku, o staroj audiofilskoj školi. Za one koji traže jedan tipičan dinamičan tranzistorski zvuk (reskiji, oštriji), neće se pronaći u Creek kombinaciji.

Creek Destiny pojačalo ima jedan smooth i izbalansiran zvuk, skoro cijevni zvuk s ponešto umanjenom dinamikom. Creek pojačalo odaje dojam velikog stagea koji je na momente pomalo dezorganiziran (što je iz mog iskustva posljedica neusviranosti uređaja - nakon što se pojačalo u potpunosti usvira, dezorganiziranost bi trebala nestati). U visokima ima jako puno zraka. Dinamički suzdržaniji. Creek pojačalo ima topliji, mekaniji zvuk. Puno zraka u visokima. Attack u middleu je pomalo suzdržan. Donjem middleu fali više organiziranosti, a instrumenti su pomalo preveliki. Klavir je odličan. Creek pojačalo odaje dojam topline i mekoće, soft sound. Generalno, jedan topliji zvuk bez ikakve nervoze ili iskričavosti. Uz vrlo važnu napomenu da je usporedba Creek pojačala s mojim pojačalom neravnopravna, jer Creek svira kroz preamp sekciju, dok moj amp nema preamp sekciju (best amp=no preamp).

Snimka klavira pokazuje da Creek CD player ima krasnu dinamiku, klavir je tonski potpuno ispravan (prsti, konjić, tipke, body). Creek CD player ima uvučeniji stage, gura ga u dubinu. U odnosu na moj player, Creek CD player nema tu dinamiku, preciznost, brzinu i timing. Creek Destiny je CD player koji ima sjajan ton, odličnu muzikalnost, jedan plemenit zvuk, easy to live with sound.

Creek kombinaciju je potrebno spojiti na zvučnike koji imaju kontrolu u bas području, a zvučničke kutije i kompletno ožičenje sistema bi trebalo biti na svijetlijoj strani zvuka. Pri slušanju jazza me Creek kombinacija podsjeća na cijevni zvuk, dok interesatno taj dojam nisam stekao kod slušanja klasične glazbe.

  Zaključak
Kombinacija je vrlo osjetljiva na ožičenje. Najbolje svira i traži srebrno ožičenje (tj. ono koje će biti izrazito otvoreno po karakteru, jer nije svaki srebrni kabel ujedno i svjetliji po karakteru). Najveći dio testa sam odradio sa LAT International 300 Signature interkonektom (legura srebra i bakra) koji sam po sebi naginje na otvoreniju stranu zvuka, no čak niti on nije bio po zvuku dovoljno otvoren za Creek kombinaciju. Tek kada sam pred kraj testa na Creek kombinaciju spojio interkonekt od srebra najviše čistoće (Sumić audio), čitava stvar je dobila jednu sasvim novu dimenziju i Creek kombinacija se tada pretvorila u jedan ozbiljan referentni sistem. Što znači da Creek kombinacija od svog vlasnika traži podešenje adekvatnim kabelima (interkonekt, strujni i zvučnički kabeli). Kada se dođe do tog stupnja podešenja sistema, svi eventualni prigovori koje sam naveo u ranijem dijelu teksta nestaju.