TEST:
COLIBRI LABS GURU REFERENCE


  tekst: Marko Pecotić, listopad 2007
  proizvod: Colibri Labs Guru Reference strujni kabel
  proizvođač: Colibri Labs, Kastav - Hrvatska [www.audiocolibri.com]
  cijena: 3.700 kn (s PDV-om)

Poznato je da svaki audiofil treba izgraditi svoj sistem prema sobnom prostoru. Isto tako, vrlo je važno da do samih uređaja dođe što kvalitetnija struja bez ikakvih smetnji. Jedino na taj način audio sistem može svirati punim plućima. Mnogi audiofili znaju da ujutro, navečer i vikendom njihov audio sistem ne svira isto što je dokaz da su prisutne razne smetnje koje degradiraju informaciju. Promatrajući anatomiju čovjeka vidimo da su nervni i krvožilni sustav vrlo važni jer se putem njih tijelo opskrbljuje raznim informacijama i energijom. Isto tako je i s kabelima. Ako imamo dobar audio sistem, a slabe spojeve između njih, tada narušavamo informaciju i ravnotežu. Tako naše uho doživljava zvuk s manje dinamike, detalja, gubitak fokusa, kontrole, a što je najvažnije izgubi se prirodnost svakog tona. Zato je od iznimne važnosti imati kabele koji će omogućiti da glazba sačuva svoju harmoniju.

Hrvatska firma Colibri Labs je specijalizirana za proizvodnju kabela, osnovana je u Kastvu blizu Rijeke, a na čelu firme nalazi se vlasnik i glavni dizajner Siniša Kraljić. Svi proizvodi iz radionice Colibri labs temelje se na teoriji i filozofiji drevne kineske medicine. Obzirom da gospodin Kraljić radi kao shiatsu terapeut dobro je upoznat sa zakonima koji služe da se očuva harmonija u našem sustavu, prirodi i čovjeku. Tako je i nastala geometrija pletenja vodiča pod nazivom DNK. Vrlo je važno na koji način se pletu vodiči iz razloga što i vrhunska žica neće pružiti željene rezultate ukoliko se ne nade odgovarajuća geometrija čija je zadaća uklanjanje smetnji u samoj jezgri i utjecaja iz vana. S takvim načinom pletenja nastoje se anulirati smetnje u samoj jezgri vodiča. Da bi se zadovoljile sve potrebe vrhunskog kabela, u izradi se koriste probrani matrijali kao što su teflon, pvc-guma, zrak, razne mreže, teflonski prah, konektori Furutech i Supra. Kao žica se koristi čisti bakar, te srebro i bakar presvučen srebrom. Za izradu kvadrature svakog pola koristi se numerologija (nauka o balansu između brojeva). Svi proizvodi iz radionice Colibri Labs se rade isključivo ručno.

U trenutnoj ponudi firme Colibri Labs nalaze se su ovi strujni kabeli: Matrix (1.500 kn), Synapsis (2.400 kn), Guru Reference (3.700 kn), Tao (4.600 kn) i Tao Reference (6.400 kn). Ponuda kabela će se s vremenom još više povećati. Objekt ove recenzije je njihov strujni kabel pod nazivom Guru Reference (3.700 kn), a koji je namijenjen za integrirana i izlazna pojačala (što ne znači da će loše svirati na pretpojačalu ili CD playeru). Kabel je na test stigao usviran s oko 600-700 radnih sati iza sebe.

Za sve narudžbe ili informacije o ponudi firme Colibri Labs kontaktirajte gospodina Kraljića na telefon 098 911 3082 ili posjetite web stranicu www.audiocolibri.com.

  Slušni test
Guru strujaša sam testirao na tri pojačala i dva CD playera kako bih kabel što detaljnije upoznao iz svih kuteva. Također sam ga uspoređivao s nekoliko drugih strujnih kabela kao što su LAT International, Electrocompaniet, Bryston te možda još poneki drugi.

Svoje dojmove ću prema slušanoj glazbi podijeliti u četiri kategorije: klasična gitara, opera, veliki orkestri i vokali.
• KLASIČNA GITARA - fina količina zraka i detalja kod klasične gitare; gitara je pozicionirana dublje u prostor; fino istitravanje žica i fin tj. opipljiv body gitare.
• OPERA - mesnat bas, velika energija u basu; opipljivi vokali; velik stage s finom količinom zraka.
• VELIKI ORKESTRI - čist u visokima; fin prostor; mesnati i puni tonovi u srednjetonskom području; cijeli orkestar Guru gura dublje u prostor; u viskotonskom području je detaljan, a opet fin i rafiniran.
• VOKALI - fina količina zraka u srednjetonskom području; lako uočljiv dašak topline; fina rekreacija prostora; fizički opipljiv vokal; mesnat bas; pucketanje prstiju je realno, opipljivo i rafinirano.

  Još poneki komentar i zaključak
U cijeloj priči je od iznimne važnosti napomenuti nekoliko stvari. Prvo, Guru strujaša sam, kao što rekoh, isprobao na ukupno pet audio komponenti koje su mi bile pri ruci u trenutku testiranja. Stoga, savjet svakom kupcu ovog ili bilo kojeg drugogo kabela: nije svaka audio komponenta jednako osjetljiva na promjenu strujnog kabela, neka manje - neka više. Zatim, pitanje je i sinergije da li će i kako će neki kabel leći u neki sistem; na nekim je komponentama Guru radio bolje, a na nekima lošije; na onima na kojima je radio lošije, Guru je pokazao bas velikog volumena kojem fali više definicije, sporiji timing i slabiju dinamiku. Dakle, u nekim sistemima (komponentama) je Guru briljirao, a u nekima svirao loše. Također sam se uvjerio da skuplje kabele naprosto nema smisla spajati na jeftinije komponente - kada sam Guru strujaša spojio na pojačalo ranga cijene 4.000 kn, razlike u zvuku su bile nedovoljno velike i Guru nije "propjevao"; kada sam ga spojio na pojačalo ranga cijene 25.000-30.000 kn, Guru je "propjevao" punom snagom i punim plućima.