TEST:
AUDIO PRO BLACK PEARL V.2


  tekst: Marko Pecotić, srpanj 2006
  mjerenje: ALB

Audio Pro je švedska firma koja se bavi proizvodnjom zvučnika i elektronike još od 1978. godine. Svi zvučnici iz njihovog kataloga pripadaju srednjem i nižem cijenovnom razredu, a testirani model Black pearl V.2 pripada seriji IMAGE. Taj je zvučnik po ustroju bas refleks 2-sistemac, tweeter je meka kupola promjera 2.5 cm, a bas/mid driver je promjera 16.5 cm. Kutija je u potpunosti magnetski oklopljena što znači da se može bez problema postaviti blizu televizora. Deklariran je frekvencijski raspon od 40-25.000 Hz, dok delarirana osjetljivost zvučnika iznosi 89 dB/1W/1m. Deklarirana je impedanca od 4 Ohma. Rez skretnice je na 2.200 Hz. Dimenzije kutije su 33x19x32 cm (VŠD), a masa svake kutije iznosi 6 kg. Kutija je izrađena od medijapana, a finiš je za ovu klasu uređaja vrlo kvalitetan. Zvučnik je dostupan samo u crnom visokosjajnom finišu koji izgleda kao vrhunska imitacija piano laka. Kutija ima finiš tako visokog sjaja da može poslužiti i kao ogledalo - ovi će se zvučnici svojim izgledom zasigurno dopasti pripadnicama ljepšeg spola. Na stražnjoj se strani nalaze bi-wire zvučnički terminali i poduža bas refleks cijev. U paketu dolaze i bijele rukavice kako na zvučnicima ne bi ostali tragovi prstiju. Maloprodajna cijena za par ovih kutija iznosi 2.800 kn (PDV uključen).
Zvučnike je na test ustupila firma DACCO (tel. 618-5511) koja je ekskluzivni zastupnik Audio pro zvučnika za Hrvatsku. Kutije su na test stigle usvirane.

  Slušni test
Temeljna i upečatljiva karakteristika ovog zvučnika je: vrlo čist zvuk s većom količinom zraka.
Bas je iznenađujuće dubok za kutiju ovih gabarita; ne samo da je dubok, nego je i solidnog volumena i kontrole. Visokotonsko područje je čisto. Obzirom da je srednjetonsko područje uzdignuto, treba svakako pripaziti na ostatak audio sistema, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da vokal bude pomalo piskutav i mršav, a da žice gitare imaju natruhe metaličnosti.
Brz zvuk. Radi postizanja najboljih rezultata, kutije je potrebno odmaknuti (barem) 50-ak cm od stražnjeg zida.
Što se tiče reprodukcije prostora, treba reći da zvučnik vrlo dobro svira u širinu, visina je za ovaj cijenovni razred solidna, no zato ovaj zvučnik BRILJIRA u reprodukciji dubine. Na ovim sam zvučnicima poslušao neke od vrlo zahtjevnih snimki velikih orkestara i zborova i mogu slobodno reći da ovaj zvučnik reproducira dubinu na razini trostruko skupljeg bookshelf zvučnika. Naravno da ne dopire do zadnjeg reda u velikom zboru, no niti mnogi zvučnici koji koštaju 10.000 kn to nisu sposobni.
Kao i kod svih ostalih audio uređaja, potrebno je pripaziti na sinergiju ovih zvučnika s ostatkom audio sistema. Prema provedenim mjerenjima sam očekivao da će toplije pojačalo bolje pasati uz ove zvučnike kako bi smirilo njihovo srednjetonsko područje, no začudo, praksa je pokazala drugačije rezultate - uz ove je zvučnike bolje pasalo svijetlije pojačalo (u konkretnom slučaju pojačalo snage 2x130 W, AB klasa) i tamnije ožičenje, nego tamnije pojačalo (2x40 W, A klasa) i svijetlije ožičenje. Na svakom je konzumentu i potencijalnom kupcu ovih zvučnika da na svom primjeru eksperimentira i utvrdi koja je kombinacija najbolja za ove zvučnike (a ovisno o akustici slušaonice, glazbenom ukusu, itd). Pokazalo se i da ovaj zvučnik voli snažnija pojačala, stoga bi bilo preporučljivo da pojačalo ima (barem) pedesetak Watta po kanalu.

  Zaključak
Ukupan je dojam da se radi o vrlo dobrom zvučniku koji u pravom sistemu može puno dati. Tražena cijena za par ovih kutija je vrlo realna. Zvučnik koji svakako zaslužujuje da ga se posluša.

  Mjerenje
Visoki su ravni. Ima veći peak u srednjima. Peak na 800 Hz od 6-7 dB, a linearnost iznad 1500 Hz - 10 kHz je razumna i prihvatljiva. Velika rupa na 14,300 Hz (lom membrane), ali to je ljudskom uhu nečujno. Bas je zdrav i ravan, barem do 200 Hz (ispod toga nismo mjerili). Impedanca je najniža 3,8 Ohma na 10 kHz - vrlo realno je deklarirana od strane proizvođača. Osjetljivost se kreće u prosjeku oko 86-87 dB/1W/1m.