TEST:

AUDIO AERO PRIMA


  tekst: Marko Pecotić, srpanj 2006
  proizvod: Audio Aero Prima CD player
  proizvođač: Audio Aero, Toulouse Francuska [www.audioaero.com]
  zastupnik za HR: AUDIO SAN d.o.o. [www.audiodream.hr]
  cijena: 15.855 kn (s PDV-om)

Audio Aero je ugledna francuska firma koju je osnovao slavni Airbus i čiji se proizvodi zahvaljujući agilnosti domaćeg zastupnika odnedavno mogu nabaviti i u Hrvatskoj. Firma se specijalizirala za proizvodnju pojačala i playera (CD i SACD), a njihov katalog dijelimo u tri segmenta: Prima, Capitole i Prestige. Model Prima je mlađi brat slavnog i skupljeg modela Capitole (64.000 kn); prema tvrdnjama proizvođača, za četvrtinu cijene, Prima daje 75% zvuka modela Capitole.

Šasija playera je izrađena od brušenog aluminija i odaje dojam visoke razine kvalitete izrade. Display i transport su smješteni po sredini prednje ploče, a s lijeve i desne strane se nalaze upravljačke tipke. Display je vrlo pregledan i čitak, a putem opcije dimmer se može i ugasiti. Na stražnjoj se strani nalaze mrežna utičnica i mrežni prekidač, RCA i XLR izlazi, te koaksijalni i Toslink digitalni izlazi. Uređaj stoji na tri Black Diamond Racing Pyramid antirezonantna konusna šiljka. Dimenzije su playera 43.5x32x9.5 cm (ŠDV), a masa iznosi 9 kg. Uređaj je dostupan u crnom i srebrnom finišu. U pakovanju dolazi daljinski upravljač, kao i par bijelih pamučnih rukavica uporabom kojih na playeru neće ostati tragovi prstiju.

Laserski mehanizam je Sonyev, a signal se obrađuje u 24 bitnom/192 kHz Burr-Brown D/A pretvaraču. U izlaznom se stupnju nalaze dvije 6021W cijevi (koje imaju radni vijek 10.000 sati), uslijed čega se player zagrijava u radu, stoga je iznad njega preporučljivo ostaviti (barem) 5 cm slobodnog prostora radi ventilacije uređaja.

Proizvođač navodi da je uređaju, po prvi puta izvađenom iz kutije, potrebno oko tjedan dana za usviravanje. Jednom usviran, uređaj je najbolje konstantno držati upaljenog ili u stand by poziciji; jednom ugašen, playeru je potrebno 4-5 sati da počne svirati kvalitetno, odnosno 1-2 dana da dosegne maksimalni nivo kvalitete reprodukcije.

CD player je na test ustupila firma AUDIO SAN koja je ekskluzivni zastupnik Audio Aero proizvoda za Hrvatsku. Player je na test stigao usviran. Maloprodajna cijena ovog playera iznosi 15.855 kn (PDV uključen).

  Slušni test
Prilikom pisanja testova audio uređaja uvijek nastojim pisati što objektivnije, bez unošenja subjektivnih stavova i doživljaja o testiranom uređaju. No moram reći da mi je u slučaju ovog playera trebalo neko vrijeme da se naviknem na njegov zvuk, da spoznam njegove neosporne kvalitete. Također napominjem da je, spojen na tranzistorsko pojačalo, player dao vrlo dobre rezultate; no spojen na cijevno pojačalo, stvari su sjele na svoje, te je postignut vrlo visok stupanj sinergije (u konkretnom se slučaju radilo o hibridnom pojačalu, a kompletno ožičenje sistema je bilo na svijetlijoj strani zvuka).

Kao prvu impresiju navodim visokotonsko područje, staru rak ranu CD playera - na ovom playeru, visokotonsko područje je iznimno fino, mekano, definirano, detaljno i tonski ispravno. Srednjetonsko područje je sočno, tečno, ugodno, bogato, toplo, detaljno i prozračno. Bas je dubok i čvrst, dobrog volumena.

Što se tiče reprodukcije prostora, odlično svira i u širinu i u visinu. U dubinu je sposoban s većom količinom zraka i preciznosti prikazati zadnje redove u orkestru.

Zatim, fascinira vrlo visok nivo velikog mnoštva sitnih detalja koje player iznosi kod žestokih dinamičkih udara velikog orkestra, kao i izrazita lakoća, tečnost i preciznost s kojom te detalje player prikazuje.

Zvuk ima analogni štih. Uz napomenu da učitavanje diska traje duže nego kod drugih playera. Vrlo ugodan i nenametljiv zvuk. Fantastičan sustain. Fini, puni tonovi. Odličan body klasične gitare. Odličan smisao za timbar instrumenata. Timing je odličan. Po čitavom frekvencijskom spektru, player je izrazito detaljan, ali način na koji isporučuje tolike detalje je tako ugodan, opušten i tečan.

Oduševljavaju lakoća, tečnost i muzikalnost s kojom player slušatelju prezentira glazbu. Player slušatelja naprosto zove na slušanje glazbe, te slušatelj zaboravlja na daljinski upravljač, kabele, pojačala - hifi uopće.

  Zaključak
Vjerujem da riječi navedene u slušnom dijelu recenzije govore dovoljno o kvalitetama ovog playera, te ću umjesto zaključka pozvati sve zainteresirane audiofile na uživanje u glazbi putem ovog playera. Školskim rječnikom rečeno, ovaj player dobiva ocjenu plus pet.