PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

ZVUČNA IZOLACIJA

Poštovanje,

molim vas za pomoć, savjet. Želim glasove i galamu iz dječje sobe u našem stanu prigušiti, apsorbovati da se u što manjoj količini prenose u stan iznad.

Konkretno, iznad naše dječje sobe je spavaća soba jednog starijeg bračnog para i često se žale na galamu koju djeca prave. U toj našoj dječjoj sobi nema puno stvari i odjek je veliki, akustika je loša, sve odzvanja.

Nisam našao šta bi bilo najbolje rješenje. Neki su mi savjetovali piramidalnu spužvu koja se koristi u muzičkim studijima, neki pluto. Nemam puno prostora za spušteni strop, max 5-7 cm.

Unaprijed hvala,
Nermin S.

ODGOVOR:
Za zvučnu izolaciju najbolje rezultate daju masivni materijali velike gustoće. U tom smislu, beton, željezo ili bitumen rade dobru izolaciju, pogotov ako se u izolaciju stavlja više slojeva različitog materijala. Materijali koje navodite (npr. piramidalna spužva) mogu imati dobar utjecaj na smirivanje pretjerane ječnosti sobe, ali daju slabu zvučnu izolaciju. Akustiku sobe može sami popraviti tako da u sobu postavite npr. tepih na pod, zidne police, zavjese na prozore, odnosno da u nju stavite više namještaja. Što se tiče zvučne izolacije, preporuka je da isto ne radite na svoju ruku, nego da kontaktirate akustičara.

PHILIPS LAB SERIJA

Oprostite, imam Philips Lab seriju 572 & 578. Dva pitanja. Kaj prvo paliti, odnosno gasiti? I na stand-by čuje mi se zujanje, mislim da dolazi od trafoa na izlazu, što ne utiče na zvuk, ali da li je to zabrinjavajuće, tj. normalno ili bi to trebalo riješiti? I zaboravih, na fronti izlaza ima lampice protect, da li bi se one trebale upalit, pa onda ugasiti, ili je to samo za slučaj da nešto nije u redu?

Unaprijed zahvalan,
Stanko V.ODGOVOR:
Obzirom da držite audio komponente jednu na drugoj, zbog elektromagnetskog polja koje trafo u uređajima stvara, može doći do brujanja. Svaku komponentu biste trebali držati na zasebnoj etaži na polici, dovoljno udaljenu jednu od druge. Također, provjerite da li vam se kabeli (strujni i interkonekti) dodiruju, što nije dobro. Ukoliko navedeno ne riješi problem, javite se povratno.
U načelu, sistem bi trebalo paliti po ovom principu: prvo izvor, potom pojačalo. Sistem bi u načelu trebalo gasiti po ovom principu: prvo pojačalo, potom izvor.
Opcija protect štiti pojačalo u slučaju kada u njegovom radu nešto nije u redu (npr. preopterećenje pojačala, kratki spoj s kabelima itd).

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani Audio Puls,

molio bi Vas za preporuku zvučnika za prostor 4 x 4 metara. Sistem se sastoji od pojačala NAD C368, CD Marantz 6006, gramofon Rega P3 i zvučnika KEF C 30 koji rade bez ikakvih problema već 33 godine. Interkonekt je Cardas Micro, a zvučnički Straight Wire Symphony. Zvučnici su na stalcima visine 65 cm. Volio bih čišći, detaljniji zvuk s čvršćim i dubljim basom od sadašnjeg. Zvučnici mogu biti od stražnjeg zida odmaknuti do 45 cm, a od bočnih zidova do 90 cm.

Mišljenja sam da mi bolje odgovaraju zvučnici na stalku od samostojećih zbog veličine prostora, a možda nisam u pravu.

Slušam rock i pop glazbu. Snimke su pola audiofilske snimke (LP ploče i originalni CD-i, i nešto u mp3). Sada mi je zvuk malo bez emocija, nema svilenkatosti, malo "zamagljen", nekako mu fali malo čistoće, dok je bas malo tanji, ali je dosta kontroliran. U zvuku se ništa ne ističe i mogu reći da je dosta neutralan i malo povučen. Samo da je malo jači i čvršći bas, da ima malo više zraka i čistoće, a da bude neutralan. Imao sam Dali Ikon 6, ali su bili malo preizraženi srednji i visoki tonovi, dok je bas bio topliji i malo dublji. Smetala mi je preotvorenost zvuka što nije bilo baš za dugo slušanje.

Imam u vidu nešto od KEF-a (Q 350 ili skuplji R 3), Monitor Audio (Silver 100 ili 200 ), Dynaudio (Emit M10 ili M20), B&W (606), PSB (Image serija), AE (300 ili čak 309), nešto iz Focala (Aria 906 ili čak 926).

Volio bih suziti izbor pa da mogu krenuti na slušanje kod trgovaca i prije konačne odluke u mojem prostoru.

Hvala na trudu i lijep pozdrav,
Zoran V.

ODGOVOR:
Obzirom na ostatak sistema, trebali biste kupiti zvučnike koji su detaljniji, otvoreniji po karakteru. S druge strane, uzevši u obzir sve što ste opisali, zvučnik ne bi smio biti preotvoren. Od navedenih zvučnika, prednost dajte za Dynaudio, Acoustic energy i B&W. Prije kupnje zvučnike trebate poslušati u vlastitoj sobi i vlastitom sistemu, jer će zvučati drugačije nego u trgovini.