PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

IZOLACIJA PROSTORA

Pozz,

u jednom ranijem tekstu ste pisali o udarnoj buci u stambenim zgradama. Mene zanima ovo: obzirom da je betonska deka između dva stana (gornjeg i donjeg) dosta debela (20, 30 ili više cm), k tome ispunjena armaturnim mrežama, a poznato je pravilo "što deblji beton, to bolja zvučna izolacija", kako to da se između gornjeg i donjeg stana može čuti korake ili struganje stolica iz stana iznad?

Hvala i LP, Mislav

ODGOVOR:
U praksi treba razlikovati nekoliko vrsta buke koja se javlja u zgradama:
- buka na relaciji stan-ulica, tu je bitna kvaliteta stolarije, kao i debljina vanjskih zidova objekta (što deblji, to bolje)
- buka na relaciji soba-soba: npr. vi puštate muziku u svojoj sobi, a supruga u sobi do se žali da je preglasno; i tu vrijedi princip "što deblji zid, to bolje" kako bi razina zvučne izolacije bila što bolja. Najbolji rezultati dobijaju se kombinacijom više materijala, npr: beton / mineralna vuna / zrak (da se razbije kontinuitet)
- kod udarne buke (npr. susjed iznad vas struže stolicama ili hoda po parketu u cipelama) treba znati da se udarna buka odlično širi kroz betonsko-armirane konstrukcije. No udarna buka se ne širi samo na relaciji gornji stan / donji stan, tj. kroz betonsku deku između njih, ona se širi u svim smjerovima, pa i putem zidova. Zato je bitno cementni estrih u potpunosti odvojiti od ostatka konstrukcije, pod treba obložiti nekim mekanim materijalom (gumom), a uz obod plivajućeg poda treba staviti elastične trake.

GRAMOFON

Poštovani,

Nabavio sam kvalitetan Tehniks gramofon, ali spojen na pojačalo slabo se čuje koliko god pojačam. Moram li kupiti predpojačalo ili šta činiti već?

HVALA!!
Nedim J.

ODGOVOR:
Trebate nabaviti zasebno gramofonsko prepojačalo (tzv. phono stage) koje će pojačati slab i tih gramofonski signal.

CAMBRIDGE AUDIO?

Dobar dan.

Imam zvučnike Cocoa 1, Audio Epilog. Audio Epilog Cocoa 1 Net weight per piece : 28,50 kg. Amplifier recommendation: 200 W/.

Koje pojačalo kupiti da paše s tim zvučnicima?

Razmišljam o Cambridge audio CXA81. Da li je to ok izbor?

Hvala i Lp,

ODGOVOR:
Navedeno pojačalo, generalno, zvuči detaljno i otvoreno. Da li vam se to uklapa u ostatak sistema i vaše želje i preferencije? BTW, marketing, prikriveni marketing, PR recenzije i hvalisavi PR članci na stranu, radi se o konzumnom pojačalu od kojeg ne treba očekivati čuda. Također, Cambridge audio uređaji nerijetko znaju završiti na servisu, tako da možda radije gledajte u nekom drugom smjeru.

NOVI ZVUČNICI?

Poštovanje,

mijenjam zvučnike doma, trenutno su JBL LX300 na pojačalu Rotel RA11 i zvuk je po meni sasvim solidan, makar nisam ja stručnjak. Koje nove zvučnike odabrati? Razmišljam o Magnat Supreme 1002. Da li je to dobar odabir?
Hvala i LP

ODGOVOR:
Brkate kruške i jabuke. Kolika vam je soba? Ovdje se radi o komparaciji manjeg i većeg (podnog) zvučnika. Prema veličini sobe se kupuju zvučnici. Vrlo generalno, u velikoj sobi će manji (monitorski) zvučnik zvučati tanko i mršavo, bez basa i dinamike. U maloj sobi će veliki (podni) zvučnik zvučati boom-boom u basu, nećete moći pojačati glasnoću na pojačalu od prdećeg basa koji će pojesti srednjetonsko i visokotonsko područje. Manja soba je, generalno, ona do 10 ili 15 m2, veća soba je ona iznad 20 ili 25 m2.