PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani Audio Puls,

molio bi Vas za preporuku zvučnika za prostor 4 x 4 metara. Sistem se sastoji od pojačala NAD C368, CD Marantz 6006, gramofon Rega P3 i zvučnika KEF C 30 koji rade bez ikakvih problema već 33 godine. Interkonekt je Cardas Micro, a zvučnički Straight Wire Symphony. Zvučnici su na stalcima visine 65 cm. Volio bih čišći, detaljniji zvuk s čvršćim i dubljim basom od sadašnjeg. Zvučnici mogu biti od stražnjeg zida odmaknuti do 45 cm, a od bočnih zidova do 90 cm.

Mišljenja sam da mi bolje odgovaraju zvučnici na stalku od samostojećih zbog veličine prostora, a možda nisam u pravu.

Slušam rock i pop glazbu. Snimke su pola audiofilske snimke (LP ploče i originalni CD-i, i nešto u mp3). Sada mi je zvuk malo bez emocija, nema svilenkatosti, malo "zamagljen", nekako mu fali malo čistoće, dok je bas malo tanji, ali je dosta kontroliran. U zvuku se ništa ne ističe i mogu reći da je dosta neutralan i malo povučen. Samo da je malo jači i čvršći bas, da ima malo više zraka i čistoće, a da bude neutralan. Imao sam Dali Ikon 6, ali su bili malo preizraženi srednji i visoki tonovi, dok je bas bio topliji i malo dublji. Smetala mi je preotvorenost zvuka što nije bilo baš za dugo slušanje.

Imam u vidu nešto od KEF-a (Q 350 ili skuplji R 3), Monitor Audio (Silver 100 ili 200 ), Dynaudio (Emit M10 ili M20), B&W (606), PSB (Image serija), AE (300 ili čak 309), nešto iz Focala (Aria 906 ili čak 926).

Volio bih suziti izbor pa da mogu krenuti na slušanje kod trgovaca i prije konačne odluke u mojem prostoru.

Hvala na trudu i lijep pozdrav,
Zoran V.

ODGOVOR:
Obzirom na ostatak sistema, trebali biste kupiti zvučnike koji su detaljniji, otvoreniji po karakteru. S druge strane, uzevši u obzir sve što ste opisali, zvučnik ne bi smio biti preotvoren. Od navedenih zvučnika, prednost dajte za Dynaudio, Acoustic energy i B&W. Prije kupnje zvučnike trebate poslušati u vlastitoj sobi i vlastitom sistemu, jer će zvučati drugačije nego u trgovini.

DC OFFSET

Poštovani,

nedavno sam nabavio vintage receiver Yamaha CR-620 u mint stanju. Testirao sam DC offset na priključcima za zvučnike i mjerim oko 2 mV na jednom kanalu i oko 4 mV na drugom kanalu. Znam da bi idealno bilo 0 mV, ali mislite li da bi trebalo izvršiti podešavanje ili se može tolerirati? Service manual kaže da je DC offset 8 mV. Također, pokazivač frekvencije FM tunera je pomaknut za 0,2 Mhz.

Inače, receiver zvuči odlično, ispuhan je i ne vidim curenje kondenzatora.

Možete li mi preporučiti pouzdanog elektroničara koji se bavi servisom vintage uređaja koji bi po potrebi mogao dodatno testirati receiver i izvršiti potrebna podešavanja?

Lijep pozdrav,
Goran

ODGOVOR:
Generalno govoreći, poželjno je da DC offset bude što niži, no ovdje se radi o premalim i zanemarivim odstupanjima. Čak i kada biste DC offset na oba kanala uspjeli dovesti na nulu (ili na 8 mV, kako piše u service manualu), pitanje je da li ćete moći čuti ikakvu razliku/promjenu u zvuku.

LAT INTERNATIONAL

Poštovani,

vidim da ste davno recenzirali kablove LAT International, pa me interesira postoji li ta američka firma još ili ne, jer na njezinu web stranicu nikako ne mogu upasti i gdje se najlakše još mogu nabaviti neki primjerci njihovih kablova?

Lp,
Frano

ODGOVOR:
Vlasnik LAT Internationala je prije par godina otišao u mirovinu, a firmu je ugasio. Iste kabele možete probati nabaviti u second handu, a i npr. putem stranica Audusa ili Mackenziehifi, uz napomenu da, sudeći po fotografijama, kabeli s prvog linka nisu svi tvornički terminirani.

PREKID U ZVUKU

Pozdrav,

živim u Rijeci. Imam Dual 621 gramofon koji je spojen na predpojačalo, a predpojačalo na glavno pojačalo stari Akai. Naime, problem je što na momente kabeli koji izlaze iz gramofona, tj. činčevi koji ulaze u predpojačalo mi prestane zvuk na lijevom zvučniku (zvučnik je u redu, jer kad stavim CD nema tih problema) i onda malo zadrmam kabele opet se vrati zvuk, ili koji put moram odspojit i ponovo spojit konektore u obliku bananice. I sad me zanima da li se to može nekako očistiti ako su činčevi u pitanju? Ili ako je prekid u kabelu samog gramofona gdje bi to u Rijeci mogao zamijenit? Za Zagreb znam, ali mi je to za sada predaleko da idem.

Molim vas savjet,
pozdrav,
Ivica iz Rijeke

ODGOVOR:
Ovo ukazuje na problem ili s kabelom koji se nalazi između gramofona i pretpojačala (možda je oštećen i treba ga zamijeniti) ili na problem s lošim spojevima (hladan lem) na strani pretpojačala i/ili gramofona. Problem se lako da riještiti, odnesite uređaje na servis. Servis u Rijeci ćete naći tako da u tražilici upišete "RTV servis Rijeka" ili "Servis elektronike Rijeka".

GRUPNI TEST SLUŠALICA - KOMENTAR (LINK)

Poštovani,

posjedujem Sennheiser HD600 "posljednje generacije" i želim Vam prenijeti svoja iskustva u podešavanju zvuka slušalica. Moje prve slušalice bile su Sennheiser HD650, kupljene odmah nakon izlaza na tržište. Za tim počeo sam tražiti pojačalo koje će u njih "gledati", kako je govorio Dušan Dragović (ista stvar kao i pojačalo - zvučnici). U tada nevelikoj ponudi u Hrvatskoj, nakon istovremene komparacije više modela poznatih proizvođača odabrao sam Creek OBH 21. S Creekom, subjektivno, HD650 radile su s lakoćom uz izvrstan zvuk. Slijedeći korak je bila kupnja u svjetskim medijima vrlo hvaljenog Cardas kabela za slušalice, opremljenog konekcijom za Sennheiser. Kabel je bitno, čak vrlo bitno "unaprijedio" zvuk. Neću se baviti opisima zvuka, samo napominjem da tvornički kabel ne valja ništa, da je degradirajuća komponenta i da vjerojatno i sam proizvođač očekuje da će audiofil uz ovakve slušalice kupiti aftermarket kabel.

Prilično dugo sam slušao ovu kombinaciju, bio zadovoljan, uz neka manje zamjerke, npr. za firmu tipičnim, kao velom prekrivenim zvukom. Slušanje glazbe slušalicama mi je "drugotno", kako bi rekao don Stojić, i prakticiram samo u večernjim satima. Prije dvije godine dobio sam lijep poklon, nove novcate HD600. Nakon "usviravanja" uslijedio je usporedni test dviju Sennheiserica. Odmah i bez dvojbi uočio sam da mi se puno više sviđaju HD600, zvuk je svjetliji, bistriji, čišći, otvoreniji, rezolutniji, definiraniji u cijelom tonskom spektru, boja instrumenata prirodnija i sve to bez ekscesa. Brzo sam prodao HD650. Uskoro mi je prijatelj napravio "custom" kabel za slušalice s Furutechovim konektorima na oba kraja. Taj je kabel visoko nadmašio Cardasov u svakom pogledu, te je vinuo zvuk u još višu kategoriju.

Slijedeće što sam napravio bilo je da sam dao zamijeniti Creekove kondenzatore "audiofilskijim" i uklonio potenciometar za regulaciju glasnoće, odnosno pretvorio sam Creeka u izlazno pojačalo i spojio ga na cijevno pretpojačalo, isto koje kontrolira rad izlaznog pojačala za zvučnike. Sve promjene koje sam poduzeo tijekom godina rezultirale su, naglašavam sasvim subjektivno, nevjerojatno kvalitetnim zvukom i vrlo visokim stupnjem užitka, za ne prevelik novac. Uz ovakav s pažnjom i strpljenjem odabran i odrađen "set up" HD600 zvuče znatno bolje nego mnoge bitno skuplje slušalice s mnogim skupim pojačalima, tvrdim opet subjektivno.

Smisao ovog pisma nije usporedba HD600 s drugim markama slušalica iz istog cjenovnog razreda (to mnogi časopisi odrađuju paušalno dovodeći u zabludu čitatelje). Naglasak je na tome kad imate odličan materijal kakav su npr. HD600, uz ponešto sretnih okolnosti i malo inteligencije možete dobiti doista pravo vrhunstvo. I finalna, vrlo važna napomena: sva slušanja su obavljena s umjetničkom glazbom (kolokvijalno klasikom).

Lijep pozdrav,
Nebojša D.

KUPNJA NOVE OPREME?

Poštovani,

nadam se da ćete pročitati moj mail, te izdvojiti svoje dragocjeno vrijeme kako bi mi odgovorili na pitanje. Prije nego li postavim isto bit ću slobodan napisati kratak uvod. Veliki sam ljubitelj glazbe i mogu reći da se družimo svakodnevno, odnosno koliko vrijeme dopušta uz dvoje djece.

Pročitao sam Vaš članak uvod u HI-FI, prvi dio, pa će tekst biti nadovezan na taj članak. U svojoj kolekciji imam oko 80 ploča od kojih je 99% nasljedstvo je od oca, što znači da se radi o pločama starijim od 30 godina, maženim i paženim), uz navedeno imam i 300 CD-ova. Tu bih se osvrnuo na Vaš komentar "ako su novčana sredstva ploča i CD-a manja od hi-fi, zalutao si u taj svijet". U vrijeme dok sam kupovao prvi hi-fi sustav, on je sadržavao, kazetofon, CD player, pojačalo i zvučnike. Bio je financijski puno vrijedniji od moje kolekcije diskova i ploča.

Moram napomenuti sam o komponentama koje trenutno imam sanjao dok sam služio vojni rok od 10 mjeseci, nakon vojske trebalo mi je dvije godine da skupim novčana sredstva, uz vojsku to je tri godine bez mora, mislim da za jednog 18 godišnjaka u to vrijeme puno govori... Želim naglasiti da su diskovi, ploče, stalci, pojačalo i zvučnici dalje sa mnom, još uvijek ih puštam s velikom strašću. Uvijek zauzimaju najvažniji dio prostorije, prije 20 godina to je bila moja soba, danas je to moj dnevni boravak. 20 godina nije malo :). Danas kad sam stariji (40 godina mi je tek) došao sam do nekog malo „ozbiljnijeg novca", djeca su malo veća i ja imam više vremena, koje bi želio uložiti pametno. Želim hi-fi, sanjo sam o tome kao i prije 20 godina sad ću si to ispuniti, to je za dušu...

Od već spomenutih komponenti ostalo mi je pojačalo, zvučnici i stari gramofon od punca Thorens TD 160, pojačalo je Yamaha AX496 AM, a zvučnici, stari i solidni B&W 602 S3 koji stoje na stalcima koje sam izradio (nisu ispunjeni pijeskom). Uz glazbu, ozbiljno se bavim se i fotografijom, naravno amaterski. U fotografiji se za razliku od primjerice računalnog sustava može spojiti stari objektiv na sasvim novo tijelo. Primjerice, možete spojiti objektiv (100 EUR) 20 godina star, na novo tijelo od 10.000kn i to će funkcionirati savršeno! Kao i u muzici i u foto svijetu sve je u komponentama i nije sve kompatibilno bez obzira na količinu novaca. Ne znam da li je ista stvar s današnjim komponentama i zvučnicima koje ja posjedujem? Želio bih detaljan, jasan i otvoreniji zvuk od sadašnjeg, imam osjećaj da mi fali detalja, u fotografskom žargonu to bi se zvala oštrina.

Raspolažem s nekih cca 17.000 kn za kupnju nove opreme. Od navedenog iznosa 2.000 bi bilo za kabele, a ostatak za pojačalo, gramofon i CD player, trenutno CD-e puštam na laptopu. I ovdje dolazimo do glavnog pitanja, kako najbolje rasporediti taj iznos po komponentama, i da li uopće idem u pravom smjeru, odnosno, da li je današnja tehnologija uparena s mojim zvučnicima? Ne žurim s kupovinom ali želim napraviti iskorak, uvelike bi mi pomogli kad bi me uputili u pravom smjeru, koje marke, koje komponente, kablove itd. Kako bi Vi postupili na mom mjestu? Svjestan sam da svi različito reagiramo na zvuk, ja ovdje molim pomoć tehničke prirode.

Nadalje, soba je open-space 25 m2, od kojih je soba 12 i kuhinja 13m2. Međusobni razmak između zvučnika je 150 cm. Raspored je dosta nezgodan, ali tu ne mogu ništa napraviti. Baš sam u preslagivanju Cd-a i ploča, mjesta je malo a moram ga napraviti da je i supruga zadovoljna rasporedom.

Nemojte me krivo shvatiti, za razliku od nekog tko ne ne živi uz glazbu znam za Rotel, Harman Kardon, Marantz itd. Kad odem u prodavaonicu nisam totalna tuka, ali daleko sam od toga da se pravim pametan, zato Vam i pišem... Ne zanimam me blutooth, ne zanimaju me lampice, isključivo zvuk! Ako ćemo o žanrovima, najviše slušam rock glazbu s napomenom da isto tako uživam i u klasičnoj glazbi u večernjim satima s knjigom u ruci.

Šaljem fotografiju sobe i trenutnog stanja, čisto da ne mislite kako trošim Vaše dragocjeno vrijeme i ne govorim istinu... Ukoliko želite slobodno možete pogledati i moje fotografije. Mislim da je fotografija u direktnoj vezi sa zvukom, ukoliko gledate omote različizih izvođaća bilo na pločama ili cd-u prije nego li krenete sa slušanjem fotografija puno govori.

I na kraju biti će mi drago uplatiti donaciju od nekoliko 100 kn, sajt vam je odličan i pratim ga stalno!

S poštovanjem,
Matija
matija.posavec4 (AT) zg.ht.hr
ODGOVOR:
Rečenicu "ako su novčana sredstva ploča i CD-a manja od hi-fi, zalutao si u taj svijet" bi trebalo shvatiti kao poruku da je hi-fi oprema podređena muzici, a ne obratno. Prirodan bi put bio da je netko ljubitelj muzike koji (godinama?) skuplja i kupuje diskove i ploče, a koji onda putem kupi i kvalitetniju audio opremu. A ako netko pak kupuje audio opremu zbog nje same, koja je sama sebi svrha - nema veze. Svatko raspolaže sa svojim novcem.
Bitno je da idete strpljivo korak po korak, komponenta po komponenta. Ne kupujte više uređaja istovremeno. I svakako trebate prije kupnje uređaj poslušati kod sebe.
Ne bi bilo loše da ploče odnesete nekom da ih opere i očisti, i da ih stavi u nove omote. Zvučničke stalke svakako ispunite s pijeskom.
Najslabija karija u trenutnom sustavu je pojačalo, te prvo razmišljate o njegovoj zamjeni. Obzirom na sve što naveli, ovo je uži krug pojačala: Rotel A-11 ili Rotel A-12, Rega Elex-R, Roksan K3 ili Yamaha A-s801. Nakon što kupite neko od navedenih pojačala, pustite neka prođe mjesec-dva da se pojačalo usvira, te da upoznate sa zvukom sistema, tada se ponovo javite pa ćemo vidjeti koja je iduća karika sistema koju bi trebalo unaprijediti.

KUPNJA KABELA

Poštovani,

molio bih Vas za savjet. Koji kabel kupiti za spojiti Onkyo TX 8250 stereo receiver s Wharfedale 11.1 zvučnicima? Rock (Hard Rock) muzika mi je nekako najzastupljenija, pa trebam stručno mišljenje što nabaviti. Volim topliji zvuk i ne znam kako izvući maximum iz ovog što imam.

Hvala unaprijed,
Robert
robbykosa ( AT ) gmail.com

ODGOVOR:
Mnogo nepoznanica:
a) kolika je soba? Ukoliko je veća od cca 15 m2, trebate kupiti nove (čitaj: veće, podne) zvučnike.
b) kakav je smještaj zvučnika u odnosu na zidove? Približite ih zidovima da dobijete više basa i punoće u zvuku.
c) Koliki je međusobni razmak između zvućnika? Eventualno ih približite jedan drugome da dobijete puniji i povezaniji zvuk.
d) Koji je izvor zvuka? Da li slušate mp3 format?
e) Na receiveru imate tonske kontrole (bass i treble) s kojima možete korigirati zvuk, tj. "zatopliti" ga.
f) Ako isto želite učiniti sa zvučničkim kabelima, bacite oko na npr. Van den Hul, Cardas i Atlas kabele.