PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KAPPA INFINITY 4001

Pozdrav,

treba mi mali savet. Naime, dobio sam ponudu za Denon dra f107 + DCD f107 + Infinity 4001 kutije. Dobio sam ponudu za Denon dra f107 i dcd f107 s Infinity 4001 kutijama, u paketu za 290 evra. E sad, te kutije su stare oko 25 godina, pa me interesuje s kakvim kvalitetom su pravljene, šta njima predstavlja 25 godina (kapiram da tu ima mnogo raznoraznih faktora, ali mislio sam onako generalno), a ne mogu da nađem nešto opširnije po netu o njima. Na oko, spolja, izgledaju vrlo očuvani i kutija i drajveri (nisam video unutrašnjost, tako da to ne znam). Nisam ih jos poslušao, za koji dan ću, ali se bojim da neću primetiti možda neku falinku pošto sam totalno nov u hi-fi svetu. Na šta bih trebao da obratim pažnju prilikom preslušavanja?

I još nešto, kako se ti zvučnici slažu s DRA f107 i DCD f107?

Hvala u napred na vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Lazar Jovanović
lazar.jovanovic09 rgf.rs

ODGOVOR:

LTC ZVUČNICI?

Pozdrav,

htio sam pitat za zvučnike LTC v7b sa Electronic star internet kupovine, ima li tko saznanja jel to valja što? Nisam audiofil, ali volim puno basa ne tupog zvuka a da nisu skupi zvučnici za prostor 50 m2. Uglavnom sad imam kućno kino LG, a htio bih bolji zvuk, neka preporuka uglavnom zvučnici podni samostojeći do 1500 kn.

Hvala!
Lp,
Tihomir
tihomajst123 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ne. Od navedenih zvučnika ne očekujte senzacije. S jedne strane, imate velik prostor (50 m2) koji traži velike podne zvučnike; s druge strane, budžet je izrazito nizak. Varijanta A: strpite se i uštedite veći iznos, za koji gledajte minimalno duplo skuplje podne zvučnike (rabljene?). Varijanta B: ukoliko je budžet fiksni, kupite te zvučnike s oprezom. PS: imate li pojačalo s kojim ćete pogoniti te (ili neke druge) zvučnike?

DEMAGNETIZACIJA CD PLAYERA?

Poštovani,

molim vas za pomoć jer sam napravio glupost. Odličan CD player Onkyo DX-6850 radio je bez greške dok ja biser nisam napravio rack i player je završio blizu zvučnika. Sada nakon par mjeseci praktički ni jedan cd ne odsvira kako treba. Pretpostavljam da se namagnetizirao i da je to problem. Molim savjet kako da riješim nastali problem.

Unaprijed hvala!
Arpad Banov
Pula
arpadbanov (A) gmail.com

ODGOVOR:
Gramofon postavljen blizu zvučnika bi mogao biti problem, isto se ne odnosi na CD player. Što znači ni jedan CD ne odsvira kako treba? Vratite CD player na staro mjesto, koje su razlike? Ne učitava CD-ove dobro ili je zvuk drugačiji? Ako više ne učitava CD-ove dobro (isto je ranije radilo bez problema?), razmislite o odlasku na servis. Ukoliko je zvuk drugačiji, to je zato jer podloga na kojoj CD player stoji utječe na zvuk istog.

VJEŠANJE ZVUČNIKA

Poštovani,
da li je moguće zvučnike Sony ss-f6000p objesiti na zid???
Lp i hvala na pomoći.
Helena
helic200 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Na koju visinu želite postaviti te podne zvučnike? Možete ih na zid spojiti s npr. L profilima (ima ih u svakoj željeznariji), vijke s jedne strane ubacite u dno zvučnika, s druge strane L profil spojite na zid s tiplama. Možda će biti potrebno da isto učinite i s gornje strane zvučnika (zbog stabilnosti). Ukoliko ne želite zabijati vijke u zvučnike, možete nabavite neke kvalitetnije zidne stalke/nosače za zvučnike, koje bi zbog stabilnosti bilo potrebno postaviti ispod zvučnika, kao i s gornje strane.
Da li se realizacija vaše ideje preporuča? Ne. Ispravan smještaj zvučnika u prostoru je iznimno važan. Na ovaj način ćete intervenirati u kvalitetu zvuka, tj. na frekvencijsku krivulju zvučnika. Pitanje je kakav ćete zvuk s tom intervencijom dobiti. Zvučnik je ovisan od njegove interakcije s podom, a uzdizanjem zvučnika od poda ćete odrezati bas područje.

KUPNJA KABELA?

Poštovani!

Moj stereo system:
- pojačalo Marantz PM8005
- CD player Marantz SA8005 (u dolasku)
- zvučnici Wharfedale jade 3 (u dolasku)

Zanimalo bi me koliko biste mi preporučili novaca za potrošnju kabela i koje kabele, dugo sam gledo na internetu kabele zapeli su mi Chord Clearway 2x2,5 m, cijena im je 1100kuna uzeo bi dva kompleta (bi-wire) i Chord Clearway 2RCA na 2RCA oni su 1000kn. Jako bi me zanimalo vaše profesionalno mišljenje.

Puno vam hvala na vremenu
Lp,
Mile Milic
Draconian656 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ne. Priču o skupljim kabelima u ovom trenutku zaboravite. Pričekajte da se sistem usvira (min. 100 radnih sati), zvučnicima pronađite idealno mjesto u prostoriji, uređaje postavite na kvalitetan rack, odnosno kvalitetne zvučničke stalke. Nakon što upoznate svoj sistem, njegove zvučne vrline i mane, tada možete razmišljati o investiranju u skuplje kabele, a do tada uređaje spojite s nekim jeftinijim kabelima, npr. interkonektom od 10 ili 20 EUR, odnosno zvučničkim kabelima ranga cijene 5 ili 10 EUR/metar.

ŠUM U LIJEVOM KANALU

Poštovani,

nedavno sam došao u posjed pojačala Akai AM-2200. U vrlo je dobrom stanju, a sve su mu funkcije ispravne, međutim javlja se problem šuma na lijevom kanalu. Šum se pojavi na lijevom zvučniku čim se pojačalo uključi, ali se ne mijenja s pojačavanjem ili smanjenjem glasnoće (konstantan je). Stoga se ne čuje toliko u slušanju glazbe, no ipak je tu i primijeti se. Probao sam zamjenjivati zvučnike, međutim oni su potpuno ispravni i to nije promijenilo ništa. Šum se pojavljuje uvijek i samo na lijevom kanalu, i u A i u B sustavu zvučnika. Kanal radi normalno i reproducira glazbu bez problema, no prisutan je šum. Zanima me što bi to otprilike moglo biti i na koji način to riješiti?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav,
Juraj
jurajpoljak2 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Da li su strujni kabeli od svih komponenti spojeni na istu strujnu letvu? Ako nisu, spojite ih sve na jednu letvu - da li i dalje ima šuma? Da li komponente stoje jedna na drugoj ili svaka stoji na svojoj zasebnoj polici unutar racka (to je bitno zbog elektromagnetskog polja koje trafo u uređajima stvara)? Da li se strujni kabeli i interkonekti dodiruju? Probajte ih odvojiti da se ne dodiruju - da li i dalje ima šuma?


U svim navedenim slučajevima šum na lijevom kanalu i dalje ostaje. Prisutan je čak i u slučaju kad se pojačalo izdvoji od svih ostalih komponenti, u ovom slučaju samo tunera. Probao sam učiniti sve što je u mojoj moći - dobro očistiti unutrašnjost pojačala, a kontakte i potenciometre očistiti kontakt sprejem. Unutrašnjost i kontakti su i prije ovoga bili čisti, no iz dosadašnjeg iskustva znam da dobro čišćenje može napraviti čuda kad su u pitanju komponente HiFi sustava. Nažalost, nisam ništa dobio time. Pretpostavljam da se problem nalazi u nekom elementu tiskane pločice samog pojačala, npr. neki tranzistor ili otpornik lijevog kanala.
Juraj


ODGOVOR:
Možda imate problem s petljom mase. Da li zgrada ima uzemljenje, kako su izvedene instalacije? Ukoliko su instalacije dobro izvedene, onda je problem negdje unutar pojačala. Da bismo to 100% znali, potrebno je da spojite neko drugo pojačalo - ako i ono šumi, problem nije u pojačalu. Također, spojite izvor zvuka na neki drugi input na pojačalu, da li je šum i dalje prisutan? Odspojite sve interkonekte koji su spojeni s (upaljenim) pojačalom - da li šum i dalje prisutan? Također iskopčajte TV antenu, da li pojačalo i dalje šumi?


Na žalost, nemam drugo pojačalo, ali ne vjerujem da je niti do strujne letve niti do TV-a. Problem se javlja i u drugoj sobi, na sasvim drugoj utičnici i daleko od TV-a i antene. Tamo sam odnio samo pojačalo i zvučnike, bez ikakvih interkonekta, međutim šum je i dalje tu. Sve su komponente na jednoj letvi i na njoj nema drugih spojenih uređaja. U blizini je TV pa sam pomislio da je možda do njega, no udaljavanjem pojačala od TV-a šum je i dalje prisutan. Šum je tu i na drugom inputu, npr. od R2R, a također je prisutan i kada su iskopčani svi interkonekti, a spojeni samo zvučnici.
Juraj


ODGOVOR:
Ako problem nije u petlji mase (a očito nije), imate li lemilicu i znate li s njom? Trebalo bi otvoriti pojačalo, možda je negdje npr. hladan lem.


Jutros sam pojačalo odnio u jedan HiFi servis. Tamo se također ponavlja šum, što isključuje električne instalacije stana i zgrade, antene, itd. To upućuje kako je problem u samom pojačalu, pretpostavljam u nekom tranzistoru, otporniku ili sličnom. To je izvan moje moći pa sam prepustio stručnjaku, u nadi kako će uspjeti otkloniti taj problem. Kada budem imao koju informaciju više javiti ću o čemu se radi, nadam se da će se otkriti.
Juraj

PHONO PRETPOJAČALO

Poštovani,

Posjedujem gramofon rotel Rp300, iz 1984. god, i pokušao sam ga spojiti na radio pojačalo Sony str de 685, ali naravno ne radi na nijedan ulaz (CD, DVD, AUX, itd samo se lagano čuje), vjerojatno trebam nabaviti predpojačalo za gramofon, jesam li u pravu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lp
Ivan
dalmata33 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Tako je, potrebno vam je dodatno gramofonsko pretpojačalo (tzv. phono stage), koje će pojačati slab gramofonski signal.

HI-FI SHOW LJUBLJANA 2017 (link)

Zdravo,
nije istina da Kuzma ( KAT Ltd) na izlaže u Ljubljani jer su i več prošle godine bila u Ljubljani dva sajma: Hotel M (Vojko) i Hotel Lev (Intek). Mi smo u 2016. izlagali na oba sajma a ove godine bičemo u hotelu Lev( 14-15.10) gdje čemo izložiti puno stvari: Avalon, Golden Ear , Vitus, Coincident, Cardas, Audeze Kuzma,.....

lp
Franc
kuzmaltd (A) siol.net

KOMENTAR - AUDIOFILSKI PROBLEMI vol.2 (link)

Svaka čast na iskrenom i realnom razmišljanju što se može preslikati u sve sfere života.

Pozdrav i samo tako dalje!

Zoran
zoran.vrbanec (A) gmail.com

GRAAF GM50B2

Poštovani,

imam lampaško pojačalo Graaf GM50b2, i zanima me jako kako bi radilo s Monitor Audiom PL300. Za sad radi s Monitor Audiom GS60 koji je 6 ohm i osjetljivosti 90 dB. A PL 300 na papiru 4ohm i također 90db osjetljivosti. Slušao sam baš takav Graaf, ali na kratko s MA PL300 i na prvu je bila fantastična kombinacija a me svejedno muči tih 4ohma impedancije PL300 što ima.

Hvala,
Dejan
dejan.cerkov1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Teško da vam itko ovako može dati konkretan odgovor. Trebalo bi navedenu kombinaciju u stvarnosti probati. Za konkretan odgovor bi te zvučnike trebalo izmjeriti, te vidjeti koja je njihova stvarna impedancijska krivulja. Odgovor također zavisi od veličine (kubikaže!) vaše prostorije, kao i od toga koliko glasno muziku slušate.