PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KUPNJA POJAČALA I ZVUČNIKA

Dobar dan,

izvinite na smetnji, imao bih molbu za preporuke oko audio sistema (zvučnici i pojačalo). Cijena mi iskreno receno nije bitna osim da ne tražim nista prejako, čak mi se manja oprema više sviđa, mogao bih potrošiti oko 3.000-6.000 Eura. Prostor je oko 40 m2, samo dnevni boravak, a s kuhinjom spojeno i otvoreno, još 10-15 m2 sigurno. Iznad dnevnog boravka je galerija, znači otvoren prostor. Imamo velike staklene površine, ali sve su one pokrivene roletama navečer, kad se u principu i najviše boravi u tom prostoru.

Razmišljao sam o Harbeth P3ESR zvučnicima i nekom malom pojačalu kao npr. MicroMega Myamp. Naravno, da li je to čemu o tom potom i da li ta kombinacija odgovara, to ne mogu reći. Imao sam u životu par jeftnijih japanskih pojačala kao Sony, Denon, Yamaha, Kenwood, pa i NAD, ali nisam s tim bio zadovoljan pošto sam kod kuće probao Jmlab Focal Electra 906 zvučnike sa Electrocompaniet ECI2 pojačalom i razlika je bila neuporediva.

U principu tražim nešto za dnevni boravak uz televizor (Panasonic TX-EXW754), satelitski receiver (DM900 HD) i router Omnia Turris. Probao sam dve stvari također, naime Q Acoustics M2 Soundbase i evo sada upravo Nubert AS-250 aktivne zvučnike. Nubert je po meni ipak dosta bolji od Q Acoustics, ali ipak bih htio nešto što zvuk prikazuje na drugi način. Basovi mi nisu toliko bitni, ali detaljnije i otvorenije mi leži. Volio bih imati nešto kod kuće gdje je prikaz zvuka toliko realan kad da je osoba pored mene, eto meni je to norveško pojačalo prikazalo nevjerovatnim stvarnošću ili su zvučnici ipak zaslužniji za reprodukciju zvuka.

Iskreno, ja bih najradije male bookshelf zvučnike kao npr. Harbeth P3ESR ili Trenner Friedl Sun (firma je udaljena desetak kilometara od nas), čak bi to nekako stavio ili na komodu na jednoj strani a na drugi stranoj na visinu glave pri sjedenju, uz nekakvu konstrukciju uz zid, e sad da li zvučnici smiju ići uz zid to je upitno. Ili Vi mislite da zvučnici moraju ići na standove? Podni zvučnici, meni je to nekako sve glomazno i zauzima puno mjesta. DAC komponenta mi je bitna, jer imam Dreambox DM 900HD i Panasonic EXW754 i mali Mede8er MED600X3D player i to nekako treba spojiti s pojačalom. Čitam da konekcije sprava na PI 2D pojačalo preko XLR daju bolji signal, ali šta to meni znači kad TV ima optički i HDMI Arc, a Dreambox optički, tako da preko XLR spojiti ne mogu (iako možda ima sprava koje to mogu, ali meni nisu poznate). Ja volim otvoreni zvuk, ali mora imati nekakvu toplinu u sebi, kažem Electrocompaniet nije tube amp, ali zvuk mi odgovara. Inače, nešto moderno kao Naim Uniti Atom koji ima sve digitalne priključke u sebi, ali da li mi Naim po zvuku odgovara nemam pojma. Davnih godina sam slušao kod susjeda od proizvođača T+A nekakvo kompletno digitalno pojačalo, ali to je bio tako hladan zvuk, nikako mi se nije svidjelo. Za klasični tube amp nemam mjesta i mislim da ne bih išao na to, iako jednom u životu imati nešto od firme Jadis bih bilo interesantno, ali cijenovno su u drugoj sferi. Kabeli, priča se da Chord iz Engleske su cjenovno dobri, ali da li nešto vrijede ne znam. Ima li stvarno razlike u tim različitim kabelima pri slušanju? Inače dobio sam preporuku probati Rega Brio 2017 pojačalo (DAC rješenje?) zajedni s Dynaudio M20 zvučnicima. Ili možda Heed Audio Elixir ili Obelisk pojačala.

Hvala Vam puno, pozdrav iz Graza
Sanjin
happyday781 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Puno pitanja. Prvo biste u sebi trebali prelomiti odluku da li idete na bookshelf ili na podne zvučnike. Ako idete na bookshelf zvučnike, postavljanje istih na kvalitetne zvučničke stalke je pod obavezno. Varijanta postavljanja jednog zvučnika na komodu i drugog na zid nema puno smisla. Ako tražite našu preporuku, bookshelf zvučnici nemaju što tražiti u prostoriji te kvadrature, odnosno kubikaže. Po onome što ste naveli, kombinacija toplijeg pojačala i otvorenije zvučečeg zvučnika (Electrocompaniet + JMlab) je ono što vam se sviđa, stoga idite u tom pravcu (ne kupujte bookshelf zvučnike, kao što je ranije rečeno). Možete kupiti to isto pojačalo u second-handu, plus neke podne JMlab zvučnike (plus odvojeni DAC?). U Grazu imate Hi-Fi trgovine, obiđite ih, sa sobom ponesite svoju muziku i za početak oslušnite više različitih Hi-Fi sistema. Najvažnije: ne kupujte opremu bez da vam trgovac omogući da to poslušate u vlastitom dnevnom boravku. Varijantu kupnje soundbara (spomenuti Q Acoustics) prekrižite, isto kao i all-in-one varijantu (spomenuti Naim). O kabelima u ovoj fazi nemojte razmišljati, kao ni o XLR konektorima.

SISTEM ZA 1.000 EUR

Poštovani,

u nadi da se mogu prema Vama obratiti sa upitom ili da me usmjerite na pravu "adresu". Naime, nakon duže pauze imam veliku želju kupiti kvalitetniji sustav za glazbu (čitaj: radost). Važno da je manjih gabarita i novčanog je limita do cca 1.000€ (uključuje pojačalo i 2 zvučnika). Želio bi slušati glazbu preko računala, mobitela i koristio bi ga kao podršku kod gledanja filmova. Znači jednostavno pokretanje i puštanje glazbe čim uđem u kuću. Za oku mi je zapeo sustav NAD D 3020 kao prva opcija, nešto novo što sam uočio je Bluesound Powernode 2, a imao sam prilike poslušati nešto lošiji sustav Micromega MyAmp koji je bio ugodnog zvuka (napomena; nije se puštala glazba digitalnog zvuk ili radio) i stvarno me iznenadio. Moje je pitanje sljedeće, što od navedenog odabrati kako bi dobio što kvalitetniji uređaj i da li možda imate Vi neki drugi prijedlog? Već nekoliko mjeseci gledam i tražim te mi je sve teže u moru uređaja koji se danas nude. Nadam se da ću dobiti odgovor za moj "slatki "problem, ali sa ciljanim proizvodom koji uzet. Softverski sam dosta tanak/neuk (nisu mi potrebne silne funkcije modernih uređaja i softverske opcije), bitno mi je da je „jednostavno i sigurno“ za koristiti. Opcija koju tražim kod uređaja je najbolji mogući zvuk, želim uživati u kvaliteti pojačala i zvučnika satima. Najbolji opis je - želim upaliti uređaj, pustit si, recimo, koncert Pink Floyde i popit pivicu s guštom. U međuvremenu sam našao još jedan sustav koji mi se čini jako interesantan (Marantz Melody MCR 611 + Bowers & Wilkins 685 S2 linija), ali sad znam još manje što bi uzeo.

Unaprijed se zahvaljujem,
srdačan pozdrav s Krka
Luka
luka.majcen (A) njiviceresort.hr

ODGOVOR:
Konkretan odgovor s ciljanim proizvodom vam ne možemo dati. Koja je kvadratura (tj. kubikaža) sobe u kojoj će Hi-Fi sustav biti postavljen? Ako je veća od 20m 2, nabavite podne zvučnike; ako je manja od 20 m2, nabavite tzv. bookshelf zvučnike (plus pripadajuće zvučničke stalke). Ili će zvučnici stajati na stolu uz laptop? Generalno: prema veličini sobe birate zvučnike, a prema specifikacijama zvučnika birate pojačalo. Spomenutu Marantz/B&W kombinaciju ne preporučamo, za budžet do 1.000 EUR možete kupiti kvalitetnije stvari. Obzirom na sve sve što ste opisali (a nepoznanica u vašem slučaju je mnogo), idite na varijantu klasičnog integriranog stereo pojačala i jednog para zvučnika. Konkretnije od toga ne može, trebate obići par Hi-Fi trgovina, poslušati na vlastitoj muzici više različitih Hi-Fi sistema te donijeti odluku o kupnji.

ZAHVALA

Zahvaljući vama i vašim tekstovima sve investicije sam prebacio u ploče namjesto opreme, kablova i sl., puno hvala, preporodio sam se....
Lp,
Mario, Rijeka
miex (A) ri.htnet.hr

DENON & JBL

Poštovani,

imam Denon avr x2000 i JBL TLX6 sistem, nov sam u svetu pojačala i zvučnika pa sam hteo od vas mišljenje i savet da li je ovo dobra kombinacija. Hteo bih da napomenem da uglavnom slušam muziku s CD playera Sony CDP-XE220 i s računara (u flac formatu), prostorija je oko 35 m2, generalno sam zadovoljan zvukom, ali kada je u pesmi naglašen bas tada pri glasnijem slusanju kao da se čuje brundanje, to me pomalo iritira pa me interesuje da li je JBL LX44 bolji izbor (može i neka vaša preporuka za zvučnike do 200 eura).

Unapred zahvalan na odgovoru,
Zoran
vujicz (A) gmail.com


ODGOVOR:
Za navedene probleme bismo prst uprli u (pogrešan) smještaj zvučnika, koji su premalo razmaknuti, stoje preblizu zida, plus blizina ormara, kao i podloga na kojoj zvučnici stoje (komoda stvara dodatne rezonancije). Zvučnike izvucite maksimalno van, prema rubu crne komode na kojoj stoje. Lijevi zvučnik probajte barem malo udaljiti od crnog bočnog ormara. Zvučnike bi trebalo postaviti na šiljke ili neku drugu podlogu koja će ih izolirati od komode. Za probu zvučnike maknite s komode i postavite ih na pod, ispred televizora - poslušajte razliku u zvuku. Također, zarotirajte CD player i receiver - receiver neka stoji na CD playeru, ne obratno. Na taj ćete način receiveru omogućiti bolje hlađenje i duži radni vijek, a receiver će svojom masom dampirati CD player.

KAPPA INFINITY 4001

Pozdrav,

treba mi mali savet. Dobio sam ponudu za Denon dra f107 i dcd f107 s Infinity 4001 kutijama, u paketu za 290 evra. E sad, te kutije su stare oko 25 godina, pa me interesuje s kakvim kvalitetom su pravljene, šta njima predstavlja 25 godina (kapiram da tu ima mnogo raznoraznih faktora, ali mislio sam onako generalno), a ne mogu da nađem nešto opširnije po netu o njima. Na oko, spolja, izgledaju vrlo očuvani i kutija i drajveri (nisam video unutrašnjost, tako da to ne znam). Nisam ih jos poslušao, za koji dan ću, ali se bojim da neću primetiti možda neku falinku pošto sam totalno nov u hi-fi svetu. Na šta bih trebao da obratim pažnju prilikom preslušavanja?

I još nešto, kako se ti zvučnici slažu s DRA f107 i DCD f107?

Hvala u napred na vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Lazar Jovanović
lazar.jovanovic09 (A) rgf.rs

ODGOVOR:
Obično ne preporučamo kupnju više uređaja istovremeno, pametnije je ići step-by-step, osim ako se radi o slaganju prvog Hi-Fi sistema. Uređaje prije kupnje trebate vidjeti i isprobati uživo, kupnja putem slika s interneta predstavlja rizik. Obratite pažnju da li potenciometar za glasnoću krči pri promjeni glasnoće, u kojemu su stanju zvučničke jedinice, da li CD player bez problema učitava diskove, koje papire o uređajima posjeduje prodavatelj itd. Ne zaboravite kupiti i kvalitetne zvučničke stalke (po visini niže od standarda).

LTC ZVUČNICI?

Pozdrav,

htio sam pitat za zvučnike LTC v7b sa Electronic star internet kupovine, ima li tko saznanja jel to valja što? Nisam audiofil, ali volim puno basa ne tupog zvuka a da nisu skupi zvučnici za prostor 50 m2. Uglavnom sad imam kućno kino LG, a htio bih bolji zvuk, neka preporuka uglavnom zvučnici podni samostojeći do 1500 kn.

Hvala!
Lp,
Tihomir
tihomajst123 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ne. Od navedenih zvučnika ne očekujte senzacije. S jedne strane, imate velik prostor (50 m2) koji traži velike podne zvučnike; s druge strane, budžet je izrazito nizak. Varijanta A: strpite se i uštedite veći iznos, za koji gledajte minimalno duplo skuplje podne zvučnike (rabljene?). Varijanta B: ukoliko je budžet fiksni, kupite te zvučnike s oprezom. PS: imate li pojačalo s kojim ćete pogoniti te (ili neke druge) zvučnike?

DEMAGNETIZACIJA CD PLAYERA?

Poštovani,

molim vas za pomoć jer sam napravio glupost. Odličan CD player Onkyo DX-6850 radio je bez greške dok ja biser nisam napravio rack i player je završio blizu zvučnika. Sada nakon par mjeseci praktički ni jedan cd ne odsvira kako treba. Pretpostavljam da se namagnetizirao i da je to problem. Molim savjet kako da riješim nastali problem.

Unaprijed hvala!
Arpad Banov
Pula
arpadbanov (A) gmail.com

ODGOVOR:
Gramofon postavljen blizu zvučnika bi mogao biti problem, isto se ne odnosi na CD player. Što znači ni jedan CD ne odsvira kako treba? Vratite CD player na staro mjesto, koje su razlike? Ne učitava CD-ove dobro ili je zvuk drugačiji? Ako više ne učitava CD-ove dobro (isto je ranije radilo bez problema?), razmislite o odlasku na servis. Ukoliko je zvuk drugačiji, to je zato jer podloga na kojoj CD player stoji utječe na zvuk istog.

VJEŠANJE ZVUČNIKA

Poštovani,
da li je moguće zvučnike Sony ss-f6000p objesiti na zid???
Lp i hvala na pomoći.
Helena
helic200 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Na koju visinu želite postaviti te podne zvučnike? Možete ih na zid spojiti s npr. L profilima (ima ih u svakoj željeznariji), vijke s jedne strane ubacite u dno zvučnika, s druge strane L profil spojite na zid s tiplama. Možda će biti potrebno da isto učinite i s gornje strane zvučnika (zbog stabilnosti). Ukoliko ne želite zabijati vijke u zvučnike, možete nabavite neke kvalitetnije zidne stalke/nosače za zvučnike, koje bi zbog stabilnosti bilo potrebno postaviti ispod zvučnika, kao i s gornje strane.
Da li se realizacija vaše ideje preporuča? Ne. Ispravan smještaj zvučnika u prostoru je iznimno važan. Na ovaj način ćete intervenirati u kvalitetu zvuka, tj. na frekvencijsku krivulju zvučnika. Pitanje je kakav ćete zvuk s tom intervencijom dobiti. Zvučnik je ovisan od njegove interakcije s podom, a uzdizanjem zvučnika od poda ćete odrezati bas područje.