DIY:
ZAMJENA NOGICA NA CD PLAYERU  tekst i foto: Marko Pecotić, studeni 2007

Već i vrapci na grani znaju da su audio komponente osjetljive na podlogu na kojoj stoje, no i sam vidim da se u praksi vrlo mali broj audiofila odlučuje na igranje i eksperimentiranje s podlošcima, vjerovatno se radi ili o lijenosti ili o predrasudama. U ovom članku ću opisati vlastita iskustva koja su se dogodila pri zamjeni nogica na CD playeru. U sistemu imam dva CD playera: Cambridge D500SE i modificirani Sony 50ES. Po nekoj logici, odlučio sam se promijeniti nogice na D500SE, jer razmišljam si - Sony teži 16 kg i građen je kao tenk, dok D500SE teži tri ili četiri puta manje i D500SE mora da je osjetljiviji od Sonya na vibracije. To je logika koja možda drži vodu, a možda i ne drži vodu - možda bi se u praksi Sony pokazao osjetljiviji na promjenu nogica. Jer o hi-fiju se sve zna i o hi-fiju se ništa ne zna - uvijek treba sve probati bez predrasuda i donošenja preuranjenih zaključaka.

Sam postupak skidanja starih nogica i postavljanja novih ne traje duže od 10 minuta. Nove nogice koje sam postavio su neka vrsta polutvrde gume (možda neka vrsta polimera), našao sam ih među alatom u garaži, mislim da sam ih prije nekoliko godina kupio negdje u Grazu u nekom hifi shopu. S kapljicom ljepila sam ih pričvrstio za CD player. Rasporedio sam ih tako da dvije budu sprijeda (lijevo i desno), a jedna straga (u centru).

Slušni test sam proveo na način da sam poslušao tri ili četiri pjesme sa starim, tvorničkim nogicama, te sam ih ponovo poslušao s novo postavljenim nogicama. Test je napravljen unutar audio sistema koji naginje na high-end stranu i u kojem je D500SE bio najjeftinija karika (jeftinija od bilo kojeg kabela), no siguran sam da bi i u entry level audio sistemu bile uočljive promjene u zvuku.

  Slušni test
● FLAUTA - lako uočljiva promjena, flauta ima bolji timbar, zvuči čišće; razlika nije dramatično velika, ali je lako uočljiva bez imalo naprezanja.
● VOKALI - čišća zvučna slika; manji pomak i u produbljenju zvučne slike; čišći vokal; više zraka; bolja rekreacija visinske dimenzije zvuka.
● PRLJAVA ROCK'N'ROLL SNIMKA - da sada najveća promjena u zvuku!; veći stage; bogatiji, detaljniji, fizički opipljiviji vokal; sve je življe; dramatično bolja rekreacija visinske dimenzije zvuka; više detalja; oštrina električne gitare nije potpuno nestala (takva je snimka!), ali njezini rubovi u visokotonskom području sada zvuče zaobljenije, manje oštro.
● NABRIJANA ELEKTRONSKA MUZIKA - tvrđi, definiraniji bas; malkice bolji prostor; malo više detalja.

  Još poneki komentar i zaključak
Kod svih preslušanih pjesama se mogu uočiti neke dodirne i zajedničke zvučne impresije. Posebno me iznenadilo da je najveća promjena u zvuku nastala kod prljave i distorzirane rock'n'roll snimke (Reverend horton heat, drugi studijski album). D500SE je i ranije svirao sasvim solidno, dapače odlično uzevši u obzir njegovu ondašnju cijenu, a sa zamjenom tvorničkih nogica je otišao razred gore. Nakon novih nogica, podvrgnut ću ga i FryBaby tretmanu nakon kojeg će otići daljni razred više.

Da zaključim, postupak zamjene nogica je totalno jednostavan, da ne kažem stupidno jednostavan. Za uspješnu promjenu nogica vam ne trebafakultetska diploma. Nema garancije da će isti zvučni rezultati nastati i s vašim CD playerom (možda će biti još bolji, a možda lošiji od mojeg iskustva). Preduvjet za ovaj eksperiment jest da imate kvalitetan rack na kojem držite CD player, jer ne vidim koji bi bio smisao cijele priče ako audio komponente držite na nekakvom kredencu ili rasklimanoj polici, a želite promijeniti tvorničke nogice na CD playeru.

  Drugo mišljenje
Jedan moj prijatelj mi je dao svoje mišljenje o ovom tekstu, njegov je stav da je guma kao materijal za nogice vrlo loš izbor, kaže da je aluminij puno bolja opcija. Također kaže da guma kao materijal vrlo slabo odvodi i upija vibracije koje nastaju pri radu CD playera, te da čak može doći i do kvara na CD playeru.

Moj je stav da postoje deseci vrsta gume, isto se odnosi i na aluminij, a o kojoj se vrsti gume ovdje radi ne bih znao reći. O aluminiju s moje strane sve najbolje, no s ovim člankom sam htio probati što radi guma kao podložak. S tvrdnjom da ove gumene nogice mogu ugroziti rad, pa čak i pokvariti CD player, se ne bih složio jer na koncu 90% komercijalnih audio uređaja koji se prodaju imaju plastično-gumene nogice. Također, na tržištu postoji niz gumenih nogica (npr. AudioQuest Big feet, Vibra Killers, Vibrapod Isolators, Vibrapod Cones i sl.). I konačno, ukoliko gumene nogice nisu dovoljno dobre za odvod energije koja nastaje pri vibracijama u radu CD playera, možemo primjerice šasiju playera obljepiti bitmenskom trakom koja će dodatno odvoditi energiju i vibracije koji nastaju pri radu CD playera.