DIY:
SKIDANJE POKLOPCA S Hi-Fi UREĐAJA


  tekst i foto: Marko Pecotić, svibanj 2006

U ovom članku ćemo prikazati kako kupac može poboljšati zvuk nekog audio uređaja. Za izvedbu ovog poboljšanja zvuka nije potrebno nikakvo znanje o audio uređajima, sve što je potrebno je odvijač. Naime, nakon kupnje nekog audio uređaja postoje različite jednostavne radnje koje bi vlasnik uređaja trebao poduzeti kako bi poboljšao zvuk istog. To su primjerice: nabava kvalitetnijeg interkonekta, nabava kvalitetnijeg strujnog kabela, postavljanje uređaja na (aluminijske) šiljke, postavljanje uređaja na čvrstu stalažu (rack), obljepljivanje unutarnje strane gornje ploče uređaja bitumenom, itd. Sve su to vrlo jednostavne radnje kojima se značajno može poboljšati zvuk neke audio komponente. U ovom ćemo članku prikazati kakav učinak na zvuk sistema donosi skidanje njegove gornje ploče. Unaprijed skrećem pažnju svakog čitatelja na opasnost koju skidanje gornje ploče nosi - skidanjem gornje ploče s uređaja i njegovim uključivanjem u struju treba pripaziti da ne bi došlo do dodirivanja unutrašnjosti uređaja pod punim naponom čime može doći do smrti, stoga OPREZ!!! Autor članka se u potpunosti oslobađa svake odgornosti za štetu koja bi ovim člankom nekome nastala.

U vlastitom sam sistemu skinuo gornju ploču s izlaznog hibridnog pojačala i CD playera. Pretpojačalom se u vlastitom sistemu ne koristim jer je CD player spojen direktno na izlazno pojačalo putem varijabilnog izlaza. Osobno smatram i tvrdim da je generalno govoreći (linijsko) pretpojačalo jedna sasvim suvišna i nepotrebna komponenta u audio sistemu koja samo kvari zvuk i nepotrebno produžuje put signala od CD playera do zvučnika. U konkretnom se slučaju radi o modificiranom playeru Sony CDP-XA 50ES koji ima ugrađenu volum kontrolu koja radi u analognoj domeni - imao sam prilike više puta poslušati svoj sistem s preampom i bez njega, kvaliteta zvuka je uvijek bila na strani nepostojanja preampa.

Na slikama 1 i 2 se nalazi izlazno pojačalo firme ALB, radi se o hibridnom izlaznom pojačalu koje radi u A klasi. To je prototipno pojačalo koje će se pojaviti na tržištu u dogledno vrijeme. Pojačalo je konstruirao gosp. Branko Baričić.

Iako sam već upozorio na opasnost koju eksperimentiranje sa skidanjem poklopca nosi, još jednom na to upozoravam. To se pogotovo odnosi na one audiofile koji doma imaju malu djecu ili kućne ljubimce, a svi znamo da i djeca i kućni ljubimci vole sve prstiće svugdje gurati. Nedavno je jedan poznanik išao popravljati štednjak koji nije bio isključen iz struje. Struja ga je na licu mjesta usmrtila.

Dakle, skidanjem gornje ploče s uređaja dogoditi će se značajne pozitivne promjene u zvučnoj slici. Gornja ploča rezonira te stoga negativno utječe na zvuk. Ne rezonira samo gornja ploča, rezoniraju i šerafi s kojima je ona pričvršćena za ostatak uređaja.

Skidanjem gornje ploče s audio uređaja stage se još malo više otvorio, no to se moglo uočiti samo vrlo koncentriranim slušanjem. S druge strane, puno veće i lakše uočljive promjene su nastale u visokotonskom i srednjetonskom području. Novi detalji s kojima je zvučna slika postala obogaćena su bili takvi da bi ih i osoba koja nema uvježbaniji sluh lako uočila. Promjena u vokalu je bila prisutna te je on sada postao svilenkast. Mikrodonamika je poboljšana. U bas području nisu bile uočljive nikakve promjene.

Najbolji i najskuplji (iznad 10.000 USD) svjetski CD transporti su u velikoj većini slučajeva otvorenog tipa. Kao primjer navodim svjetski poznatu japansku firmu 47 Laboratory koja se proslavila svojim 4704 PiTracer transportom (slika desno) koji usput rečeno košta 25.000 USD (plus eksterno napajanje) i ima reputaciju ponajboljeg CD transporta na svijetu. I taj 47 Lab transport je OTVOREN!

Što se pak tiče oblaganja unutrašnjosti gornje ploče audio uređaja bitumenom, treba reći da ta radnja svakako djeluje pozitivno na zvuk uređaja, međutim bitumen ne otklanja rezonancije gornje ploče u potpunosti - samo ih umanjuje (u većoj ili manjoj mjeri)!  tekst i foto: Boris Arnautović, svibanj 2006

Svaka ozbiljnija (high end?) audio firma šasije svojih proizvoda radi od aluminija. Pritom ne mislim samo na prednju ploču uređaja, nego na sve njegove stranice. Neki vrhunski CD playeri i pojačala se rade od vrlo debelog komada aluminija (i preko 15mm), znači da nešto ima u tome. Jedino što njihov budžet ne dozvoljava preveliku upotrebu aluminija u konstrukciji samog kučišta.

Samo skidanje gornje ploče na audio uređaju daje neku slobodu i ljepotu zvuku, mirniji i ljepši bas, visoki su barem za jednu-dvije nijanse ljepši. A za srednje da i ne govorim. Najjednostavniji test je da jače ili slabije udarite šasiju audio uređaja koja tada zvoni - probajte jače lupiti komad aluminija i ozljediti ćete si ruku.

Dva negativna aspekta skidanja gornje ploče su opasnost od strujnog udara i prašina.

Neki vrhunski CD playeri se rade i u medijapanu, a i naravno i mnogi gramofoni. Razgovorao sam s jednim proizvođačem gramofona koji kaže da se njemu aluminij pokazao kao loš materijal, on za kučišta svojih gramofona koristi medijapan. Ako mu je za vjerovati, kada pređe gramofon lakom za klavir, klasika zvuči savršeno?!? Za ne povjerovati. I nisam vjerovao dok me čovjek nije pozvao da čujem nelakiran gramofon - radi odlično. Nakon što ga je prelakirao s tri ruke piano laka svira - FANTASTIČNO. U daljnem razgovoru s njim, inače čovjek je Škot, kaže da je po njemu jedna komponenta jedna staza prema muzici... ako klavir zatvoriš neće svirati onako kako treba, tako je valjda i s komponentama. Napominjem da se čitav razgovor odnosio na vrhunske i vrlo skupe audio komponente.

Na slikama 3 i 4 nalaze se moja dva CD playera koje sam u potpunosti otvorio i razmontirao i tako doma slušam te playere. U mom su sistemu SVE komponente otvorene. Zašto bolje rade ne bih znao sa 100% sigurnošću reći. Rezonancije su naravno u igri, sloboda uređaja naravno, pregršt šerafa i NEPOTREBNIH sklopova (memorija, ponavljanje pjesme, index, itd, itd).

A tek kada govorimo o snazi trafoa u CD playeru - ako player ima mali trafo, zamislite koliko mu smetaju te nepotrebne stvari (display, programming, itd), ali to su sve stvari koje su prosječnom kupcu važne i koje u konačnici prodaju CD player, ali audiofilu (i ozbiljnom audiofilskom playeru) samo smetaju. Samim povećavanjem napona na clocku dobivate bolji zvuk s 5 volti na recimo 8 - fantastično. A ja vas pitam kako to postići s malim trafom koji je već u startu opterećen s morem gluposti - vrata, dodatni servo, podizač klampa, display koji izgleda kao Las Vegas, itd - sve su to stvari koje su u suštini POTPUNO NEPOTREBNE. Odvajanjem lasera ili barem tog dijela šasije od ostatka dobivate PUUNO u zvuku. Odvajanjem predstupnja opet puno. U stvari, s malim znanjem i malim izdacima možete dobiti dobar CD player ili pojačalo.