DIY:
ŠILJCI I BITUMENSKA PLOČA  izrada, tekst, foto: Vedran Rogović, svibanj 2005.

Vjerovatno nema audiofila koji nije čuo za šiljke koji se stavljaju ispod audio uređaja i za njihov utjecaj na ukupan zvuk. U ovom slučaju, osim šiljaka, preko cijele površine unutarnje strane gornje ploče CD playera sam postavio samopljepljivu bitumensku traku. Objekt ovog tweaka su Arcam 7SE CD player i Roksan Caspian MKII integrirano pojačalo (slika ispod).


  Izrada
CD player sam dampirao sa samoljepljivom bitumenskom trakom (slika ispod) koja se koristi prilikom postavljanja elektro razvodnih ormarića na postolja radi brtvljenja (zaštita od vlage) i namontirao ga na šiljke rađene od aluminijske šipke promjera 30mm, visine 35 mm i navojne rupe 6mm.


Bitumenska je traka debljine 2mm i širine 60mm u roli cca. 2m dužine, tako da se po potrebi može rezati na odgovarajuću dužinu i nakon toga lijepiti u ovom slučaju na poklopac kučišta uredaja. Od ostataka sam napravio kuglice koje sam postavio na sredinu kovanice na koje će kasnije nasjesti šiljci iz jednostavnog razloga da šiljci ne bi prilikom možebitnih pomicanja komponenti skliznuli s kovanica i oštetili namještaj; naime, s ovim bitumenskim kuglicama čak i prilikom podizanja komponenti s podloge kovanice ostaju priljepljene za šiljke (slika ispod).


Nadalje, što se tiče šiljaka, oni su izrađeni od aluminijske šipke promjera 30 mm; 1kg takve cijevi cca. 50cm se prodaje za cca. 60 kn, a za izradu dovoljno je 12 -13 šiljaka visine 35mm. Aluminijska cijev je rezana na željenu dužinu i na tokarskom stroju obrađena na način koji se vidi na slikama , dakle dizajn samih šiljaka je stvar ukusa. Po sredini baze šiljka bušena je rupa svrdlom 5,5 mm dubine 20mm i nakon toga je ureznicom napravljen M6 navoj (slika ispod).


Na CD player sam šiljke postavio tako da sam na mjesto originalnih nožica iznutra postavio vijke sa imbus glavom dimenzija M6x20mm i na njih zašarafio šiljke. Kako bi to bilo izvedivo, potrebno je skinuti štampanu pločicu iz uređaja jer zaklanja dvije rupe za vijak (Arcam CD player) - istu stvar napravio sam i sa Marantz CD 63SE playerom i tu je osim štampane pločice bilo potrebno skinuti i kompletan transportni mehanizam, dakle oprez.

Kod pojačala jednostavno sam skinuo originalne nožice, a pošto je kučište uređaja masivno bilo je moguće u postojeće rupe urezati navoj M6. Na šiljke sam zašarafio navojnu šipku M6 dužine 25mm i jednostavno ovih 5mm šipke koji su ostali izvan šiljka zašarafio izvana na kučište uredaja. Ako se pokaže potreba, moguće je u kučište uređaja iznutra postaviti dodatne kontramatice, ali skidanje štampane pločice kod pojačala je znatno kompliciranije nego kod playera. Postoji još jedna mogućnost o kojoj sam razmišljao - izmedu kučišta uređaja i baze šiljka ugraditi gumenu podlošku (poput gumice za vodu na slavini) koja bi dodatno ublažila vibracije i svojom elastičnošću očuvala stabilnost samog spoja usljed istih tijekom rada uređaja.

  Zvuk
Što se tiče zvučnog učinka, primjetio sam kako je (a pogotovo se to odnosi na rad CD playera) zvuk dobio na ozbiljnosti, odnosno player se smirio naročito u visokotonskom području koje je prije bilo sklono laganom izdvajanju iz spektra i u pojedinim dijelovima preistaknuto. Bas je postao čvršći i dojmljiviji, cijela zvučna slika dobila je na težini i mirnoći. Prostor među instrumentima se proširio, zvuk činela i metlica dulje traje i dolazi iz udaljenijeg dijela pozornice. Ukratko, zvuk je postao stabilniji, uglađeniji i autoritativniji s mnoštvom detalja koji su se prije znali zagubiti ili zalutati u prozračnom i laganom kućištu playera. Lakoća kojom sistem sada reproducira i prezentira zadano iskreno me začudila, jer naprosto nisam očekivao toliki pomak.

  Troškovi izrade
- Aluminijska šipka 0.5m, 60kn
- Imbus vijci M6x25mm (za dva CD playera), 8kom, 8kn
- Bitumenska traka, cca. 40kn
- Navojna šipka M6, 1m (za pojačalo – iskorišteno 10cm), 5kn

  Zaključak
● ŠILJCI: relativno jeftin tweak ukoliko vam je dostupan tokarski stroj ili imate nekoga tko je voljan izraditi šiljke. Aluminij se pokazao kao vrlo zahvalan medij kako zbog lakoće obrade tako i zbog soničnih svojstava. Nakon ovog iskustva s aluminijskim šiljcima odlučio sam i mesingane šiljke na zvučničkim stalcima zamijeniti aluminijskim.
● BITUMEN: ukoliko imate osjećaj da vam player unatoč dobroj elektronici i transportu ne zvuči dovoljno uvjerljivo i čvrsto, oblaganje poklopca kučišta iznutra bitumenskom trakom ili pločom sigurno može donijeti pomak u kvaliteti reprodukcije prvenstveno zbog umrtvljenja kučišta koja su u navedenoj klasi vrlo jeftina.
● ŠILJCI + BITUMEN: uz detalje, smirivanje visokotonskog spektra kao i poboljšanje definicije basa, lakoću reprodukcije i prezentacije koju su u sistem unijeli šiljci i bitumen, naravno koliko je to moguće u toj klasi uređaja. Ako imate imalo mogućnosti i afiniteta - preporuka.