DIY:
ODRŽAVANJE I NJEGA ZVUČNIČKIH KUTIJA


  tekst: Dean Baričić, travanj 2007

U namjeri da podijelim vlastita iskustva u pogledu održavanja drvenih površina zvučnika, dajem čitateljima Audio pulsa recepturu SOLUCIJE za održavanje, a koja je posve na prirodnoj bazi svojih sastojaka. Istu recepturu sam davne 1998.godine dobio od prof. dr.sc. Alojzija Sedera, graditelja gitara, lutnji, violoncella i kontrabasa, a koji i danas radi u radionici za gradnju i popravke glazbenih instrumenata pri Glazbenoj školi Pavao Markovac, a koja radionica se nalazi u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt.

Isto tako mogu reći malu povijest događanja, a ona je započela te davne godine kada me je moj kompanjeros Gianni upitao da li znam gdje se može nabaviti limunovo ulje, a za koje je pročitao da bi se kao izvrsno sredstvo za njegu zvučnika moglo korisno upotrijebiti. U to vrijeme moja mlađa kćerka Neva već je svirala cello na Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, te sam preko njezine prof. Vuk odnosno prof. Crnogorca došao u kontakt s gosp. Alojzijem Sederom. Jednostavno sam ga zamolio za savjet u svezi njege drvenih površina, a s namjerom da me uputi gdje bih mogao nabaviti limunovo ulje. Gosp. Seder mi je potom veoma ljubazno ponudio tekućinu koju on i njegovi majstori u radionici koriste za čišćenje i održavanje drvenih glazbenih instrumenta. Eto to je bio početak jednog ugodnog druženja s osobom velikih umjetničkih, intelektualnih i opće ljudskih kvaliteta sve do danas.

Moram naposlijetku napomenuti da mi se je prvotno nakon prvog tretmana svojih ondašnjih Sonus faber Signum zvučnika učinilo da oni nakon tretmana sviraju s povečanom dozom muzikalnosti i bogatstva harmonika, ali isto prepuštam svakome od vas na konačni sud i prosudbu. Napravljena tekućina se može relativno dugo čuvati u staklenoj bočici, a prije svake uporabe potrebno je je dobro promućkati obzirom na segregaciju njezinih sastojaka. Tekućina daje poseban sjaj i miris, a i dan danas je koristim svakih nekoliko mjeseci na svojim zvučnicima Auditorima i gramofonu Kuzma Stabi II. Pretpostavljam da je originalna receputra za ovu količinu vaših potreba preizdašna, pa se svakako u omjeru može izraditi i manja količina, koja će nadam se s veseljem zadovoljiti potrebe za njegom vaših zvučnika.

Nakon što ste pripravili tekućinu, nanestite ju na pumučnu krpicu s kojm lagano prođite preko drvenih površina zvučnika.

Receptura:
- 250 ml terpentina (moguće nabaviti u dućanu sa slikarskim priborom)
- 250 ml maslinova ulja
- 250 ml bijelog vinskog octa
- 10 ml etilnog alkohola
- 2 do 3 kapi deterđenta za suđe