DIY:
MADRAC TWEAK
  tekst i foto: Marko Pecotić, rujan 2004.

Već i vrapci na grani znaju koliko je važan utjecaj sobe/slušaonice na zvuk. Stavite skupe high-end komponente u neakustičnu sobu... zvuk će biti loš. Stavite komponete srednjeg cijenovnog razreda u sobu dobre akustike i zvuk će biti bolji od high-end sustava u neakustičnoj sobi. Stoga možemo logički zaključiti kako je soba najvažniji faktor u postizanju dobrog zvuka, najvažnija komponenta hi-fi sustava.

U strogo terminološkom smislu, ovaj se projekt ne bi mogao okarakterizirati kao tweak, no terminologija ipak u ovom trenutku nije od prevelike važnosti.

Ovaj sam tweak, kao što je i vidljivo na gornjoj slici, jednostavno nazvao "Madrac tweak".

  Izrada
Izrada je toliko jednostavna da se tu naprosto nema što puno pisati. Rastavite stari krevet, prislonite madrac uza zid, i to je to! Kada idete spavati, spustite madrac na pod, stavite na madrac plahtu i slatki snovi.

Ostatke od kreveta nemojte baciti, jer vam oni mogu poslužiti za izradu primjerice stalaže za gramofonske ploče ili CD-ove.

Zatim posjetite dućan s tekstilnom robom i prema mjeri vlastitog madraca kupite potrebnu količinu tekstila kojime ćete omotati madrac. Nakon toga odite u krojačnicu kako bi sve to zašili prema mjerama konkretnog madraca. Još bolje ako, kao u mojem slučaju, imate mamu, baku ili prijateljicu koja ima šivaću mašinu i zna šiti.

Kao što je vidljivo na slici 1, ovaj madrac nisam u potpunosti hermetički zatvorio kako bi mogao "disati", i naravno, kako bih s vremena na vrijeme oprao tekstilni omotač.


slika 1

Kako madrac, kada ga prislonite uza zid, ne bi pao na pod, jedan kraj špage sam zavezao za šeraf s tiplom koji drži pano iznad madraca, a drugi kraj špage sam vezao za plastičnu bočicu od pola litre koju sam napunio (kvarcnim) pijeskom.

Madrac na slici je dimenzija 200x140 cm, debljine 18 cm.

Madrac sam položio uz dužu stranu zida, u poziciju između slušača i zvučnika. Većina madraca su obično dimenzija 200x90 cm - takav bi madrac u praksi vjerovatno bilo bolje postaviti u okomit položaj.

  Upozorenje, a ujedno i zaključak
Ukoliko ste u bračnim vodama ili općenito dijelite stambeni prostor sa svojom dragom, nemojte se niti slučajno odlučiti za ovakvo što. Jer, žena će vam kada se vrati doma i vidi što ste uradili od bračnog kreveta nakon prvotnog šoka podariti višesatnu jezikovu juhu, a nakon toga će vas objesiti za jajca na uličnu svjetiljku :). Blaža varijanta će biti zahtjev za rastavom braka.

K tome, prijatelji će vas automatski proglasiti totalnim luđakom kojem nedostaje daska u glavi i predložiti će vam posjet psihijatru :).

Ukoliko se na ovo ipak odlučite, znajte da će vaša soba ovim tweakom izgledati i biti većom, a ukupan utjecaj na zvuk će biti nemjerljiv. Uživajte!