DIY:
JOGURT TWEAK  izrada, tekst i foto: Marko Pecotić, ožujak 2004

Jeste li se ikada pitali što zajedničko mogu imati hi-fi i... jogurti? Voćni ili obični, nije bitno. Ovim tweakom putem jogurta, hmmm - njegove čaše točnije rečeno, uspostavljamo vezu između dobrog zvuka i jogurta!

Svaka audio komponenta (pogotovo cd/dvd playeri) sastoji se od vrlo osjetljivih dijelova. Naime, iz okoline dolaze različite vibracije kojih čovjek nije svjestan, a player ih osjeti bez obzir na to koliko je pod tvrd. Stoga bi komponente trebalo što više izolirati od utjecaja okoline. Sve dok postoji sila zvana gravitacija, apsolutna izolacija od poda je nemoguća, no zato komponente treba što je više moguće izolirati od negativnog upliva podloge na kojoj su smještene.

Na inicijativu jedne naše posjetiteljice, odlučili smo izraditi tweak koji smo nazvali "Jogurt tweak". Ovaj je tweak prvenstveno namijenjen onima koji drže svoje komponente na podu, stolu, stolicama ili ormarima ne mareći previše za podlogu na kojoj komponente leže. I možda ne vjerujući u utjecaj podloge na zvuk. Također je namijenjen i onima koji su prelijeni da išta sami izrade, pa će onda radije dati nemale iznose novaca za već gotove proizvode iz dućana.


slika 1

  Opis i izrada
Potrebne su vam tri do četiri velike čaše od jogurta (500 ml), tri do četiri kg kvarcnog ili običnog pijeska i pik (ili krep) traka. Dvoumio sam se da li da upotrijebim čašice jogurta od 200 ml ili od 500 ml, no ipak sam se odlučio za 500 ml, jer u njih stane više pijeska što pogoduje boljoj izolaciji komponente od podloge. Što se tiče pijeska, odlučio sam se za kvarcni. Njega možete kupiti kod gotovo svake firme koja prodaje građevinski materijal. Jedan kg u pravilu košta jednu kunu. Razlika između kvarcnog i običnog pijeska je ta da obični (s plaže ili iz pješćanika) sadrži različite masnoće i bakterije. Obični pijesak možete očistiti tako da ga staviti u pećnicu na 200 stupnjeva na kakvih pola sata. Svakih desetak minuta ga dobro promješajte kako bi se ravnomjerno ispekao. Inače, u svaku jogurt čašu od 500 ml stane oko 0,95 kg kvarcnog pijeska. Naravno, sve jogurt čaše koje ćete upotrijebiti moraju biti od istog proizvođača kako bi sve bile identičnih dimenzija.


slika 2

Pa krenimo redom – napunite kakvih 80% sadržaja čaše pijeskom. Zatim prstima ili dlanovima lagano lupkajte desetak minuta (ili duže) po bočnim stranama čaše kako bi se pijesak slegnuo. Lupkanjem će se stvoriti prostora za još pijeska. Strpljivim lupkanjem u svaku čašu je stalo 0,95 kg pijeska. Potom uspite pijeska i preko ruba čaše (slika 1) i ponovo lupkajte sve dok se ne stvori površina pijeska koja će biti u ravnini s rubom čaše. U međuvremenu čvrsto obmotajte pik traku oko čaše nekoliko puta (slika 2) – traku sam upotrijebio kako se plastična čaša pod pritiskom ne bi slučajno raspuknula; šanse za to vjerovatno nisu velike, no za svaki slučaj.


slika 3

Eventualni višak pijeska, onaj koji se niti nakon lupkanja nije slegao u ravnini s rubom čaše, skinite s primjerice ravnalom (slika 3). Potom uzmite prozirnu foliju za sendviče (ne aluminijsku!); stegnite ju s jednom rukom kako bi površina na čaši bila što ravnija, što stegnutija, a s drugom stegnite foliju gumicom (slika 4). Zatim prozirnu foliju, kao i gumicu, preljepite pik trakom.


slika 4

  I kako to... zvuči?!
Testirao sam Jogurt tweak na odličnom, a relativno jeftinom playeru Cambridge audio D500SE. Zbog poprilično neravne donje ploče playera nije bilo moguće da ostvarim prvotno planirano, da stavim dvije čaše sprijeda (lijevo i desno), a jednu straga ( u sredinu). Jedina moguća varijanta je bila jedna čaša lijevo u sredinu, a dvije desno naprijed i natrag (slika 5).

U odnosu na zvuk playera kad je stajao na podu, Jogurt tweakom su na površinu isplivali detalji. Slika je postala čišća, čvršća, kompaktnija, s više zraka među glazbenicima.

Došlo je i do stabilizacije timinga. Iskusnijim audiofilima takvo što neće zasmetati, no oni manje iskusni bi se mogli požaliti da je reprodukcija glazbe sporija, manje atraktivna.


slika 5

  Druga varijanata
Nedostatak je opisane, prve varijante ovog tweaka nestabilnost playera koji "pleše" ukoliko ga samo taknete da stisnete neki gumb na njemu, primjerice eject. Stoga je druga moguća varijanta (slika 6) da na player natrag zašerafite nogice i ispod svake stavite po jednu čašu. Nedostatak je ove varijante što koristi četiri umjesto tri čaše.


slika 6


  Treća varijanta
Treća, ujedno i najbolja varijanta (slika 7) je da na playeru ostavite sve nogice, položite ga na medijapansku ploču debljine 18 mm (ili deblju) i ispod nje stavite tri čaše, dvije naprijed, jedna odostraga. Prednost je ove varijante izrazita stabilnost playera koje nema šanse da pleše, tri nogice umjesto četiri (što manji kontakt s podlogom to bolje) i medijapan koji dodatno izolira player.


slika 7

  Zaključak
Ovaj vas tweak ne košta gotovo ništa novaca, maksimalno je jednostavan za izradu, a utjecaj na zvuk je višestruk. Isprobajte ga i uvjerite se kakve će promjene unijeti u zvuk vašeg sustava. Ono što je sigurno da će ovim tweakom doista doći do promjene u zvuku, a na vama je da u konkretnom slučaju provjerite da li vam se nastala promjena sviđa ili ne.